© Depositphotos / Andrey Popov
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Európa a USA sa pripravujú na hladné vzbury – najpopulárnejšia otázka na vyhľadávači “kde kúpiť náboje?”

USA, 7.apríl 2020 ( Sputnik ) – Miliónom ľudí nútených sedieť doma kvôli celosvetovej karanténe dochádzajú peniaze a trpezlivosť. Nedostatok potravín spôsobený rozpadom logistických reťazcov môže vyvolať masové nepokoje dokonca v bohatých krajinách. Sociálne konflikty už zrejú v Európe a USA. Čo ďalej?


Hladovanie

“Pandémia COVID-19 mala obrovský vplyv na život miliónov ľudí. Neúčinné politické rozhodnutia vyvolajú potravinovú krízu, čo spôsobí obrovskú humanitárnu katastrofu, “vyhlásil minulý týždeň generálny riaditeľ Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) Qu Dongyu.

 

Povedal, že epidémia koronavírusu so všetkými karanténnymi opatreniami spôsobila veľké logistické problémy. “Vo svete je dosť potravín, aby sa všetci najedli,” zdôraznil šéf FAO. ” Existuje však veľké riziko, že sa potraviny nemusia dostať na to, alebo iné miesto.”

FAO vyzýva ku “globálnym zkoordinovaným a dôsledným” akciám, ktoré by minimalizovali problémy v dodávkach. Qu Dongyu považuje za hlavné nepripustiť obmedzenia exportu potravín.

 

“Tieto obmedzenia spôsobia vážne problémy na svetovom trhu, ceny prudko stúpnu a potraviny budú pre mnohých neprístupné,” povedal. V tejto situácii sú aj v bohatých krajinách možné sociálne konflikty.

Znepokojenie FAO je celkom oprávnené. Vietnam, ktorý patrí do prvej trojky vývozcov ryže na svete, pozastavil jej export. Kazachstan zakázal vývoz pšeničnej múky, pohánky a zeleniny, vrátane cibule, mrkvy a zemiakov.

Rusko nepredáva do zahraničia pohánku a ryžu, Bielorusko zasa pohánku, cibuľu a cesnak.
Západní experti s hrôzou posudzujú, čo sa stane, keď Rusko, jeden z najväčších vývozcov pšenice, zruší jej dodávky. Niet divu, že pšenica zdražela na Chicagskej obchodnej burze o 11%.

 

 

“Sme na pokraji”

Kvôli zatvoreným hraniciam katastroficky chýba nekvalifikovaná pracovná sila v poľnohospodárskom priemysle. Tradične to boli pracovní migranti. Na farmách nemôžu zožať úrodu, takmer nič nezostalo na bitúnkoch a v mäsových kombinátoch, veľkým problémom je dokonca doprava potravín. EÚ, aby sa vyhla kolapsu v poľnohospodárstve, povolila nehľadiac na riziko posilnenia epidémie vstup pre “kriticky potrebných pracovníkov”, vrátane sezónnych robotníkov na zber úrody a vodičov nákladných áut.

 

Toto ale nepomôže ľuďom s peniazmi. Západné médiá zverejnili v týchto dňoch video zo sociálnych sietí, na ktorom obyvateľ talianskeho Palerma hovorí, že po troch týždňoch karantény nemá jeho rodina ani cent, a pre dcéru zostal, “ako pre mnohé deti v meste”, posledný kúsok chleba.

“Ľudia sú zavretí už 15-20 dní a sú na pokraji. Budete to ľutovať, čaká nás revolúcia, “varoval.

Starosta Palema Leoluca Orlando oznámil novinárom, že riziko masových nepokojov v južnom Taliansku je veľmi vysoké, pretože nespokojnosť občanov chcú využiť kriminálne štruktúry, ktoré sa snažia “destabilizovať systém”.

“Zásob je stále menej. Ľuďom dochádzajú ich skromné úspory . Čoskoro vzniknú sociálno-ekonomické problémy, “je presvedčený Orlando.

Taliansky minister pre južné regióny Giuseppe Provenzano tiež poukázal na zvýšenie sociálneho napätia v chudobných regiónoch krajiny. “Obávam sa, že znepokojenie väčšej časti obyvateľov ohľadom zdravia, príjmov a budúcnosti sa čoskoro zmení v hnev a nenávisť,” povedal v rozhovore pre denník La Repubblica.

Denník píše, že polícia v Palerme a Neapole musí strážiť supermarkety po niekoľkých incidentoch s rabovačmi. Na sociálnych sieťach sa dokonca objavil návrh na účasť pri útoku na ten alebo iný obchod.

Otázka času

Americkí experti nepochybujú, že sa v USA bude situácia čoskoro vyvíjať podľa “talianskeho scenára”. Prispievajú k tomu minimálne tri faktory. Prvý je finančný. Po dvoch týždňoch sa počet ďalších žiadostí o podporu v nezamestnanosti priblížil k dvom miliónom. V apríli sa má tento ukazovateľ podľa všeobecného názoru zvýšiť ešte troj alebo štvornásobne.

 

Podľa výsledkov prieskumu analytickej spoločnosti GOBankingRates malo 69% Američanov na kontách menej ako jeden tisíc dolárov. 45% respondentov sa priznalo, že nemajú vôbec žiadne úspory a žijú z ruky do úst. Je pochopiteľné, prečo si nemohli urobiť zásoby potravín a ďalších vecí, keď začala epidémia. Mnohí úplne prišli o zárobok a nemajú nič. Denník The Daily Mail píše, že iba v Los Angeles trojnásobne stúpol počet návštevníkov bezplatnej jedálne pre bezdomovcov Skid Row.

“Dobročinné organizácie sú zavalené žiadosťami o pomoc a ich financie rýchlo miznú,” píše The Daily Mail.

 

Takže milióny Američanov budú čoskoro musieť pátrať po nových spôsoboch, ako uživiť seba a rodinu. A tieto spôsoby nemusia byť vždy legálne.

 

Druhým faktorom je nedostatok potravín. Americké supermarkety nedokázali obnoviť svoje zásoby po obrovskom marcovom dopyte. A nejde len o šialencov nakupujúcich stovky balení toaletného papiera. 36% Američanov sa zvyčajne stravuje mimo domova, v kaviarňach, reštauráciách. Kvôli karanténe však boli všetky zatvorené, variť sa musí doma, čo vyžaduje potraviny zo supermarketu. Americká potravinová sieť na to nebola pripravená.

 

A nakoniec epidémia narušila fungovanie mnohých štátnych služieb, vrátane policajnej. Stovky policajtov v New Yorku, Detroite, Los Angeles a ďalších mestách ochoreli na COVID-19. Aby nedošlo k ďalším prípadom, obmedzili miestne úrady zoznam dôvodov pre vyslanie polície.

 

Čo sa týka prostých Američanov, hodlajú brániť sami seba. Najpopulárnejšou otázkou na vyhľadávači Google bola minulý mesiac “kde kúpiť náboje” a “ako si kúpiť náboje on-line”.

Podľa dát FBI stúpa predaj strelných zbraní v USA v marci o 33%. Američania si kúpili o 91,1% viac pištolí ako pred rokom, pušiek vrátane automatických o 73,6%. Hlavným bestsellerom je dnes kniha Cat Ellis Návod na prežitie v pandémii COVID-19, ktorej značná časť je venovaná tomu, “ako sa pripraviť na možný útok na váš dom a ubrániť majetok”.

 

“Je to len otázka času, kedy masová karanténa vyústi do občianskych nepokojov a kriminality,” je presvedčená americká novinárka a spisovateľka Daisy Luther. “Ľudia, ktorí Vás podozrievajú, že máte potraviny, sa objavia pred vašimi dverami. Zo začiatku budú prosiť, potom začnú žiadať. A nielen vás, ale aj miestny biznis. Potom začnú krádeže a násilie,  a potom sa ľudia postavia so zbraňou v rukách na obranu svojich domovov a podnikov. Bude z toho nakoniec občianska vojna, vojnový stav a totalitarizmus, to, čo sme ešte nikdy v našej krajine nezažili. ”

Maxim Rubčenko

Video: Starosta Dnepropetrovska dal vykopať 600 hrobov pre potenciálne obete Covid-19

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov