foto: RNZ
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Legálni majitelia zbraní na Novom Zélande sa radšej stávajú kriminálnikmi ako by mali odovzdať svoje strelné zbrane

Nový Zéland, 15.1.2020 – Ambiciózna amnestia novozélandskej vlády na strelné zbrane skončila v piatok s otázkami o jej úspechu, pretože podľa kritikov sa polícii podarilo zhromaždiť iba asi tretinu zbraní, ktoré boli zakázané po masakre v Christchurch.


Premiérka Jacinda Ardernová zakázala poloautomatické zbrane a začiatkom tohto roka spustila schému amnestie a odkupovania zbraní po marcovej streľbe v Christchurch, kde ozbrojený muž zastrelil 51 moslimov v dvoch mešitách.

Amnestie sa doteraz zúčastnilo asi 31 650 ľudí a majiteľom zbraní sa vyplatilo takmer 100 miliónov NZ (66,1 milióna dolárov) a z obehu bolo stiahnutých viac ako 56 346 po novom už zakázaných zbraní – podľa vyhlásení ministerstva vnútra.  Takisto bolo odovzdaných takmer 188 000 zakázaných častí zbraní. Odteraz už nebudú majiteľom zbraní platiť za ich zakázané strelné zbrane. Ardernová presadzuje prostredníctvom parlamentu novú sériu reforiem v oblasti zbraní, ktorá zahŕňa vytvorenie registra na monitorovanie každej strelnej zbrane legálne držanej na Novom Zélande.

Premiérka Jacinda Ardernová, foto: upl.com

Tí majitelia zbraní, ktorí nerešpektujú nový zákon, čelia riziku trestného stíhania a až piatim rokom väzenia, ako aj strate zbrojnej licencie. Novozélandskí poslanci prevažne podporujú zákaz zbraní, ale lídri opozície a skupiny zbrojných lobistov označili amnestiu za zlyhanie.

„Nie je to číslo, ktorým sa môžeme pochváliť. Nie je to úspešné, “uviedla novinárom hovorkyňa Rady držiteľov strelných zbraní (COLFO) Nicole McKee.

Rada odhaduje, že pred vyhlásením amnestie bolo v obehu 170 000 poloautomatických zbraní.

“Napriek nášmu najlepšiemu úsiliu o podpore dodržiavania pravidiel vieme, že vlastníci zbraní boli takí sklamaní, nastavením zákazu a jeho nesprávnou implementáciou, že mnohí sa nedokážu prispôsobiť,” uviedla McKee vo vyhlásení.

“Vláda urobila chybu, keď sa zamerala na legálnych majiteľov strelných zbraní, ktorí dodržiavajú zákony, namiesto aby sa zamerali na gangy, v chudobných komunitách na Novom Zélande,” uviedol hovorca národnej strany Mark Mitchell.

 

Na Novom Zélande vypršalo obdobie pre “dobrovoľné” podriadenie sa konfiškácii novo zakázaných zbraní. Doteraz legálni držitelia polícii odovzdali iba zlomok zbraní – v závislosti na odhade celkového počtu zakázaných zbraní ich bolo odovzdané len 13-17%. Polícii sa dokonca nepodaril nútený výkup ani tej časti novo zakázaných zbraní, ktoré boli registrované. Nový Zéland je teraz v dôsledku zmeny legislatívy doslova zaplavený nelegálnymi zbraňami. Až státisíce legálnych držiteľov boli zmenou legislatívy kriminalizované. Polícia, ktorá už predtým ukázala úplnú neschopnosť čeliť kriminálnemu násiliu a gangovej  zločinnosti, sa teraz zameriava na vykonávanie domových prehliadok doposiaľ zákon dodržiavajúcich občanov.

 

Nový Zéland sa tak stáva varovaním pre európskych zákonodarcov, ktorí majú takisto v snahe sprísniť a obmedziť legálnu držbu zbraní. Neakceptujú názory legálnych držiteľov, že drvivá väčšina kriminálnych činov sa uskutočňuje nelegálnymi zbraňami a diskriminácia bezúhonných držiteľov nevyrieši problém ozbrojenej kriminality, ale naopak zabráni obyvateľstvu brániť sa vlastnou zbraňou.

Vyzerá to, že európska únia sa časom takisto zaplaví nelegálnymi zbraňami, ktoré bývalí legálni držitelia odmietnu odovzdať.  V prípade ohrozenia je totiž legálna zbraň účinnejšia ako policajt na telefóne. A keďže je nepraktické nosiť so sebou všade policajta, ktorý by nás ochraňoval tak začne platiť, podobne ako na Novom Zélande, sedliacky rozum – radšej zbraň v hrsti ako policajt na streche.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov