© Sputnik / Anatolij Grigorjew
Aktuality, História,

“Bola uvoľnená cesta na Prahu a Berlín.” Historik oznámil podrobnosti oslobodenia Viedne

Rakúsko, 6.apríl 2020 ( Sputnik ) – Presne pred 75 rokmi v záverečnej fáze Veľkej vlasteneckej vojny začala sovietska armáda operáciu s cieľom dobytia rakúskej metropoly Viedne. Vedecký riaditeľ Ruskej vojenskej historickej spoločnosti Michail Mjagkov prehovoril o tejto vojnovej epizóde.


Poznamenal, že Adolf Hitler pod vyhrážkou smrti zakázal ústup, alebo vzdanie sa, dobytie Viedne sa však zaobišlo bez globálnej skazy a obyvatelia mesta osloboditeľa vítali.

 

Útoku na Viedeň sa zúčastnili jednotky 3. ukrajinskéhoj frontu (veliteľ maršal Sovietskeho zväzu Fjodor Tolbuchin), ľavého krídla 2. ukrajinského frontu (veliteľ maršal Sovietskeho zväzu Rodion Malinovskij) a Dunajskej vojenskej flotily (veliteľ kontraadmirál Georgij Cholostjakov). Z oboch strán sa operácie zúčastnilo vyše 23 tisíc diel, 2 000 tankov a 1 700 lietadiel.

 

“Hitler rozkázal držať Viedeň do poslednej možnosti, pod vyhrážkami smrťou. Rakúsko je jeho vlasť, preto pre neho mala porážka osobne obrovský psychologický význam. Nemecké vedenie sa so všetkými silami snažilo udržať tento ekonomický región, pretože tu malo posledné podniky na ťažbu ropy, ktoré zásobovali nemeckú armádu palivom, “povedal Mjagkov.

Historik pripomenul, že v roku 1938 bolo Rakúsko pripojené k Nemecku a krajina sa stala fakticky oblasťou Tretej ríše pod názvom Ostmark. Sovietska vláda však na rozdiel od radu západných spojencov nikdy neuznala anexiu Rakúska, preto podľa jeho slov nehľadiac na to, že proti Sovietskemu zväzu bojovalo na strane Nemcov viac než pol milióna Rakúšanov, vojaci voči nim neboli nenávistní, považovali ich fakticky za obete.

Morálna prevaha

“Pred začatím operácie v Moskve vyhlásili, že Červená armáda plánuje poskytnúť rakúskemu ľudu pomoc v navrátení nezávislosti a demokratických slobôd. Neskôr bolo zverejnené osobitné vyhlásenie, v ktorom sa uvádzalo, že Sovietsky zväz si nerobí nárok na časť rakúskeho územia a zmenu sociálneho zriadenia Rakúska, “povedal vedecký riaditeľ vojenskej historickej spoločnosti.

Pripomenul, že sovietske sily 2. a 3. ukrajinského frontu zamerané na Viedeň tvorilo 640 tisíc vojakov, útoku sa zúčastnili bulharskí vojaci počtom 100 tisíc ľudí. Útočníci mali vo výzbroji 17 tisíc diel a mínometov, 1 300 tankov a 1 000 lietadiel. Nemci sa bránili silami armádneho zoskupenia Juh zloženého z nemeckých a maďarských vojakov počtom 430 tisíc ľudí, vy výzbroji mali šesť tisíc diel, 700 tankov a rovnaký počet lietadiel.

 

“Tento pomer síl jasne ukazuje, že sovietska armáda nemala prevahu ani v ľuďoch, ani v technike. Ale vtedy v záverečnej fáze vojny mali sovietski generáli obrovské skúsenosti z velenia a vojaci cítili úplnú morálnu prevahu nad nepriateľom. Práve preto je Viedenská operácia jednou z najskvelejších operácií Červenej armády za celú dobu Veľkej vlasteneckej vojny, “povedal Mjagkov.

Pripomenul, že sa Nemci pripravovali na vážnu obranu Viedne a že generálplukovník SS Josef Dietrich, ktorý jej velil, dračími spôsobmi posilňoval disciplínu v obranných jednotkách. Z celého mužského obyvateľstva Viedne vo veku 16-60 rokov boli zostavené oddiely domobrany Tretej ríše (Volkssturm), každý vojak dostal ručný granátomet, ktorým mal zastaviť ruské tanky.

 

“Terén bol vhodný na vytvorenie pevnej obrany: rakúska krajina sa skladá z pohorí a početných kanálov, ktoré sťažujú postup vojsk. Nemci zakopávali tanky a samohybné delá do zeme. Na nebezpečných prístupoch k mestu boli vykopané protitankové priekopy a umiestnené protitankové a protipechotné zátarasy.

 

Bolí pripravené oporné stanovištia a niekoľko obranných čiar, ktoré sa skladali z troch radov zákopov, palebných bodov chránených ostnatým drôtom a mínami. V samotnom meste boli postavené barikády, ulice boli zatarasené a zamínované. V mnohých budovách boli tiež zriadené palebné stanovištia. Všetky mosty cez Dunaj boli pripravené k likvidácii. Nemecké velenie chcelo premeniť Viedeň v nedobytnú pevnosť, “pripomenul historik.

Zachráň a zachovaj

Všetko svedčilo o tom, že boje budú ničivé a že toto krásne mesto bude zničené, mali zahynúť tisíce viedenských obyvateľov. Ale Tolbuchin, ktorý sa snažil zachrániť historické a architektonické pamiatky a vyhnúť sa obetiam, sa 6. apríla obrátil k obyvateľom Viedne, aby zostali na mieste a všemožne bránili nacistom v ničení mesta, aby poskytli pomoc sovietskym vojakom. Mnohí obyvatelia túto výzvu poslúchli.

“Sovietske velenie prijalo rozhodnutie o nepoužití vo Viedni ťažkých zbraní. Mesto dobývali špeciálne útočné skupiny ženistov, príslušníkov technických jednotiek, strelcov, ostreľovačov, ktorí pôsobili v jednotlivých mestských štvrtiach. Boli uplatnené skúsenosti z obrany Stalingradu a útoku na Budapešť. Bojovali doslova o každý dom a štvrť. Aby sa vyhli obetiam na civilistoch a nezničili nádhernú architektúru mesta, používali ručné zbrane, teda granáty, “povedal Mjagkov.

 

Pripomenul, že Nemci vyhodili do povetria všetky mosty a ponechali iba jeden Ríšsky most (Reichsbrücke). Bol zamínovaný, ale ponechaný, aby bola možnosť manévrovania medzi západnou a východnou časťou mesta. Vedľa mosta posilnili Nemci obranu. Útok na neho mohol spôsobiť explóziu, čo by skomplikovalo postup sovietskych vojakov, ktorí by museli prekonať rieku. Útoky na most 9. a 10. apríla neboli úspešné, preto sa sovietske velenie rozhodlo k odvážnemu kroku: vysadiť vojakov z lodí Dunajskej flotily pri Ríšskom moste a náhlym útokom ho dobyť.

Hrdinský čin tankistov

“V tejto operácii vykonal hrdinský čin náš tankista, poručík Alexander Kudrjavcev. Vyšiel na most a likvidoval nepriateľské palebné stanovištia. Tank bol zasiahnutý a vzplanul, ale tankisti pokračovali v paľbe. Ešte jeden zásah posádku zabil. Za tento hrdinský čin dostal Kudrjavcev titul Hrdina Sovietskeho zväzu in memoriam, “pripomenul historik.

 

Po dobytí mesta získali mnohí sovietski vojaci a dôstojníci možnosť prejsť sa Viedňou. Do ulíc vyšli prakticky všetci obyvatelia, všetky okná boli dokorán a znela z nich hudba, klavír alebo husle, ľudia spievali a tancovali, vítali sovietskych vojakov, darovali im kvety.

 

Cesta na Prahu a Berlín

Mjagkov pripomenul, že vo Viedenskej operácii bolo rozdrvené veľké zoskupenie Wehrmachtu. Berlín stratil kontrolu nad ešte jedným veľkým priemyselným centrom Európy, viedenským, vrátane dôležitého ropného ložiska. Bola uvoľnená cesta na Prahu a Berlín.

 

“V roku 1955, po stiahnutí vojsk, sa Rakúsko stalo neutrálnym štátom. Má dobré vzťahy s Ruskom. Toto pozitívne klíma vzniklo preto, že si rakúsky ľud uvedomil, čo je to nacizmus, aká nešťastie spôsobuje, a urobil z toho záver, že to už nikdy nepripustí, “povedal historik.

Rakúšania podľa jeho názoru dnes uctievajú pamiatku sovietskych vojakov, ktorí padli za oslobodenie Rakúska. Hneď po vojne bol v centre Viedne odhalený pomník hrdinom Červenej armády. Vo Viedni majú ďalšie pomníky osloboditeľom, 300 vojenských hrobov a pamätných miest.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov