Líniu kontroly spoločnej hranice
Aktuality, Bezpečnosť,

Čína priostruje – v Ladaku zomrelo pri strete oboch armád najmenej 20 indických vojakov

India, 17. jún 2020 (AM ) – Indická armáda najprv vyhlásila, že pri strete zomrel jeden dôstojník a dvaja vojaci. K bitke došlo v Ladaku, na hranici medzi Indiou a Čínou. Zranených sú desiatky.


 

 

Neskôr vrcholný činiteľ indickej armády vyhlásil, že pri boji s čínskymi vojakmi zomrelo najmenej 20 príslušníkov indickej armády. K predchádzajúcemu stretu došlo v noci na 16. júna. Dodal, že indická armáda je odhodlaná brániť územnú integritu krajiny a suverenitu národa.

 

Rady vojenských vozidiel. Satelitná snímka z údolia Galwan v indickom meste Ladak, 16. júna 2020

Vysokí predstavitelia armád oboch krajín pritom údajne vykonávali rokovania o riešení situácie. Peking na situáciu reagoval tým, že obvinil Indov z prekročenia hranice a z vyprovokovania konfliktu útokom na čínske sily. Čínske ministerstvo zahraničia vyjadrilo Indii protest. Podľa agentúry ANI sú zranení a mŕtvi aj z čínskej strany. Celkovo ide o 43 ľuďí. Po boji vykonali ako indická strana, tak aj čínska strana odsun svojich vojsk , informoval indický televízny kanál NDTV.

 

Čína a India v oblasti nemajú vymedzenú hranicu, iba líniu kontroly, ktorá vznikla po vojne v roku 1962 medzi týmito krajinami. Od tej doby došlo k mnohým pohraničným konfliktom na tomto území. Napätie na hranici začalo opäť stúpať počas tohtoročného mája, kedy došlo k stretom, ktoré viedli k desiatkam zranených na oboch stranách. Vysoko postavení armádni činitelia z oboch strán sa zišli 6. júna, aby rokovali o situácii na hraniciach. Podľa informácií indického ministerstva zahraničia sa vtedy obe strany dohodli na mierovom riešení situácie a na pokračovaní vojenských a diplomatických kontaktov.

 

Za posledné týždne zmobilizovali obe krajiny vojakov a ťažkú techniku vrátane bojového letectva. Na sieti sa objavilo video s presunom hlavných bojových tankov Indie, T-72M1 a T-90MS, ktoré boli pomocou železnice dopravené do oblasti známej pod označením Línia aktuálnej kontroly (Line of Actual Cntrol, LAC) – táto línia je de facto hranicou medzi ČĽR a Indiou, oddeľujúcou územie pod čínskou a indickou kontrolou v miestach, v ktorých neexistuje obojstranne uznaná hranica. V roku 1962 sa medzi oboma krajinami odohrala čínsko-indická pozemná vojna (bez použitia letectva) o sporné územia, a hoci vtedy postupovali čínske jednotky úspešne vpred, po mesiaci urputných bojov v nadmorských výškach nad 4000 m sa Čína napokon stiahla späť.

 

Schyľuje sa k novej vojne medzi Indiou a Čínou? India začala s presunom svojich hlavných bojových tankov T-72M1 a T-90S/MS do spornej oblasti na hranici s Čínou

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov