Teheránska konferencia 1943
Aktuality, História,

Starikov: Roosevelt vtipne o Stalinovi o jeho spore s Churchillom

Rusko, 12. jún 2020 (AM, Nikolaj Starikov ) – Americký prezident F. D. Roosevelt a J.V. Stalin sú zavalení legendami. Ich uctivé vzťahy sa vlastne vôbec nepodobali vzťahom medzi ich krajinami. A to sa vývoj atómových bômb a príprava na ich použitie nezačali za Rooseveltovho nástupcu Trumana!


 

Prezident Spojených štátov mal syna Eliotta, dalo by sa povedať – Roosevelt Junior, ktorý zanechal najznámejšiu fotografiu konferencie Jalta, kde sedia traja vodcovia. Celý svet ju pozná.

 

Jaltská konferencia 1945

 

Menej známe je, že Eliott Roosevelt zanechal monografiu s množstvom zaujímavých vecí. Zaujímavé je, že vzhľad amerického „syna“ je celkom objektívny. Samozrejme, neexistovala žiadna povinnosť, aby chválil, alebo niečo zámerne vynechal.

 

Eliott Roosevelt

 

Stalin zaobchádzal s Eliotom Rooseveltom s dôrazným rešpektom. Píše o tom sám Eliott trochu nižšie. Je menej známe, že Stalin po vojne poskytol osobný rozhovor Eliotovi Rooseveltovi. Iný západný žurnalisti mali vtedy systém jednoduchší – iba odovzdali zoznam otázok a dostali zoznam písomných odpovedí, so Stalinom sa osobne nestretávali.

 

Prinášam Vám časť spomienok Roosevelta ml. Je proste úžasný. Bohužiaľ som ho viac spoznal až po napísaní mojej knihy „Stalin. Po vojne, “ – inak by som to určite využil. Mimochodom, do mojej knihy bol zahrnutý rozhovor so Stalinom s E. Rooseveltom …

 

Rok 1943. Teheránska konferencia. Druhý deň stretnutí. Stalin a Churchill sa dohadovali o osude nacistických zločincov …

“Neprišla mi pozvánka na obed, ale zatiaľ čo začali podávať prvé jedlo, jeden z Rusov stojacich za Stalinom si ma všimol pri bočnom vchode a naklonil sa smerom k Stalinovi a niečo mu zašepkal. Videl som, že maršál sa pozrel mojím smerom, rýchlo som ustúpil, ale okamžite vstal a nasledoval ma. Gestom veľmi jasne vyjadril želanie, aby som sa pripojil k spoločnosti; prekladateľ potvrdil toto pozvanie v angličtine; ako mi vysvetlil, maršál nevedel, že ma jeho sekretárka nepozvala. Maršál vzal moju ruku a priviedol ma späť do izby, uvoľnili mi miesto medzi Edenom a Harrimanom.

 

… Na konci večera vstal strýko Joe, aby sa vyjadril k nacistickým vojnovým zločincom. Nemôžem si presne spomenúť na jeho slová, ale povedal niečo také:

– Navrhujem si pripiť, aby sa čo najskôr súdili všetci nemecký vojnový zločinci a aby boli všetci popravení. Pripíjam za nás, aby sme ich spoločne potrestali, len čo padnú do našich rúk, a že by ich malo byť najmenej päťdesiat tisíc.

 

Churchill vyskočil ako by ho pichli. (Mimochodom, predseda vlády počas všetkých prípitkov pil iba svoju obľúbenú brandy. Po absorbovaní pevnej dávky tohto nápoja sa každý večer dobre vycvičil na tento druh rozhovoru. Mám však podozrenie, že tento večer dokonca aj tento vášnivý opilec hovoril horšie ako obvykle. ) Jeho tvár a šija sčervenali.

„Takýto postoj,“ vykríkol, „zásadne odporuje nášmu anglickému zmyslu pre spravodlivosť!“ Angličania nikdy nestrpia také masívne potrestanie. Využívam túto príležitosť, aby som vyjadril svoje pevné presvedčenie, že ani jeden človek, či už je nacista alebo ktokoľvek, nemôže byť bez súdneho konania popravený bez ohľadu na to, aké dôkazy sú proti nemu!

 

Pozrel som sa na Stalina. Táto konverzácia ho očividne veľmi pobavila, ale zostal vážny; iba jeho oči sa smiali. Prijal výzvu predsedu vlády a naďalej ho dráždil, veľmi zdvorilo vyvracal všetky jeho argumenty a zjavne sa vôbec neobával, že Churchill už beznádejne stratil náladu.

 

Nakoniec sa Stalin obrátil na môjho otca a pýtal sa na jeho názor. Otec už dlho sotva zadržal úsmev, ale keď cítil, že atmosféra sa začala príliš zahrievať, rozhodol sa zmeniť celú záležitosť na vtip.
„Ako zvyčajne,“ povedal, „v tomto spore samozrejme musím konať ako sprostredkovateľ.“ Je zrejmé, že je potrebné nájsť nejaký kompromis medzi vašim postojom, pán Stalin, a postojom môjho dobrého priateľa, predsedu vlády. Možno namiesto toho, aby sme popravili päťdesiat tisíc vojnových zločincov, súhlasíme s menším počtom. Povedzme, štyridsaťdeväťtisíc päťsto?

 

Američania a Rusi sa smiali. Briti, vedení ich premiérom, ktorý bol čoraz viac zúrivý, sedeli ticho s dlhými tvárami. Stalin bol na vrchole svojej pozície, chytil sa kompromisného návrhu môjho otca a začal sa pýtať všetkých, ktorí sedia pri stole, či s ním súhlasia.

 

Angličtina odpovedali opatrne.
„Tento problém,“ povedali, „si vyžaduje a zaslúži si dôkladné štúdium.“
Američania odpovedali humornejším tónom. Povedali:
„Zastavme túto diskusiu.“ Do Nemecka je ešte veľa kilometrov; ešte stále je mnoho mesiacov pred víťazstvom nad nacistami.

Dúfal som, že Stalin bude potešený prvými odpoveďami a zmenou témy skôr, ako sa otázka dostane ku mne, ale bol vytrvalý a takisto mi adresoval tento problém. A ja, s trochu neistými nohami, som vstal.

 

“Ako to povedať,” odpovedal som a nadýchol sa, snažil som sa rýchlo premýšľať, napriek pôsobeniu šampanského. – Nie je táto otázka príliš akademická? Koniec koncov, keď sa naše armády presunú zo západu a vy budete naďalej postupovať od východu, celý problém sa vyrieši, však? Väčšina z týchto 50 000 vojakov sa bude musieť zaoberať ruskými, americkými a anglickými vojakmi a dúfam, že rovnaký osud postihne nielen týchto 50 000 vojnových zločincov, ale aj stovky tisíc nacistov.

 

A po tom, čo som dopovedal, som sa chystal znova sadnúť. Ale Stalin s potešením žiaril, prešiel okolo stola a objal ma okolo ramien.

– Vynikajúca odpoveď! Prípitok na vaše zdravie! “Vypukol som a bol pripravený si ihneď pripiť , pretože podľa ruských zvykov by som si mal ihneď pripiť na svoje vlastné zdravie,” keď som zrazu videl, že niekto nahnevane trasie prstom pred nosom.

“Chceš narušiť vzťahy medzi spojencami?” Rozumiete tomu, čo ste povedali? Ako sa opovažuješ povedať niečo také? – Bol to vážny Churchill.

 

Šokovaný skutočnosťou, že sa predseda vlády a maršál pohádajú priamo nad mojou hlavou, som si ticho sadol na svoje miesto. Našťastie večera skončila čoskoro a ja som išiel za otcom do jeho izby, aby som sa ospravedlnil. Vtipom zničiť vzťahy medzi spojencami!

 

Otec sa nahlas zasmial.
„Neboj sa,“ ubezpečil ma, „odpovedal si úplne správne.“ Skvelá odpoveď. Winston jednoducho prišiel o tvár, keď videl, že nikto neberie jeho slová vážne. Strýko Joe ho tak rozpálil, že Winston bol pripravený zaútočiť na akékoľvek slová, najmä ak by sa páčili strýkovi Joeovi. Neboj sa, Elliot.

“Ale vieš … prinajmenšom …
“No tak,” povedal otec a zasmial sa znova. – Koniec koncov, Winston zaspí a zabudne na všetko.

 

Zdá sa mi však, že na to nikdy nezabudol. Po mnohých mesiacoch, ktoré som musel následne stráviť v Anglicku, som nikdy nedostal pozvanie na večer v Šachovni (vidiecky dom predsedu vlády). Je zrejmé, že Churchill na nič nezabudne. “

(Zdroj: E. Roosevelt očami / Preložené z angličtiny A.D. Gurevichom a D. E. Kuninom. Editoval I.E. Ovadis – M.: Štátne vydavateľstvo zahraničnej literatúry, 1947).

 

Predmet kontroverzie je zvláštny a Churchillove správanie je čudné. Prečo? Áno, pretože ho Stalin potlačil svojou autoritou a ostatní to videli. Okrem toho Winston Churchill, ktorý vždy veľa pil a nikdy nebol opitý, iba pri Stalinovi bol neprijateľne opitý (to bolo v auguste 1942 na hostine v Kremli, o podrobnostiach sa hovorí v mojej knihe „Stalin. Pamätáme si spolu“ ).

Úradom krajiny je vždy autorita osoby, ktorá ju vedie. Neexistuje nič iné. 

Nikolaj Starikov

 

Oklamať a zničiť: Najprepracovanejšie metodické postupy z čias druhej svetovej vojny

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov