©nationalinterest
Aktuality, Letectvo,

Druhý prototyp modernizovaného Tu-22M3M vzlietol v Kazani

Rusko, 20. marec 2020 ( AM, Interfax ) – Druhý prototyp modernizovaného raketového bombardéra s dlhým doletom Tu-22M3M prvý krát letel z letiska v Kazani. Ako objasnila tlačová služba Iterfax, účelom letu bolo vyhodnotiť charakteristiky vzletu a pristátia modernizovaného lietadla a skontrolovať fungovanie systému riadenia informácií.


 

Prvý prototyp Tu-22M3M sa dostal do vzduchu 28. decembra 2018. Let sa uskutočnil v nadmorskej výške 1 500 metrov a trval 37 minút. Skôr bolo potvrdené, že v roku 2020 sa začnú spoločné štátne skúšky Tu-22M3M s účasťou dvoch lietadiel. Dodávky modernizovaných lietadiel do jednotiek sa plánujú od roku 2021.

 

Na raketový nosič bolo nainštalované nové digitálne navigačné a rádiové vybavenie, nový komunikačný systém, ako aj aktualizovaný systém kontroly zbraní a komplex kontroly informácií, zatiaľ čo významná časť novej avioniky bola zjednotená s Tu-160M.

 

Už predtým bolo vyhlásené, že hlboko modernizované bombardéry Tu-22M3M s viacerými režimami dostanú vesmírny komunikačný systém a schopnosť prijímať cieľové označenia počas letu. Okrem toho na zvýšenie polomeru letu je v lietadle inštalovaná tankovacia trubica, ktorá umožňuje tankovanie vo vzduchu. Aj počas modernizácie lietadla budú môcť používať nové moderné rakety.

 

Pripomeňme, že v súčasnosti je viac ako sto raketových nosičov Tu-22M3 súčasťou ruských leteckých síl. Modernizácia raketových nosičov sa začala v roku 2018.

Video: Motory strategického bombardéra Tu-22M3, od štartu po úplné spustenie forsáže zachytené v úžasných detailoch

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov