© Sputnik / Vladimir Astapkovich
Aktuality, Pozemná technika,

Video. Prvé modernizované tanky T-90M Proryv

Rusko, 14.apríl 2020 ( Zdroj: AM, Sputnik ) – Tamanská motostrelecká divízia prevzala prvé modernizované tanky T-90M Proryv s vylepšenými vlastnosťami, oznámil veliteľ 1. tankovej armády Západného vojenského okruhu Sergej Kisel.


 

 

“Sú to úplne nové stroje, majú novú vežu a výkonnejší motor. Tanky sú vybavené novým viackanálovým zameriavačom, takže je možné strieľať v akúkoľvek dennú i nočnú dobu, “uviedol Kisel.

Podľa neho jednou z hlavných výhod modernizovaného T-90M je možnosť, kedy si posádky tankov v reálnom čase môžu vymieňať informácie. Vojaci gardovej tankovej armády Západného vojenského okruhu už dokončili výcvik s tankami T-90M, kedy absolvovali cvičenie riadenia, streľby a boja.

 

T-90M je modifikáciou tanku T-90A, ktorá bola vytvorená v rámci skúšobných a konštruktérskych prác Proryv-3. Kľúčovým rozdielom tanku od predchádzajúcich modelov je vežový model novej konštrukcie s viacvrstvovým pancierovaním, tiež uloženie munície mimo bojovej časti a tank disponuje 125 milimetrovým kanónom 2A82-1M, ktorý má i Armata  (avšak s ejektorom plynov). Tento kanón dokáže strieľať novú podkalibrovú tankovú muníciu Vákuum. Strely Vákuum majú ako prvé potenciál penetrovať najsilnejšie časti čelných pancierov západných tankov. Kombinácia 2A82-1M / Vákuum údajne dokáže prebiť až jeden meter oceľového panciera.

 

Zváraná a ostro rezaná veža T-90M má vo vnútri vrecká s kompozitnými blokmi panciera, podobne ako moderné západné tanky. Na povrchu veže sú potom bloky dynamickej ochrany Relikt. T-90M je vôbec prvý ruský tank, ktorého najsilnejšie čelné pancierovanie veže má potenciál odolať najmodernejšej západnej podkalibrovej aj kumulatívnej munícii. Stroj je vybavený vysoko automatizovaným systémom riadenia paľby Kalina a diaľkovo ovládaným 12,7 mm guľometom.

 

The National Interest: Ruský tank T-95 by sa mohol stať pre NATO nočnou morou

 

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov