© Foto : U.S. Air National Guard/Ashleigh Pavelek
Aktuality, Letectvo,

Pokročilý softvér môže nový americký bombardér B-21 zmeniť na technologickú hnaciu silu

USA, 5.jún 2020 ( AM, Sputnik ) – Prvý bombardér B-21 má už byť údajne vyrábaný, pričom prvý let sa očakáva v decembri roku 2021. Budúca generácia bombardéra B-21 Raider letectva Spojených štátov (USAF) bude vybavená sofistikovaným softvérom, ktorý bude “pilotom ponúkať organizované vojenské informácie v reálnom čase “, informoval časopis National Interest.


 

Podľa redaktora amerického časopisu Krisa Osborna bude vybavenie nového bombardéra zahŕňať senzory, počítače a elektroniku, ktorá umožní ” lepšie škálovanie, nasadzovanie a zefektívnenie procedurálnych funkcií, ako je kontrola špecifík avioniky, meranie nadmorskej výšky a rýchlosti” .

Autor článku citoval výkonného riaditeľa USAF Williama Ropera, ktorý povedal, že tím amerických vzdušných síl “práve sprevádzkoval kontajnerizovaný softvér Kubernetes k letoému hardvéru”, čím urobil “radikálnu autonómiu na vývoj softvéru, kvôli partnerstvu s americkou globálnou leteckou a obrannou technologickou spoločnosťou Northrop Grumman.

 

Vďaka tomu bude počítač lietadla rýchlo pracovať, aby získal dáta týkajúce sa výšky, rýchlosti a navigácie. Piloti lietadiel B-21 budú môcť zdieľať informácie a zničiť nepriateľskú protivzdušnú obranu “oveľa rýchlejšie” , poznamenal Osborn vo svojom článku s názvom “Nový bombardér B-21 spoločnosti Northrop Grumman je technologická hnacia sila?”.

V tejto súvislosti stojí za zmienku, že softvér B-21 sa môže ukázať ako ešte sofistikovanejší v porovnaní s autonómnym logistickým informačným systémom amerického stíhacieho lietadla piatej generácie F-35, ktorý je už v prevádzke, ale naďalej čelí množstvu technologických problémov.

 

B-21 nahradí starnúce lietadlo amerických vzdušných síl  B-2 Spirit , ktorý bol odhalený v roku 1989 a vstúpil do služby v roku 1997. Raider má rovnaký dizajn “lietajúceho krídla” ako jeho predchodca, tvar, ktorý spolu s technologicky špičkovým protiradarovým povlakom dáva lietadlu veľmi nízky radarový profil. V minulom roku zástupca náčelníka Generálneho štábu amerických vzdušných síl Stephen Wilson odhalil , že sa očakáva, že nový bombardér prvýkrát vzlietne v decembri roku 2021.

 

Americký generál sa posťažoval na vybavenie vojenského letectva USA

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov