© Foto : Mike Freer
Aktuality, Letectvo,

Americké letectvo dostane lietadlá pre vyhľadávanie jadrových zbraní

USA, 2.máj 2020 ( AM, Sputnik ) – Americké letectvo má v úmysle premeniť tri staré lietajúce tankery Národnej gardy KC-135 na lietadlá, ktoré by hľadali jadrové zbrane a stopy ich použitia. Oficiálny názov modifikácie je Constant Phoenix, ale piloti ho prezývali “sniffer-plane” (čuchač).


 

Štvormotorové lietadlo dlhého doletu, jeho civilný náprotivok je Boeing-707, je vybavený vzduchovými filtrami, seizmickými senzormi a ďalším zariadením na detekciu stôp jadrových výbuchov. Píše o tom National Interest.

Tieto lietadlá majú základňu Offutt v Nebraske a odtiaľ lietajú po celom svete. V roku 2006 WC-135, ktorý dorazil z Japonska, objavil na oblohe nad Kórejským polostrovom rádioaktívny prach, čím potvrdil informácie o prvom jadrovom výbuchu, ktorý bol vykonaný v KĽDR.

 

Nemožno povedať, že noví prieskumníci WC-135 sú úplne noví. Budú premenení z tankovacích strojov postavených v 60. rokoch. Sú ale novšie ako tie lietadlá, ktoré lietajú teraz, píše The National Interest. Americká letecká flotila navyše získa tri lietadlá, zatiaľ čo teraz lietajú dve. Staré WC-135 boli postavené približne v rovnakých rokoch, ale boli prerobené z lietadiel meteorologickej služby. Jedno z lietadiel si dokonca zachovalo nápis “Počasie” na kýlu.

 

Nové lietadlá budú vybavené modernými úspornými motormi, navigačnými zariadeniami a komunikačnými systémami. Letectvo plánuje minúť 200 miliónov dolárov na prerobenie. Dokončenie práce je naplánované na rok 2022. 

 

Na Ukrajine navrhli vývoj rakety, ktorá by mohla útočiť na ruské jadrové elektrárne

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov