foto: TASS
Aktuality, Letectvo,

“Hrozba pre lietadlové lode USA.” NI zhodnotil skúšky ruského nadzvukového bombardéra

USA, 29.máj 2020 ( AM, Sputnik ) – Americký magazín The National Interest okomentoval skúšky ruského nadzvukového modernizovaného bombardéra Tu-22M3M. Časopis uviedol, že toto lietadlo dokáže čeliť útočným skupinám lietadlových lodí amerického vojenského námorníctva.


 

Tu-22M3M je modernizovaná verzia nadzvukového lietadla dlhého doletu Tu-22M3 s meniteľnou geometriou krídla. Má 80% novej avioniky oproti pôvodnému Tu-22M. A tiež nové elektronické zariadenia vrátane navigácie, spojenia, zameriavania, systému riadenia motora a prostriedkov rádioelektronického boja. Okrem toho bude bombardér ľahšie servisovateľný a jeho bojový potenciál sa rozšíri.

Bombardéry majú niesť rakety s plochou dráhou letu Ch-32 s doletom 600-1 000 km. Ch-32 lietadlu umožňuje zaujať dôležité miesto medzi strategickým a pohotovostným taktickým štatútom. Tu-22M3M môže tiež dostať novú hypersonickú strelu. Predbežné testy Tu-22M3M majú byť ukončené v roku 2020. Ruské vojenské letectvo začne dostávať modernizované bombardéry v roku 2021. Modernizácia má zvýšiť presnosť navigácie, zjednodušiť obsluhovanie lietadla a jeho prípravu na let.

Tu-22M3M štartuje s roztiahnutými krídlami . Už pri naberaní rýchlosti a prechode na nadzvukovú rýchlosť lietadlo mení geometriu krídel na tvar šípky. Pri maximálnej rýchlosti letí Tu-22M3M presne v tomto usporiadaní. Krídlo v tvare šípky je jedným z najzložitejších prvkov konštrukcie, čo umožňuje mať ako vysokú rýchlosť, tak dobré vlastnosti pri vzlete a pristátí.

 

 

Podľa Sergeja Bolšova, vedúceho testovacieho navigátora lietadla, vďaka vysokej úrovni informačnej podpory, je jeho práca v modernizovaných lietadlách zjednodušená. Všetky potrebné informácie sú k dispozícii v elektronickej podobe a príručky pre riešenie problémov už nie sú potrebné. Hlavným cieľom lietadla je ničenie širokej škály pozemných a povrchových cieľov.

 

Druhý prototyp modernizovaného Tu-22M3M vzlietol v Kazani

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov