foto: sputnik
Aktuality, Bezpečnosť,

Český minister obrany: Ideme na armádu. A poriadne!

Černoch urobil svoju prácu, černoch môže ísť. Armáda významne pomohla so zvládnutím koronakrizy, ale teraz by mohla byť prvá, kto na ňu doplatí. Názory, aby sa kvôli pandémii zastavila modernizácia vojska, treba odmietnuť.


Česko, 10. mája 2020 ( AM, MO ČR ) – Prinášame autorský článok ministra obrany Českej republiky – Ľubomíra Metnara, ktorý bol uverejnený v Mladej fronte DNES 9. 5. 2020 (rubrika Názory, strana 10).

 

Vždy keď sa ocitneme v nejakej kríze, spoliehame sa na armádu. A naši vojaci nikdy nesklamú. Ako napríklad teraz, keď Česká republika čelí koronavírusu. Armáda opäť ochotne pomáha všade, kde je potreba. S policajtmi stráži štátnu hranicu, na letiskách vykladá ochranné pomôcky, jazdí v sanitkách s lekármi na odbery krvi, v domovoch sa dokonca stará i o našich seniorov.

 

Už sme si na to všetko zvykli tak, že za to vojakom skoro nikto ani nepoďakuje. Aj keď to pritom nepatrí k ich práci.

 

Proste berieme automaticky, že nám vždy pomôžu. Pri každom prepade ekonomiky je armáda ale zároveň tým prvým, kto to na svojom rozpočte pocíti. Dúfam, že táto prax sa teraz nebude opakovať. V NATO sme sa zaviazali, že budeme plnohodnotným členom tejto obrannej vojenskej aliancie. Preto tiež vznikol rozsiahly a strategický plán modernizácie celej našej armády. Českí vojaci už dlho volajú nielen po nákupe moderných bojových vozidiel pechoty, ktoré sú z hľadiska bojaschopnosti dnešnej armády úplne kľúčové. Zastarané sovietskej stroje vyrobené pred polstoročím už totiž prestávajú slúžiť. Sú nespoľahlivé a našim vojakom skôr pridávajú prácu, než aby s nimi mohli plniť svoje úlohy.

 

Preto sme armáde sľúbili nové a moderné bojové vozidlá. Teraz v čase úspor to bude iste zložitejšie, ale našli sme riešenie s financovaním nákupu rozloženého v dlhšom čase, takže toto musíme dotiahnuť.

 

Stačí oprášiť bévépéčka?

Zaznamenal som v médiách diskusiu o tom, že takú techniku ​​nepotrebujeme a stačilo by, keby sme staré “bévépéčka”, teda bojové vozidlá pechoty, modernizovali. Ako minister obrany hovorím, že modernizácia starých bojových vozidiel je cestou do minulosti. Ťažká brigáda tvorí základy každej bojaschopnej armády, ktorá dokáže ubrániť svoju zem. Bez nej nikdy nebude naša armáda plnohodnotná.

 

My sa stále spoliehame na to, že žijeme v mieri a nič nám nehrozí. A keď sa to hodí, ide armáda na vedľajšiu koľaj. Lenže práve pandémie koronavírusu nám všetkým ukázala, že to nie je pravda. Nikto ju tiež nečakal, a zrazu v celom svete zomierajú tisíce ľudí. A vojaci samozrejme pomohli a pomáhajú aj v tejto kríze. A taktiež ukázali, že musia byť stále pripravení a špičkovo vyzbrojení, pretože pandémie ani vojny sa nikdy neplánujú. Tie jednoducho prichádzajú.

 

A vždy práve vtedy, keď ich všetci najmenej čakáme. Česká republika sa v NATO zaviazala, že do roku 2026 budeme mať plne funkčnú ťažkú ​​brigádu. A na to určite nestačí nejaká modernizácia starej výzbroje, ako si niektorí stále naivne myslia. Plne funkčnú ťažkú ​​brigádu totiž vybudujeme len tak, že zásadne prezbrojíme. A jednoducho nakúpime nové a moderné bojové vozidlá.

 

Na základe armádnych analýz a expertných požiadaviek sa preto kvôli tomu už rozbehlo výberové konanie, je to mimochodom najväčší tender v histórii našej armády. A ako obvykle sa na neho hneď zniesla amatérska kritika. Často od ľudí, ktorí síce armáde a jej výzbroji vôbec nerozumejú, ale aj tak píšu o tom, že máme šetriť. Takže zase ako vždy zoberieme peniaze armáde, pretože tu predsa nepotrebujeme, keď nie je vojna. Našim vojakom preto vraj stačí, keď na staré platformy bojových vozidiel zo 70. rokov nasadíme pár nových vecí, ktoré si draho nakúpia.

 

Je to úplne rovnaké, ako keby teraz v Škodovke kvôli úsporám montovali karosériu Superbu na podvozok starej sto dvadsiatky. Určite by s tým mali veľký úspech. Nie je to ale jediný nezmysel, ktorý som zaznamenal.

Tiež sa začal šíriť nápad, aby si vojaci nakúpili obrnencov iba v bojovej verzii a zmodernizovali si tie podporné. Ďalší nápad v štýle chytré horákyně. Takéto riešenie totiž našich vojakov poriadne nechránia, čo však niektorým ľuďom očividne nevadí. Ich život to predsa nie je. Navyše to komplikuje kompatibilitu našej armády s ostatnými armádami NATO a oslabuje tým celú kolektívnu bezpečnosť a obranu republiky.

 

Ďakujeme a kašleme na vás

Nechcem, aby na obrane boli zákazky, ktoré vzbudzujú rozpoltené pocity ako v minulosti padáky, Pandury alebo transportné lietadlá. Pri nákupe bojových vozidiel preto postupujeme maximálne transparentne a zadanie plne zodpovedá požiadavkám armádnych expertov. Odporcovia modernej výzbroje našej armády navyše úplne ignorujú ekonomickú stránku celej veci. Keď za päťdesiat miliárd korún kúpime nové bojové vozidlá, získa z toho minimálne dvadsať miliárd český priemysel.

 

A nejde len o peniaze. Naše firmy sa vďaka tomu dostanú aj k špičkovému know-how a supermoderným technológiám. A to je kritikom zákazky úplne jedno. Podľa nich sa jednoducho môžeme na našu armádu zase vykašľať, s pandémiou nám totiž už pomohla. Nepoznám nebezpečnejšie myslenie, než je toto. Je to rovnaké, ako keby sme teraz začali šetriť na našich epidemiológoch, pretože koronavírus už takmer zastavili a nič podobné k nám už predsa nikdy nepríde.

Myslieť si, že nám žiadne nebezpečenstvo nehrozí, môže jedine milovník vedecko-fantastických románov.

Šetriť na armáde je ako šetriť na epidemiológoch, pretože už koronavírus takmer zastavili.

 

“Česká republika nemá nič, čomu by sa dalo hovoriť armáda.” Vojenský analytik prehovoril o “výhodách” spojenectva s NATO

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov