.
Aktuality, Bezpečnosť,

Sergej Lavrov – Rusko je obklopené americkými bio-laboratóriami. Video

Rusko, 17.máj 2020 ( AM ) – “Najlepším riešením pre všetkých členov svetového spoločenstva by bola dohoda o vytvorení overovacieho mechanizmu pre univerzálny dohovor o zákaze biologických a toxíckých zbraní,” – oznámil Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na brífingu po stretnutí vedúcich ministerstiev zahraničných vecí SNŠ.


 

 

„Opakovane sme upriamovali pozornosť na situáciu súvisiacu s vytvorením a rozvojom biologických laboratórií, väčšina z nich je pod záštitou Pentagonu. USA ich vytvárajú po celom svete, a to aj v priestore Spoločenstva nezávislích štátov, v postsovietskom priestore, a tieto laboratóriá sú husto formované okolo hraníc Ruskej federácie, a takisto okolo hraníc Číny.

 

Sme presvedčení, že v oblasti biologickej bezpečnosti vždy existovala potreba transparentnosti a overovania toho, čo sa deje v priebehu tohto vedeckého výskumu, a už dlho sa zasadzujeme za to, aby sa v rámci Dohovoru o zákaze biologických a chemických zbraní vytvoril overovací mechanizmus, ktorý by umožňoval monitorovanie a zabezpečenie transparentnosti aktivít všetkých krajín s cieľom zabrániť vytváraniu biologických a chemických zbraní, “uviedol Lavrov.

 

„Od roku 2001 bude čoskoro dvadsať rokov, keď Rusko spolu s väčšinou ostatných, vrátane Číny, obhajuje dohodu o príprave vhodného protokolu k tomuto dohovoru, ktorý by vytvoril mechanizmus na overovanie dodržiavania záväzkov členskými štátmi – nevyvíjania biologických zbraní. USA kategoricky nesúhlasia s takýmto návrhom, prakticky výlučne USA, “dodal minister zahraničných vecí.

 

„Tento problém sa samozrejme zhoršil a neochota USA zabezpečiť transparentnosť svojich vojensko-biologických aktivít v rôznych regiónoch sveta vedie k otázkam o tom, čo sa v skutočnosti deje, aké sú ciele?

 

Vedieme aktívny dialóg na túto tému so všetkými našimi partnermi, a to aj v rámci SNŠ, a túto otázku nastoľujeme v Šanghajskej organizácii spolupráce. Máme pozitívny príklad – uzavreli sme medzivládne memorandum s Tadžikistanom, pripravujeme podobný dokument s Uzbekistanom, vedieme príslušné konzultácie s ostatnými krajinami v postsovietskom priestore vrátane Kazachstanu, Arménska a našich ďalších susedov. Myslím si, že táto práca je veľmi užitočná na rozptýlenie akýchkoľvek obáv, ktoré môžu vzniknúť v súvislosti s výskytom takýchto infekčných chorôb.

 

Podľa môjho hlbokého presvedčenia by všetky krajiny mali k tomuto problému pristupovať univerzálne. A ak sa vrátim k tomu, čo som povedal na začiatku, najlepšou možnosťou pre nás všetkých, pre všetkých členov svetového spoločenstva, by bola dohoda o vytvorení overovacieho mechanizmu pre univerzálny dohovor o zákaze biologických a chemických zbraní. Budeme samozrejme pokračovať týmto smerom, “uviedol Lavrov.

*Ako uviedol PolitNavigator, ukrajinskí odborníci vo svojej vlastnej krajine nemajú povolený vstup do tajných biologických laboratórií USA.

 

Kontrarozviedka USA uviedla krajiny, ktoré pre ňu predstavujú hlavnú hrozbu

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov