Tu-95MS Bear H RF-94130 v medzinárodnom vzdušnom priestore neďaleko pobrežia Škótska v roku 2014, na zábere z kabíny britského lietadla Eurofighter Typhoon počas tzv. QRA vzletu (Quick Reaction Alert – pohotovostný vzlet k potenciálnej hrozbe vo vzduchu), zdroj: wiki commons
Aktuality, Letectvo,

Prečo je strategický bombardér Tu-95 stále v prevádzke, argumenty a zdôvodnenia

 


Rusko, 26.apríl 2020 ( AM, topwar, theaviationist ) – Legendárny sovietsky a ruský strategický bombardér Tupolev Tu-95, na Západe prezývaný „medveď” (rovnako tak v kóde NATO, Bear), je už viac ako 60 rokov v prevádzke, najskôr vo Vzdušných silách ZSSR a dnes vo Vzdušných a kozmických silách RF. A pre niekoho možno prekvapivo, je aj naďalej toto pozoruhodné lietadlo považované za potrebné.

„Tu-95 je starý ruský bombardér, ktorý odmieta pristáť a zostať na zemi” – takto doslova pomenoval americký portál The National Interest (NI) jeden zo svojich posledných článkov. Nadšenie Američanov zo sovietsko-ruského lietadla je pritom viac než pochopiteľné. Je svojím spôsobom veľká vzácnosť stretnúť sa s lietadlom, ktorého prevádzka sa začala pred 64 rokmi, na konci prvej dekády Studenej vojny. Rovnako tak ako vtedy, i dnes je symbolom parity Ruska a USA. Čomu vďačí výnimočný „medveď” za svoju nekončiacu pozornosť, a prečo je ešte priskoro hovoriť o jeho uzemnení?

Dôvodov je viacero.

Začať môžeme tým, že Tu-95 je do dnešných dní jediným na svete sériovo vyrábaným strategickým bombardérom a raketovým nosičom s turbovrtuľovými pohonnými jednotkami. Motory Kuznecov NK-12, ktoré poháňajú strategický bombardér Tu-95, sú považované za najvýkonnejšie turbovrtuľové motory na svete.

Motor NK-12M na lietadle Tu-95, zdroj: wiki commons
Výstup z motora NK-12M na lietadle Tu-95MS, zdroj: wiki commons

Nepochybnou výhodou Tu-95, v porovnaní s modernými prúdovými lietadlami podobného určenia, je taktiež nízka spotreba pohonných hmôt. A nesporne dôležitý význam má tiež vysoká schopnosť utajenia pred družicovým systémom SBIRS, ktorý je určený aj na monitorovanie strategických bombardérov s prúdovými motormi.

Nie je preto náhoda, že americký internetový portál The National Interest chváli „ruského medveďa”, a súčasne odrádza tých, ktorí naivne považujú sovietsko-ruský bombardér za zastarané lietadlo, a najradšej by ho už videli v múzeu, kam podľa nich dávno patrí. Od lietadla Tu-95 sa v skutočnosti nič nepožaduje, okrem schopnosti letu na veľké vzdialenosti. A to zvláda na jedničku.

Vo výzbroji Tu-95 sa od roku 2015 (verzia Tu-95MSM) nachádzajú aj najnovšie stealth okrídlené strely dlhého dosahu, Ch-101, ktoré umožňujú strategickému bombardéru uskutočňovať účinné údery na pozície protivníka mimo dosahu jeho protivzdušnej obrany. Práve táto modernizácia zbraňového arzenálu, v kombinácii so schopnosťou extrémne dlhého doletu lietadla zaisťuje, že sú strategické bombardéry Tu-95 dôležité a vysokoefektívne aj v súčasnosti.

Napokon, ešte donedávna považovali predstavitelia americkej obrany Tu-95 predovšetkým za nástroj jadrového zadržiavania, za akýsi symbol schopnosti Ruska uskutočniť jadrové útoky v prípade začatia globálneho jadrového konfliktu.

Život však ukázal, že sa Američania zmýlili. Tu-95 preukázal dostatočne svoju dôležitosť aj v súčasných podmienkach, a to „vďaka” účasti VKS RF v bojových operáciách na území Sýrie.

Práve operácie v Sýrii totižto preukázali, že Tu-95MS je veľmi dobre použiteľný aj v súčasných lokálnych konfliktoch. V dňoch 17. až 20. novembra 2015 strategické bombardéry, tentokrát v úlohe nosičov riadených striel, zaútočili na pozície teroristov z tzv. Islamského štátu na území Sýrie pomocou riadených okrídlených striel Ch-55. O rok neskôr, 17. novembra 2016, zaútočili lietadlá Tu-95MSM, tentokrát okrídlenými strelami Ch-101, na základne teroristických skupín, pričom vypustenie riadených striel dlhého dosahu prebehlo ešte nad Stredozemným morom.

Okrídlené stealth strely dlhého dosahu Ch-101 podvesené pod krídlami Tu-95MSM, boli použité aj proti táborom teroristov ISIL/Daeš v Sýrii, foto: theaviationist/VKS RF

5. júla 2017 vzlietli lietadlá Tu-95MS z ruského vojenského letiska a po doplnení paliva počas letu doleteli až nad územie Sýrskej arabskej republiky, kde opätovne zaútočili a úspešne zničili pozície teroristov tzv. Islamského štátu, vrátane ich základní, skladov zbraní a veliacich centier. Tentokrát zaútočili lietadlá Tu-95MS zo vzdialenosti približne 1000 km.

Ako teda možno aj na týchto niekoľkých príkladoch vidieť, na prvý pohľad staré sovietske lietadlá, ktoré však prešli modernizáciou už v našej dobe, možno veľmi dobre využívať aj dnes, v lokálnych konfliktoch, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou modernej hybridnej vojny. Náhrada „medveďa” ešte nebola vyvinutá, a zdá sa, že navyše ani nie je nijako zvlášť potrebná, „starček” sa totiž celkom úspešne vysporiadava so svojimi povinnosťami a úlohami.

Spustenie motorov a vzlet Tu-95 na výstave MAKS-2017:

Tu-95MS počas letu: 

-jmp-

Číňania zhodnotili možnosti Tu-160, o ktorých môže letectvo USA len snívať

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov