© Fotolia / Ronnie Chua
Aktuality, Letectvo,

V Rusku chcú hybridné … lietadlo? Už pripravujú testy unikátneho motora

Rusko, 22. marec 2020 (sputnik) – V Rusku prebehnú testy prvej hybridnej pohonnej jednotky s elektromotorom v krajine. Pre tento účel bola začatá príprava špeciálneho laboratória. Informovali o tom v ruskom Baranovskom centrálnom ústave pre vývoj leteckých motorov.


 

V tlačovej službe ústavu uviedli, že testy demonštrátora nového zariadenia sa plánujú uskutočniť ešte v tomto mesiaci. A to pomocou laboratória postaveného na základe lietadla Jak-40 .

 

Letové skúšky by sa mali konať v roku 2022, jeden z troch motorov lietadla, ktoré sú umiestnené v jeho zadnej časti, bude nahradený turbohriadeľovým motorom s elektrickým generátorom, na ktorého vývoji  sa podieľala Letecká technická univerzita v Ufe.

“V nose ‘lietajúceho laboratória sa plánuje inštalácia elektrického motora, ktorý využíva efekt vysokoteplotnej supravodivosti a kryogénneho systému, ktorý vyvinula spoločnosť SuperOx na objednávku Fondu pre perspektívne výskumy,” uviedli v ústave.

Podľa odborníkov je vysokoteplotný supravodivý elektrický komplex zvláštnym rysom ruského vývoja a je určený na to, aby zabezpečil vyšší merný výkon a účinnosť “elektrických” komponentov (elektrické motory, generátory, prípojnice) hybridné pohonné jednotky.Na palube lietajúceho laboratóriá budú inštalované batérie a riadiace jednotky. Budú tam tiež umiestnení skúšobní inžinieri.

 

Baranovský centrálny ústav pre vývoj leteckých motorov je hlavný realizátor vedecko-výskumného projektu ” Elektrolet SU-2020 “, ktorého objednávateľom je ruské ministerstvo priemyslu a obchodu. Hlavnou úlohou ústavu v rámci tejto práce je výpočtovo-experimentálny výskum, ktorý zaistí vytvorenie hybridného modelu technológií pohonnej jednotky pre sľubné ruské lietadlo medzi regionálnej dopravy.

Najnovšie MS-21-300

Predtým sme ukazovali zábery montáže nového ruského osobného lietadla novej generácie MS-21-300, na ktorý sa plánuje inštalácia perspektívneho motora ruskej výroby PD-14.

Sériová výroba MS-21-300 je naplánovaná na začiatok roka 2021. Lietadlo už má asi 200 objednávok, uviedol predtým ruský minister obchodu Denis Manturov na Východnom ekonomickom fóre.

Článok: Najtajnejšie ruské lietadlo priletelo do Sýrie – predzvesť mohutnej ofenzívy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov