Ilustračné foto
Aktuality, Pozemná technika,

Kamaz v Arktíde úspešne otestoval bezpilotné nákladné vozidlá

Rusko, 25.apríl 2020 ( AM, Sputnik ) – Bezpilotné vozidlá Kamaz úspešne prekonali dva a pol tisíc kilometrov v oblasti Messoyakha v Jamalo-neneckom autonómnom okruhu, uvádza spoločnosť vo svojom vyhlásení.


 

Testy boli vykonané v rámci spoločného projektu spoločnosťou Gazprom Nefta a Kamaz . Účelom týchto skúšok bolo potvrdenie potenciálnej účinnosti bezpilotných nákladných vozidiel. V dôsledku toho automobily bez vodiča preukázali, že môžu jazdiť po stanovených cestách s vysokou presnosťou, vymieňať si informácie prostredníctvom duplicitných komunikačných systémov, rozpoznávať prekážky a predvídať trajektóriu prevádzky s ohľadom na súčasnú situáciu na cestách. Nákladiaky boli monitorované z riadiaceho centra v oblasti Messoyakha.

Ako poznamenali účastníci projektu, hlavnou výhodou bezpilotných vozidiel je neobmedzený výkon. Stroje s autonómnym riadiacim systémom sa neunavia a nerobia chyby ani na ťažkých cestách, v podmienkach nízkych teplôt, snehu a zlej viditeľnosti. V porovnaní s nákladnými vozidlami s posádkou je bezpilotný Kamaz o 50 percent bezpečnejší a znižuje náklady na dopravu o 10 až 15 percent.

 

“Napriek tomu, že technológie bez vodiča sú pre Rusko relatívne novým fenoménom, dopyt po bezpilotných vozidlách Kamaz sa prejavil pred niekoľkými rokmi a spoločnosť v tejto oblasti dlhodobo pracuje. Dnes rastie záujem o zavedenie bezpilotnej dopravy medzi priemyselnými podnikmi, postupne sa formuje legislatívny rámec, ktorý nám otvára nové príležitosti, “ uviedol námestník generálneho riaditeľa pre rozvoj Irek Gumerov.

 

Vyjadril presvedčenie, že táto téma bude mať nový vývoj s riešením právnych otázok, ktoré už dlho brzdia výrobu bezpilotných vozidiel v Rusku.

 

Elektrické bezkabínové auto

10. februára 2020 bol na internetovej stránke Federálneho inštitútu priemyselného vlastníctva zverejnený patent na nákladné vozidlo bez kabíny. Vozidlo má predné a zadné osvetlenie a nárazníky, na ktorých budú umiestnené registračné značky. Zvonka novinka Kamazu pripomína nákladné auto Vera bez vodiča od Volva, ktorý už jazdí vo Švédsku v prístave Göteborg. Vozidlá jazdia rýchlosťou maximálne 40 km / h, sú integrované do jednej siete a diaľkovo ovládané operátormi.

 

Kamaz-5490 NEO

 

Kamaz pracuje na vývoji už niekoľko rokov. Napríklad v roku 2019 spoločnosť predstavila bezpilotné nákladné vozidlo Kamaz-5490 NEO, ktoré bude použité na prepravu nákladu vnútri tovární a podnikov skupiny Kamaz.

 

Video: Nové obrnené vozidlo Stryker A1 MCWS

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov