.
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

Trump nariadil “zostreliť” všetky iránske člny, ktoré budú obťažovať americké lode

USA, 22.apríl 2020 ( AM ) – “Nariadil som námorníctvu Spojených štátov – zostreliť a zničiť všetky iránske vojenské člny, ak budú na mori prekážať naším lodiam,” povedal Trump na svojom tweete.


 

Trump nariadil zničenie iránskych člnov

Rozkaz hlavy Bieleho domu nasleduje po incidente 15.marca za účasti iránskych a amerických vojakov v Perzskom zálive. Centrálne veliteľstvo amerického námornícta oznámilo, že motorové člny Iránskych revolučných gárd vykonali v zálive nebezpečnej manévre v blízkosti amerických vojnových lodí.

Informácie potom potvrdilo velenie námorných síl Iránskych revolučných gárd. Uviedlo však, že zodpovednosť za provokácie a nebezpečné manévre nesú Američania, a varovalo pred “rozhodnou odpoveďou” v prípade bezpečnostnej hrozby pre Irán.

Príspevok amerického prezidenta okamžite vyvolal rozsiahlu reakciu používateľov sociálnych sietí. Časť z nich vyslovila podporu vojnové rétorike prezidenta, ďalšie upozorňovali na nebezpečenstvo začatia vojny.

Nehľadiac na tón Trumpových slov pozornosť mnohých užívateľov prilákal výber termínu. V originálnom tweete amerického prezidenta je sloveso  to shoot down  (zostreľiť), teda doslovne by veta znela “zostreľovať a ničiť všetky iránske vojenské člny”.

“Nevedel som, že Irán má lietajúce lode,” reagoval jeden z užívateľov.

“A ako presne sa loď zostrřeťuje?” pýta sa druhý.

“Počkajte, až potopíte ich lietadla!” žartoval ďalšie.

“Irán má lietajúce člny? Myslel som, že si povedal, že naša armáda má najlepšie vybavenie “ komentoval ešte jeden.

 

 

Časť užívateľov tiež zdieľala vtipné smiešny obrázky

Vzťahy medzi Iránom a Spojenými štátmi sa dramaticky zhoršili po nástupe Donalda Trumpa do úradu amerického prezidenta v roku 2017. Trump vypovedal dohodu s Teheránom, ktorá obmedzovala iránsky jadrový program výmenou za uvoľnenie sankčného režimu, a uvalil na islamskú republiku tvrdé sankcie, ktoré sa predovšetkým dotkli exportu ropy.

Od tej doby sa v Perzskom zálive uskutočnilo niekoľko incidentov vrátane zostrelenie amerického dronu, bombových útokov na komerčné tankery a útoku na ropné zariadenia v Saudskej Arábii, z ktorých Washington obvinil Irán. Okrem zostrelenie dronu, ktorý sa podľa Teheránu dostal do iránskeho vzdušného priestoru, Irán svoju zodpovednosť odmieta.

 

K dramatickej eskalácii došlo na začiatku tohto roka, kedy Spojené štáty pri letisku v Bagdade zabili veliteľa iránskych elitných síl Quds – Kásima Sulajmáního. V reakcii na to Irán vykonal raketový útok na americké základne v Iraku.

 

Video: Jedenásť iránskych rýchlych člnov “obťažovalo” americké lode v Perzskom zálive

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov