© Sputnik
Aktuality, Bezpečnosť,

Recesia v USA by nemala ani v ďalšom roku ovplyvniť tradičnú 3,8 milardovú finančnú injekciu pre Izrael

Izrael, 19.apríl 2020 ( AM, JPPost ) – Izrael sa nebude musieť starať o získanie peňazí „aj keď v USA existuje depresia“. Podľa izraelského denníka Jerusalem Post „takmer všetci odborníci“, s ktorými bola konzultovaná otázka pomoci, sa domnievajú, že Izrael získa v nadchádzajúcom roku zo Spojených štátov najmenej 3,8 miliárd dolárov napriek ekonomickej devastácii americkej ekonomiky spôsobenej pandémiou koronavírusu.


 

JP poznamenáva, že pomoc sa očakáva, aj keď „americká hospodárska aktivita v posledných týždňoch poklesla tempom, ktorý sa od veľkej depresie nevidel.“ Barronova správa tiež uvádza, že celá americká ekonomika bola „brutalizovaná“ pandémiou koronavírusu.

 

Po celé desaťročia dostáva Izrael viac peňazí z daní z USA ako ktorákoľvek iná krajina – v priemere asi 7 000-krát viac na obyvateľa ako ostatné krajiny. Súčasná pomoc Izraelu je súčasťou balíka, ktorý prisľúbila Obamova vláda v roku 2016, podľa ktorého by Izrael získal v nasledujúcich 10 rokoch 38 miliárd dolárov – najväčší balík v histórii USA. Balíček pomoci predstavuje asi 23 000 dolárov na každú štvorčlennú židovskú izraelskú rodinu.

 

Podľa “Memoranda o porozumení” Obamu-Netanjahua malo byť 3,8 miliardy dolárov ročne „stropom“ – dohoda bola v tom, že Izrael nebude požadovať viac peňazí ako doplnok k tomuto ročnému vyplácaniu.

Memorandum je však nezáväzná dohoda a môže sa zmeniť. Z tohto dôvodu izraelský Kongres zaviedol právne predpisy, ktoré by prípadné zmeny uviedli do platnosti. Podľa súčasného vyúčtovania pred kongresom by 38 miliárd dolárov predstavovalo skôr „podlahu“ ako „strop“, čo znamená, že pomoc by sa mohla zvýšiť, ako tomu bolo v minulosti takmer vždy. JP však uvádza, že niektorí bývalí izraelskí diplomati, ktorí sa obávali, že by Američania trpiaci teraz kvôli COVID-19 mohli namietať, odporúčajú, aby sa Izrael tento rok vyhýbal obvyklej žiadosti o viac peňazí.

 

Izraelskí zástupcovia tradične tvrdia, že americká pomoc Izraelu je pre USA údajne dobrá, pretože Izrael aj tak vynakladá väčšinu peňazí na americké zbrane. Podobne Izrael a jeho obhajcovia často tvrdia, že Izrael je americkým „leteckým dopravcom“ na Blízkom východe.

 

Pomoc Izraelu je však problematická z viacerých dôvodov. Hlavný problém sú úmrtia amerických vojakov za izraelské záujmy. Takisto má Izrael dlhoročné skúsenosti s porušovaním ľudských práv, čo dokumentujú organizácie Human Rights Watch, Červený kríž, Amnesty International, Oxfam a mnoho ďalších humanitárnych agentúr. Izrael používa americkú pomoc spôsobom, ktorý porušuje zákony USA.

 

Z týchto dôvodov je poskytnutie obrovského množstva peňazí a výzbroje Izraelu protikladné morálnym a etickým zásadám väčšiny Američanov. Takáto podpora Izraela okrem toho vytvára nebezpečné nepriateľstvo voči Američanom zo strany tradičných nepriateľov Izraela v regióne.

 

Pomoc Izraelu je do značnej miery poháňaná silnou a všadeprítomnou pro-izraelskou lobby v USA, ktorá ovplyvňuje obe hlavné strany. Napríklad v roku 2016 prezidentská kandidátka Hillary Clintonová napadla súpera Donalda Trumpa za to, že nebol dostatočne proizraelský. Kritizovala Trumpa za výroky, že bude „neutrálny“, keď príde na rokovanie o mierovej dohode medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi … čo niektorých Izraelčanov a ich podporovateľov v USA utvrdilo v obave, že by to mohlo znamenať menej podpory od Spojených štátov.

 

Izrael kvôli pandémii aktivoval najväčší bunker určený pre najvyšších predstaviteľov

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov