foto: MO SR
Aktuality, Bezpečnosť,

Slovenské ozbrojené sily majú nových generálov, vojenských pilotov a leteckých špecialistov

Slovensko, 16. jún 2020 (AM, MO SR ) – V priestoroch Grasalkovičovho paláca v Bratislave boli dnes prezidentkou SR a hlavnou veliteľkou Ozbrojených síl SR Zuzanou Čaputovou na základe vládou schváleného návrhu vymenovaní do prvej generálskej hodnosti „brigádny generál“ príslušníci Ozbrojených síl SR plk. Štefan Kovács, plk. Ferdinand Muríň a plk. Tibor Králik.


 

„Naši profesionálni vojaci pravidelne dokazujú, že plnenie služobných úloh nie je pre nich len dennodennou rutinou a prácou, ale predovšetkým poslaním. Som veľmi rád, že v radoch ozbrojených síl je množstvo takýchto vojakov. Ocenenie ich práce neprichádza iba v podobe poďakovaní, rôznych plakiet a medailí. Práve vymenovaním do generálskej hodnosti im preukazujeme uznanie za ich celoživotný prínos ozbrojeným silám,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď. Zároveň poďakoval povýšeným profesionálnym vojakom za zodpovedné plnenie úloh v prospech bezpečnosti občanov Slovenskej republiky a taktiež vyjadril presvedčenie, že svojich úloh sa budú aj naďalej zhosťovať tak, ako doteraz.

 

Šéf rezortu obrany zároveň uviedol, že k vymenovávaniu profesionálnych vojakov do generálskych hodností sa súčasné vedenie rezortu obrany snaží na rozdiel od minulého vedenia pristupovať spravodlivo a systematicky. „Naprávame to, čo malo byť už dávno urobené. Pretože ide o systémovú záležitosť, v ktorej vymenovaní brigádni generáli v tejto vojenskej hodnosti už dávno mali byť, keďže plnili úlohy a pôsobili na pozíciách, kde sa vyžadujú generálske hodnosti,“ doplnil minister Naď.

 

Profesionálneho vojaka do hodnosti brigádneho generála vymenúva a do ďalších generálskych hodností povyšuje prezident Slovenskej republiky. Návrh na vymenovanie profesionálneho vojaka do hodnosti brigádny generál a na povýšenie profesionálneho vojaka do generálskej hodnosti prezidentovi Slovenskej republiky predkladá vláda na návrh ministra.

 

foto: MO SR

 

Na Leteckej fakulte Technickej univerzity v Košiciach ukončilo štúdium šesť vojenských pilotov a leteckých špecialistov

Promóciami a slávnostným vyradením minulý týždeň ukončilo štúdium na Leteckej fakulte Technickej univerzity v Košiciach šesť kadetiek a kadetov Ozbrojených síl Slovenskej republiky,  pričom päť z nich s vyznamenaním. Dôstojnícky zbor sa tak rozšíril o vojenských pilotov a leteckých špecialistov, ktorí nájdu svoje uplatnenie v leteckých útvaroch Vzdušných síl Ozbrojených síl SR.

 

foto: MO SR

„Novým poručíkom želám úspešný štart v ich profesionálnej kariére v ozbrojených silách. Verím, že sa svojich úloh zhostia naplno ako aj v to, že budú naše ozbrojené sily takto výborne reprezentovať aj naďalej,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď. Zároveň pri tejto príležitosti ocenil bezproblémovú spoluprácu Akadémie ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši a Leteckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach, vďaka ktorej sa podarilo opäť vrátiť do Košíc vzdelávanie vojenských leteckých odborníkov.

 

foto: MO SR

Medzi čerstvými poručíkmi sú traja piloti stíhacích lietadiel, pričom po ich nástupe na Leteckú základňu na Sliači sa v budúcom období počíta s ich vyslaním na preškolenie do Spojených štátov amerických na novú leteckú techniku stíhacích lietadiel F-16. Dopravné krídlo Kuchyňa posilní nová pilotka dopravného lietadla a Brigádu riadenia vzdušných operácií vo Zvolene nová riadiaca letovej prevádzky. Vo Vrtuľníkovom krídle v Prešove nájde svoje uplatnenie nový špecialista inžinierskej leteckej služby.

 

Vzdelávanie kadetov zabezpečuje Akadémia ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši v spolupráci s Leteckou fakultou Technickej univerzity v Košiciach. Noví poručíci ukončili inžinierske štúdium v programoch Riadenie leteckej dopravy a Senzorika a avionické systémy.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov