© Sputnik / Ilja Pitalev
Aktuality, Bezpečnosť,

Sýria odrazila izraelský letecký útok stíhačiek F-16 na Aleppo

Sýria, 5.máj 2020 ( AM ) – Sýrske systémy protivzdušnej obrany odrazili letecký útok nad provinciou Aleppo. Podľa informácie štátnej agentúry bolo izraelským útokom vystavené vedeckovýskumné stredisko. Velenie sýrskej armády oznámilo , že rakety vystrelené na okolie mesta zasiahli niekoľko vojenských skladísk na jeho severovýchodnom predmestí.


 

“Dňa 4. mája vo 22.32 hod sa na monitoroch našej PVO objavili nepriateľské lietadlá, ktoré leteli zo severovýchodnej strany Itriye. Útokom bolo vystavené niekoľko vojenských skladísk v štvrti Sfír. Naše PVO nepriateľské útoky odrazila. Straty sa upresňujú, “uvádza sa vo vyhlásení sýrskeho velenia.

 

Izraelská armáda odmietla túto udalosť komentovať. Naposledy odrazila sýrska PVO letecký útok 27. apríla. Podľa informácií televízie Al-Ikhbariya, vtedy útočili Izraelčania na okolie Damasku zo vzdušného priestoru Libanonu. Ako podotkla televízna stanica, vojakom sa podarilo niekoľko rakiet zostreliť.

 

Izraelské letectvo sa zacielilo na muničné továrne v Al-Safirah, zdá sa, že okrem F-16I sú zapojené aj F-15I zo 69. squadrony

 

Sýrske úrady neraz vyzvali medzinárodné spoločenstvo a Bezpečnostnú radu OSN, aby Izrael povolali na zodpovednosť. Izraelská strana pravidelne útočí na objekty v Sýrii a svoje konanie odôvodňuje snahou zabrániť tomu, aby sa moderné zbrane dostali do rúk nepriateľa. Ide v prvom rade o libanonské hnutie Hizballáh, ktoré bojuje na strane Asada a je kontrolované Teheránom. Medzi Sýriou a Izraelom neexistujú žiadne diplomatické vzťahy, a to od okamihu vzniku oboch štátov, pretože sú od tej chvíle v stave vojny. Okrem iného majú medzi sebou dlhoročný územný konflikt kvôli štatútu Golanských výšin .

 

 

Video: Jednotky ruskej vojenskej polície pomohli zachrániť turecké vojenské vozidlo, ktoré uviazlo v blate počas spoločnej rusko-tureckej hliadky pri dedine al-Muabbada v severovýchodnej Sýrii :

 

 

Ruská ponorka ktorá pred rokmi bombardovala teroristov raketami Kaliber opäť smeruje do Sýrie

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov