foto: scmp
Aktuality, Námorníctvo,

Ponorky čínskeho námorníctva chránia viaceré podzemné tunely

Čína, 6.máj 2020 ( AM, H. Sutton ) – Čína je námorný štát s pobrežím dlhým viac ako 9 000 kilometrov, ktoré je posiate prístavmi. V porovnaní s väčšinou ostatných krajín má veľké množstvo námorných základní. Čínske námorníctvo ( formálne známe ako PLAN – Námorníctvo ľudovej oslobodzovacej armády) je rozptýlené na mnohých základniach, niektoré z nich však pokračujú ďalej do hĺbky a ponúkajú podzemné tunely na ochranu kľúčových vojnových lodí a ponoriek.


 

Vo veku presných riadených striel sa tunely môžu zdať zastaralým nápadom. Stále však poskytujú ochranu pred niektorými leteckými útokmi a, čo je možno ešte dôležitejšie, pred zvedavými očami. Môžu tiež chrániť pred jadrovými útokmi, pokiaľ samozrejme nepôjde o priamy zásah. Čína má tendenciu budovať tunely priamo do skalných vchodov, obvykle orientované do vnútrozemia ale s prístupom k vode, takže je ťažšie zasiahnuť ho z pobrežia.

 

Základňa ponoriek pre balistické rakety triedy Xia je v Jianggezhuangu neďaleko mesta Qingdao. Na tejto snímke sú Xia SSBN a útočná ponorka triedy Han zakotvené pri vchode do podzemného podmorského zariadenia, v ktorom sa pravdepodobne ukladajú balistické strely Julang-1 a jadrové hlavice pre Xia, zdroj: DigitalGlobe

 

Najznámejšie z týchto tunelov sú dva, ktoré chránia strategické ponorkové sily. Jeden postavený na námornej základni Jianggezhuang (36 ° 6’20,76 “N, 120 ° 35’2,39” E) neďaleko mesta Qingdao poskytuje útočisko pre tam umiestnené ponorky s balistickými raketami. A nedávno bol postavený jeden v Yulin (18 ° 12’8,97 “N, 109 ° 41’39,34” E). Približne pred 12 rokmi sa tu postavila nová základňa pre jadrové ponorky. Yulin umožňuje čínskym ponorkám a lietadlovým lodiam ľahký prístup do Juhočínskeho mora, dôležitej oblasti prevádzky.

 

Yulin -východná námorná základňa, ostrov Hainan/ Foto Victor Robert Lee.

 

Niektoré ďalšie základne PLAN majú tiež menej známe tunely. Podmorská základňa na Xiachuan Dao má malý tunel hneď vo vnútri prístavnej steny (21 ° 35’45,08 “severnej šírky, 112 ° 33’5,14” východnej zemepisnej dĺžky). A lodenica, v ktorej sa opravujú veľké vojnové lode a ponorky, v blízkosti ponorkovej základne v Xiangshane, má tiež tunel (29 ° 31’41,09 “s. Š. 121 ° 41’16,98” vv).

 

Podzemný tunel pre ponorky na základni Jianggezhuang východne od Qingdao / Foto: Victor Robert Lee

 

Existujú ďalšie tunely, ktoré sú mimo akýchkoľvek námorných základní. Tieto môžu poskytovať viac rozptýlenú ochranu, aj keď je tiež možné, že niektoré nesúvisia s námorníctvom. Napríklad v horách sa nachádza pomerne veľký tunel na ostrove južne od Shipuzhen (29 ° 11’2,75 “severnej šírky, 121 ° 56’35,68” východnej zemepisnej dĺžky). V blízkosti sa nachádza letka raketových lodí, ale tunel sa javí oddelene od akejkoľvek námornej základne PLAN. Medzi ďalšie menej známe tunely patria tunely blízko Daishanu (30 ° 15’40,61 “severnej šírky, 122 ° 19’1,43” východnej zemepisnej šírky) a pozdĺž pobrežia od Yalinu (18 ° 15’42,67 “severnej šírky, 109 ° 43’41,13” východnej zemepisnej šírky).

 

Veľkosť podzemného podmorského zariadenia na ponorkovej základni Jianggezhuang nie je známa, ale vstupy dávajú nejakú predstavu o možnom obryse. Okrem rozsiahleho podmorského bazénu je v zariadení pravdepodobne aj skladovacie zariadenie pre balistické rakety a jadrové hlavice pre ponorku triedy Xia, zdroj: DigitalGlobe/ImagingNotes.com

 

Čínske tunely sú zaujímavou odlišnosťou od doktríny amerického námorníctva. Môžu poskytnúť určitý stupeň ochrany proti neočakávanému útoku. A pravdepodobne zvyšujú prežitie ponoriek PLAN v dlhších vojnách.

 

PLÁN nie je jediný, kto oceňuje obrannú silu skaly. Švédske námorníctvo nedávno oznámilo, že v Muskö pri Štokholme znovu otvorí svoju super základňu z čias studenej vojny. Na tomto mieste sa môže umiestniť niekoľko ponoriek, alebo vojnových lodí a zariadenie na údržbu. Medzi ďalšie krajiny, ktoré majú ponorkové tunely, patria Taiwan, Severná Kórea a Irán.

 

Vytláčanie Číny zo svetového trhu so zbraňami: Američania hrozia ekonomickými sankciami krajinám, ktoré nakupujú či plánujú nakupovať čínske zbrane

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov