Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Starikov: Úlohou Ruska je nechať USA a Čínu medzi sebou súperiť. Video

Rusko, 21.máj 2020 ( AM, nstarikov.ru ) – V politike neexistuje „prímerie“. Vojna o nadvládu na planéte pokračuje, aj keď epidémia koronavírusu ešte neskončila. Okrem toho sa používa na pokračovanie v boji o informácie. USA priamo obvinili Čínu z „nesprávneho“ boja proti vírusu. Trump predstavuje ultimátum pre Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO). V reakcii na to Čína hrozí predajom amerického pokladu, tj dlhopisov. Ruský analytik Nikolaj Starikov sa k tejto téme vyjadril v živej diskusii na kanáli Rusko-24.


 

“Vzťahy medzi Čínou a Spojenými štátmi boli v poslednom čase oveľa komplikovanejšie. Americké vedenie otvorene obviňuje svojich čínskych kolegov z rozširovania koronavírusu a požaduje značnú materiálnu kompenzáciu. Čínska strana hľadá príležitosť reagovať na svojich protivníkov rovnakou mincou. Jediné správne rozhodnutie pre Rusko je politika nezasahovania do „zúčtovania“ Spojených štátov a Číny.” – uviedol politický analytik Nikolaj Starikov,

 

„Podľa môjho názoru je vyvážená pozícia veľmi jednoduchá. Mali by sme byť trochu vzdialení od tejto bitky svetových gigantov. A nestať sa nástrojom Spojených štátov v boji proti Číne. Alebo nástrojom Číny v boji proti Spojeným štátom, “hovorí Starikov.

 

Navyše, prvá možnosť je dnes omnoho realistickejšia ako druhá, hovorí politológ:

„V Rusku existuje veľké množstvo verejných činiteľov, organizácií a„ nezávislá tlač “, ktorí radi zverejnia článok o tom, aká je Čína zlá a nebezpečná, a budú pripomínať históriu.“

 

Živým príkladom je vojenský zásah v Rusku na začiatku 20. storočia, ktorého sa zúčastnilo niekoľko európskych krajín, ako aj jednotky Spojených štátov. Táto historická epizóda sa však prakticky nespomína. Avšak publikácie o ozbrojenom konflikte ZSSR a Číny v oblasti Damanského ostrova možno nájsť omnoho viac.

„Obidve a aj ďalšie sú historické epizódy. Sláva Bohu, obe sú minulosťou. Dnes nám však budú hovoriť iba o zlej agresívnej Číne. A budú hovoriť o dobrých demokratických Spojených štátoch, ktoré sa nachádzajú ďaleko za oceánom, a preto, samozrejme, neohrozujú Rusko, “hovorí Starikov.

 

Tak to však vôbec nie je: „Spojené štáty, samozrejme, nebudú s Ruskom otvorene bojovať. Rovnako nebudú bojovať otvorene ani s Čínou. Majú rozsiahle skúsenosti s ničením Sovietskeho zväzu zradou, hospodárskym tlakom, podplácaním elít a informačnou vojnou. Takto zničili svojho predchádzajúceho hlavného rivala. Iba veľmi hlúpy človek si musí myslieť, že svojho nového hlavného rivala budú ničiť nejakým iným spôsobom. “

 

„Preto je našou úlohou nechať ich navzájom súperiť. Zároveň posilnime svoju ekonomiku, v žiadnom prípade neznížme svoj vojenský potenciál, vyriešte demografické problémy a čo je najdôležitejšie, zjednotte sa s postsovietskym priestorom, “zhrnul Starikov.

 

 

Európa a USA sa pripravujú na hladné vzbury – najpopulárnejšia otázka na vyhľadávači “kde kúpiť náboje?”

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov