foto: Saab
Aktuality, Námorníctvo,

Švédi úspešne otestovali ľahké torpédo SLWT pre ponorky a korvety

Švédsko, 10. jún 2020 (AM, SAAB) – Saab spolu so Švédskou správou obranného materiálu (FMV) a švédskymi ozbrojenými silami vykonali prvé testy s ľahkým torpédom Saab (SLWT) pre korvety a ponorky.


Testy sú prvým svojho druhu pre nové torpédo a uskutočnili sa vo februári a marci 2020 na morských výbežkoch pri Karlskrona, na východnom pobreží Švédska v Baltskom mori. Testy boli vykonané z ponorky triedy Gotland a z korvety triedy Visby. Účelom testov bolo overiť, či torpédo môže byť bezpečne vypustené z plavidiel, čo zahŕňalo aj overenie integrácie na plavidlách, ako aj cieľového vyhľadávača torpéda.

 

Úspešné prvé hladinové vypustenie ľahkého torpéda Saab (foto: Saab)

 

„Saab Lightweight Torpédo poskytne švédskemu a fínskemu námorníctvu obranné možnosti a v prípade potreby schopnosť zničiť nepriateľské podvodné a hladinové ciele. Úspešné absolvovanie týchto testov je hlavným míľnikom v tomto spoločnom projekte, “hovorí Görgen Johansson, vedúci obchodnej oblasti Dynamics spoločnosti Saab.

 

Vývoj torpéda sa začal rozkazom Švédskej správy obranného materiálu (FMV) v roku 2016. Torpéda sú určené pre švédsku podmorskú flotilu a korvety. V januári 2018 fínske námorníctvo zadalo objednávku na SLWT ako súčasť programu na predĺženie životnosti plavidiel – Squadron 2000. Fínske námorníctvo bude prevádzkovať systém na palube modernizovaných plavidiel triedy Hamina, ako aj nových korviet triedy Pohjanmaa v rámci programu Squadron 2020.

 

SLWT je jedinečné tým, že je prispôsobené náročným prímorským podmienkam, aké sú v Baltskom mori, a je navrhnutý aj na operácie v hlbších moriach. Vďaka svojej najmodernejšej konštrukcii obsahuje plne digitálny navádzací systém ” vystreľ a zabudni” alebo systém prenosu povelov káblom alebo optickým vláknom. Je to flexibilný systém, ktorý je možné spustiť z viacerých platforiem vrátane hladinových, vrtuľníkov, lietadiel s pevnými krídlami a ponoriek.

 

Lietajúce sudy alebo Saab J29 Tunnan ako jediné švédske stíhacie lietadlo povojnovej éry s úspešným bojovým nasadením

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov