© Gdels
Aktuality, Pozemná technika,

Bundeswehr kupuje zdravotnícke obrnené vozidlá Eagle 6×6

Nemecko, 24.apríl 2020 ( AM, Gdels ) – Nemecký Bundeswehr kupuje obrnené vozidlá Eagle 6×6 v zdravotníckej verzii. Zmluva v hodnote 148 miliónov EUR bola uzavretá so spoločnosťou General Dynamics European Land Systems-Mowag (švajčiarska dcérska spoločnosť General Dynamics Corporation).


 

© Gdels

 

Podľa zmluvy uzatvorenej 15. apríla Bundeswehr dostane 80 nových obrnených vozidiel Eagle 6×6. Dodávka by sa mala začať v roku 2021 a končiť sa v roku 2024. Švajčiarske obrnené vozidlá sa v nemeckých podnikoch v Kaiserslautern a Sembach premenia na lekársku verziu.

 

Obrnený automobil Eagle 6×6 je údajne trojosová verzia obrneného vozidla General Dynamics European Land Systems-Mowag Eagle V konštrukciou kolies 4×4 so zvýšenou ochranou proti mínam (MRAP). Už skôr švajčiarska armáda objednala sto obrnených vozidiel Eagle 6×6 v prieskumnej verzii.

Celková bojová hmotnosť Eagle 6×6 je 15 ton, dĺžka – 7 metrov. V pancierovanom aute sa môže prepravovať 14 osôb (maximum). Má nainštalovaný 6,7-litrový dieselový motor Cummins ISB6.7 E3 s 285 konskými silami v kombinácii s 5-stupňovou automatickou prevodovkou Allison 2500 SP. Rýchlosť na ceste je do 110 km / h, dojazd do 700 km. Vnútorná výška vzdušného priestoru vo verzii lekárskeho stroja je 1,8 m.

 

Rozpočtový výbor nemeckého Bundestagu už začiatkom marca schválil nákup 80 kusov pancierových stredne chránených sanitných vozidiel, pričom nemecká armáda vybrala za podvozkovú platformu vozidlo Eagle V 6×6. Vozidlá Eagle V s konfiguráciou podvozku 6×6 od korporácie GDELS už na konci minulého roka objednala aj švajčiarska armáda. Konkrétne ide o 100 kusov v prevedení prieskumné vozidlo, ktoré vyšlo víťazne z výberového konania vypísaného švajčiarskym federálnym úradom pre obstarávanie. Nové vozidlá Eagle V 6×6 budú vo výzbroji švajčiarskej armády slúžiť ako nosiče taktického prieskumného systému TASYS. Ten je určený pre zhromažďovanie spravodajských informácií, ktoré budú k dispozícii nielen švajčiarskym ozbrojeným silám, ale aj orgánom a inštitúciám civilnej štátnej správy.

 

Nemecko plánuje nahradiť dosluhujúce „Tornáda” lietadlami Eurofighter Typhoon a F/A-18 Super Hornet

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov