©Drive
Aktuality, Bezpečnosť,

Izrael kvôli pandémii aktivoval najväčší bunker určený pre najvyšších predstaviteľov

Izrael, 4.apríl 2020 ( AM ) – Izrael aktivoval svoje Národné riadiace centrum (NMC) – vládny bunker. Toto zariadenie slúži ako mimoriadne chránené veliteľské a kontrolné miesto pre najvyšších izraelských úradníkov, aby mohli pokračovať v riadení krajiny počas veľkej krízy. Aktivácia Národného riadiaceho centra je výsledkom rastúceho počtu prípadov COVID-19 v krajine a možnej nestability a strategických dôsledkov, ktoré by mohli súvisieť s vypuknutím choroby.


 

Na rozdiel od nedávno aktivovaného amerického podzemného vládneho komplexu v Cheyenne Mountain, Izraelský NMC je do istej miery jedinečný v tom, že jeho existencia nie je veľmi tajná a odlišný je aj jeho vzhľad a umiestnenie.

 

Futuristická inštalácia sa nachádza v blízkosti izraelského parlamentu Knesset, ministerstva zahraničných vecí, úradu predsedu vlády, najvyššieho súdu a ďalších významných vládnych orgánov v Jeruzaleme v časti National Quarter v Jeruzaleme. Dáva vláde možnosť rýchlo sa stiahnuť k vysoko zabezpečenej inštalácii, ktorá je tiež mimoriadne dobre spojená s vonkajším svetom a s izraelskými obrannými silami.

 

Unikátny dvakrát oplotený objekt sa nachádza oproti prominentnému divadlu a vyzerá rovnako dobre ako múzeum moderného umenia, aj ako doomsday bunker. Pozemný komplex obsahuje viac vstupov a kruhový výjazd. Podzemný komplex je schopný zabezpečiť stovky ľudí po dlhšiu dobu. 95% bunkra je pod zemou a jediný vchod je cez výťahy.

 

Bunker bol postavený pre Izraelské národné centrum krízového riadenia a má slúžiť ako miesto, z ktorého izraelská vláda môže bezpečne riadiť Izrael v núdzovom stave. Zahŕňa obytné štvrte, ako aj veliteľské zariadenia. Hoci podzemný komplex bol navrhnutý hlavne na podporu krízových operácií a na zabezpečenie kontinuity vládnych operácií počas takejto krízy, v posledných rokoch sa tiež používal na mimoriadne citlivé stretnutia:

Izraelský bezpečnostný kabinet, fórum vysokých ministrov na čele s premiérom Benjaminom Netanjahuom, začal organizovať týždenné stretnutia v bezpečnom podzemnom bunkri v Jeruzaleme. Toto zariadenie prvý raz použil bezpečnostný kabinet v roku 2011. Zasadnutia Rady, doteraz väčšinou v kancelárii predsedu vlády v Jeruzaleme, sa už všeobecne konajú mimo dohľadu verejnosti. Jedným z hlavných dôvodov prechodu je Netanjahuova snaha ešte viac zabrániť únikom informácií.

 

Toto zariadenie sa teraz začína používať ako súčasť pohotovostného plánu na riešenie krízy COVID-19.

Článok: Izrael predstavil nové laserové systémy na likvidáciu lacných rakiet

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov