foto: IAI
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Izrael bude prenajímať Grécku bezpilotné lietadlá na ochranu hraníc

Izrael, 7.máj 2020 ( AM ) – Bezpečnostné vzťahy medzi Izraelom a Gréckom sa rozširujú. Bola podpísaná prvá dohoda medzi Izraelským ministerstvom obrany a Helénskym ministerstvom národnej obrany. Izrael bude prenajímať bezpilotné lietadlá IAI Heron Grécku. Izraelský dron sa použije predovšetkým na obranu hraníc.


 

Izraelské bezpilotné lietadlo IAI Heron známe tiež ako Eitan je viacúčelový dron s dlhou výdržou vo vzduchu operujúci v stredných výškach, súčasťou izraelského letectva je od marca 2007. Môže byť buď ovládaný diaľkovo z pozemnej riadiacej stanice, alebo môže letieť v plne autonómnom režime. Lietadlo je dlhé 14 m, pričom v prednej časti trupu sú umiestnené optické senzory a v strednej je radar so syntetickou apertúrou. Doplňujúce senzory môžu byť upevnené na závesníkoch jeho dvoch chvostových ramien. Rozpätím krídel 26 m sa už približuje lietadlu Boeing 717, ktorého rozpätie je len o 2,47 m dlhšie. Dron je vybavený zaťahovacím podvozkom a systémom automatického štartu a pristátia.

 

.

 

Poháňaný je turbovrtuľovým motorom Pratt & Whitney PT6A-67A s výkonom 900 kW. Tento výkonný motor umožňuje dronu lietať vo výške až 14 000 m a maximálnou rýchlosťou 370 km/h. Dolet lietadla je 7 400 km a vo vzduchu vydrží nepretržite asi 36 hodín.

 

V rámci dohody bude systém Heron v jeho námornej konfigurácii prenajatý Grécku na tri roky s možnosťou kúpy systému na konci doby lízingu. Podľa gréckych médií sa tieto dve bezpilotné lietadlá použijú na posilnenie schopností krajiny v oblasti zhromažďovania spravodajských informácií a budú pôsobiť ako odstrašujúci prostriedok pre Turecko, ktoré nasadilo bezpilotné lietadlá do oblasti Evros a Egejského mora, ktoré hraničí s týmito dvoma krajinami. Systém, ktorý je obmedzený iba dostupnosťou paliva, môže vykonávať úlohy viac ako 1 000 km od svojej operačnej základne. Heron ponúka rozšírenú operatívnu výdrž v širokom spektre scenárov vrátane námorných hliadok, ochrany morských a pozemných hraníc, pátracích a záchranných operácií, riadenia katastrof a ďalších.

 

Systém funguje v Izraeli a v námorných silách po celom svete a preukázal svoje schopnosti aj v Grécku.
Podľa zahraničných správ je Izrael považovaný za popredného vývozcu bezpilotných lietadiel a spoločnosť IAI má na celom svete vyše 50 operatívnych zákazníkov vrátane Austrálie, Kanady, Čile, Kolumbie, Francúzska, Nemecka, Indie, Mexika, Singapuru a Južnej Kórey.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov