foto Twitter
Aktuality, Bezpečnosť,

Ozbrojení demonštranti vtrhli na radnicu v Michigane – protestujú proti uzamknutiu mesta. Video

USA, 1.máj 2020 ( AM, The Guardian ) – Ozbrojení demonštranti vtrhli na mestskú radnicu. Protestovali proti obmedzeniam pohybu prijatým v tomto federálnom štáte v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Údajne až stovky demonštrantov sa zhromaždili na priestranstve pred budovou michiganského Kapitolu. Michiganskú guvernérku Gretchen Whitmerovú vyzývali, aby obmedzenia zrušila. Dožadovali sa tiež, aby ich pustili dovnútra, kde prebiehalo zasadanie zákonodarcov. Policajti v rúškach im však vo vstupe na rokovanie zabránili. Niektorí zo zákonodarcov na zasadnutie údajne prišli v nepriestrelných vestách. Niektorí z demonštrantov niesli transparenty, pričom na jednom z nich bola demokratická guvernérka Whitmerová vyobrazená ako nacistický diktátor Adolf Hitler.


 

 

 

Demonštráciu nazvanú Zhromaždenie amerických vlastencov zorganizovala skupina nazývajúca sa Michigan zjednotený pre slobodu. Na Facebooku má toto združenie vyše 8000 členov, pričom v popise si uvádza, že “nesúhlasí s obmedzovaním práv ľudí z akéhokoľvek dôvodu vrátane pandémie”.

Američania, ako aj všetci obyvatelia Michiganu podľa nej majú právo pracovať, aby tak podporovali svoje rodiny, slobodne cestovať, zhromažďovať sa na bohoslužbách, protestoch proti vláde či inde a rozhodovať o veciach verejných.

 

 

K protestu došlo deň po tom, ako michiganský súd rozhodol, že smernica, ktorou guvernérka obyvateľom nariadila od 24. marca zostať až na nevyhnutné nákupy a ďalšie výnimky vo svojich domovoch, neporušila ich ústavné práva.

Michigan pritom pandémia koronavírusu značne zasiahla. V tomto americkom štáte dosiaľ zaznamenali vyše 41.000 infekcií vrátane 3788 úmrtí, uvádza BBC. Väčšina nakazených je tam koncentrovaná okolo veľkomesta Detroit.

 

 

V apríli išlo už o druhú demonštráciu, ktorou niektorí obyvatelia guvernérku Whitmerovú žiadali o uvoľnenie prijatých opatrení. Tá prvá prebehla 16. apríla, keď sa približne 3000 demonštrantov, medzi nimi aj ozbrojených, zišlo pred tamojším Kapitolom, v okolí ktorého tak zablokovali dopravu..

 

Legálni majitelia zbraní na Novom Zélande sa radšej stávajú kriminálnikmi ako by mali odovzdať svoje strelné zbrane

 

 

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov