©NPR
Aktuality, Letectvo,

Boeing 737 MAX má ďalší bezpečnostný problém

USA, 27. februára 2020 ( Sputnik) – Americká spoločnosť Boeing sa počas zdĺhavého postupu recertifikácie lietadiel radu 737 MAX opäť stretáva s problémom. Americký Federálny letecký úrad (FAA) našiel ďalšiu chybu súvisiacu s leteckou bezpečnosťou. Je nutné vymeniť kovové obloženia, ktoré sa používajú na ochranu kabeláže pred údermi blesku.


Podľa odborníkov sú teraz tieto prvky vyrobené tak, že ich montáž, narúša ochranu a pri zásahu blesku môže viesť k výpadku oboch motorov. Experti uvádzajú, že si táto oprava nevyžiada veľké náklady, všetko ale závisí na načasovaní. Lietadlá 737 MAX sú od minulej jari vyradené z prevádzky. FAA odhaduje, že kontrola každého lietadla bude stáť spoločnosť Boeing 425 dolárov a bude vyžadovať 5 hodín práce, ak bude potrebné odstránenie závady, bude to trvať už 7 hodín a stáť 595 dolárov za lietadlo.

 

Požiadavky na zdokonalenie ochrany pred bleskom dopĺňajú neplánovanú kontrolu palivových nádrží nových lietadiel, v ktorých boli nájdené nečistoty. Podľa Wall Street Journal z 50 Boeingov 737 MAX testovaných minulý týždeň boli nečistoty v nádržiach nájdené u 35 lietadiel.

 

Zároveň podľa agentúry Bloomberg nie je pravdepodobné, že by inšpekcia oneskorila obnovenie prevádzky týchto lietadiel. Predtým Boeing totiž uviedol, že očakáva obnovenie letov 737 MAX v polovici tohto roka.

Lety lietadiel typu 737 Max boli pozastavené od marca minulého roka v Spojených štátoch a mnohých ďalších krajinách po dvoch haváriách lietadiel. V súvislosti s nimi boli predpokladané nedostatky jedného zo systémov, ktorý nepracoval správne a spôsobil katastrofu.

 

V októbri 2018 havarovalo lietadlo spoločnosti Lion Air v Indonézii, v marci potom Ethiopian Air. Celkom zahynulo 346 osôb. Boeing tieto nedostatky rieši a aktualizoval pilotný výcvikový program. V decembri 2019 sa spoločnosť rozhodla, že od januára 2020 pozastaví výrobu lietadiel 737 MAX.

 

Predtým tiež spoločnosť Spirit AeroSystems, jeden z najväčších dodávateľov súčiastok pre Boeing 737 MAX, oznámila, že prepúšťa dočasne asi 2,8 tisícky pracovníkov kvôli pozastaveniu výroby tohto lietadla.

V palivových nádržiach lietadiel Boeing 737 MAX boli nájdené cudzie predmety

Turecko kupuje staršie americké vrtuľníky Boeing CH-47F Chinook

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov