Ilustračné foto
Aktuality, História,

Tajná vojna Sovietskeho zväzu, alebo koľko sovietskych vojakov zahynulo v Angole

Angola, 18. marca 2020 ( AM, russian7 ) – Je všeobecne známe, hoci často bez bližších podrobností, že Sovietsky zväz, rovnako ako Západ, hájil svoje politické záujmy vo svete všetkými prostriedkami vrátane tých vojenských. V našom prostredí sa vie viac o udalostiach a krokoch v krajinách bývalého Socialistického bloku, menej už o zapojení sa ZSSR vo vzdialenej Afrike. A pritom sa vojaci Sovietskeho zväzu zúčastnili mnohých afrických konfliktov, spomedzi ktorých najväčším bola občianska vojna v Angole.


 

Neznáma vojna

V krajinách bývalého Východného bloku a osobitne v Sovietskom zväze bola téma zapojenia sovietskych vojakov do konfliktov v zahraničí tabu. Navyše je možné dokonca povedať, že v samotnom ZSSR 99% jeho občanov ani „netušilo”, že v takej ďalekej Angole, Mozambiku, Líbyi, Etiópii, Severnom a Južnom Jemene, Sýrii a Egypte bol aktívny sovietsky vojenský kontingent. Nejaké chýry sa samozrejme objavovali, no keďže neboli potvrdené oficiálnymi správami z novín Pravda, pristupovalo sa k nim ako k vymysleným príbehom a špekuláciám.

 

A medzitým, len z 10. hlavnej správy generálneho štábu ozbrojených síl ZSSR (nám známej skôr pod označením GRU, teda (všetkým) dobre známa vojenská spravodajská služba) od roku 1975 do roku 1991 prešlo službou v Angole 10 985 generálov, vyšších dôstojníkov, práporčíkov a radových vojakov. Do Etiópie bolo v rovnakom čase odvelených 11 143 príslušníkov sovietskej armády. A ak do toho započítame aj sovietsku vojenskú prítomnosť v Mozambiku, vyjde nám, že na pôde afrického kontinentu operovalo vyše 30 000 sovietskych vojenských špecialistov a radových vojakov.

 

Napriek týmto nemalým číslam však vojaci a dôstojníci plniaci svoju „internacionálnu povinnosť” takpovediac neboli, nedostávali preto rady a medaily, o ich činoch sovietska tlač neprinášala žiadne správy. Podľa oficiálnych štatistík jednoducho neexistovali. Vo vojenských záznamoch účastníkov afrických konfliktov sa spravidla nenachádzali žiadne zápisy o vyslaniach na africký kontinent, obsahovali len nenápadnú pečiatku s číslom oddielu, za ktorým sa skrývala 10. správa generálneho štábu ZSSR. Tento neurčitý stav veľmi dobre opísal vo svojej básni vojenský tlmočník Alexander Polivin, ktorú napísal v čase bojov o mesto Cuito Cuanavale (tiež Kuito Kuanavale, resp Kwito Kwanavale), kde sa odohrali jedny z najväčších bojov na africkej pôde od čias 2. svetovej vojny.

 „Kam nás to, priateľ môj, spolu zanieslo,
bola to naozaj veľká a nevyhnutná vec?
A nám hovoria: „Vy ste tam nemohli byť,
zem Angoly ruskou krvou nesčervenala. “

Prví vojaci

Krátko po skončení diktatúry v Portugalsku, 11. novembra 1975, v deň vyhlásenia dlhoočakávanej nezávislosti Angoly od Portugalska, sa v tejto africkej krajine objavili vojenskí špecialisti, štyridsať členov specnazu a vojenskí tlmočníci. Angolským povstalcom sa po pätnástich rokoch bojov s koloniálnymi vojskami podarilo získať v krajine moc, o jej udržanie však museli ďalej bojovať. Na čele Angoly sa nachádzala koalícia zložená z troch národno-oslobodzovacích hnutí: Ľudové hnutie za oslobodenie Angoly (MPLA – Movimento Popular de Libertaçao de Angola), Národný zväz za úplnú nezávislosť Angoly (UNITA – Uniao Nacional para Independencia Total de Angola) a Národný front oslobodenia Angoly (FLNA – Frente de Libertaçao Nacional de Angola). Sovietsky zväz sa priklonil a podporoval hnutie MPLA. Odchodom Portugalcov sa Angola zmenila na skutočnú arénu boja za geopolitické záujmy. Proti MPLA podporovanej ZSSR a Kubou sa postavili UNITA, FLNA a Juhoafrická republika, ktoré mali podporu zo strany Zairu a USA.

Za čo bojovali?

Č sa snažil dosiahnuť Sovietsky zväz vyslaním svojho „afrického specnazu” do ďalekej Afriky? Jeho ciele boli v prvom rade geopolitické. Vedením ZSSR bola totiž Angola považovaná za predvoj socializmu v Afrike, mohla a mala sa stať jej prvou enklávou v Južnej Afrike, mala byť hospodárskym protipólom ekonomicky silnej Juhoafrickej republiky, ktorú, ako je všeobecne známe, podporovali Spojené štáty.

V časoch Studenej vojny si preto Sovietsky zväz nemohol dovoliť stratiť Angolu, naopak, všetkými silami  podporoval nové vedenie krajiny, mal v pláne spraviť z Angoly vzorový africký socialistický štát, ktorý sa bude vo svojom politickom smerovaní orientovať na Sovietsky zväz. V otázke obchodných vzťahov však Angola pre ZSSR nebola vôbec zaujímavá, oblasti exportu oboch krajín boli totiž prakticky rovnaké: drevo, ropa a diamanty. Bola to teda čisto vojna o politický vplyv v danej oblasti Afriky.

Fidel Castro, kubánsky najvyšší predstaviteľ svojho času lakonicky jednou vetou zhodnotil rozsah a význam sovietskej pomoci takto: „Angola by bez politickej a materiálno-technickej pomoci Sovietskeho zväzu nemala žiadnu perspektívu.”

S čím a v čom bojovali?

Od samého začiatku vojenskej účasti ZSSR v africkom konflikte dostal sovietsky personál voľnú ruku ohľadom vojenských operácií. Potvrdzoval to aj telegram z Generálneho štábu, v ktorom stálo, že vojenskí špecialisti majú právo zúčastňovať sa bojových operácií na strane MPLA a kubánskych vojsk.

 

Okrem „pracovnej sily”, ktorá pozostávala z vojenských poradcov, dôstojníkov, práporčíkov, radových vojakov a námorníkov (ZSSR odvelil k brehom Angoly aj niekoľko svojich vojenských plavidiel) boli do Angoly dovezené taktiež aj zbrane a ďalšie špeciálne vybavenie.

Ako však spomínal jeden z účastníkov tejto vojny, Sergej Kolomnin, zbraní bol nedostatok. Chýbali však aj na opačnej strane. Najviac, samozrejme, bolo kalašnikovov (útočná puška AK-47, Avtomat Kalašnikova vzor 1947), tak sovietskeho pôvodu ako aj zo zahraničia (rumunskej, juhoslovanskej a čínskej výroby). Ďalšou rozšírenou zbraňou bola portugalská puška G3, pochádzajúca ešte z koloniálnych čias. Podľa princípu „čo máme, to dáme” sa objavili v dodávke do Angoly ešte zásoby z čias Veľkej vlasteneckej vojny, sice spoľahlivé, ale v tých časoch už zastaralé zbrane – PPD (samopal Degťjarjova, PPD-40), PPŠ (samopal Špagina, PPŠ-41) a guľomety Degťjarjova.

 

Uniforma sovietskych vojakov bola bez poznávacích znakov. Spočiatku sa využívala kubánska uniforma, tzv. typ „Verde olivo”, tá však v podmienkach horúceho afrického podnebia nebola zvlášť pohodlná, a vojaci si, ako je známe, svoj šatník nevyberajú. Sovietski vojaci sa preto museli uchýliť k armádnej vynaliezavosti a objednali si pre seba u krajčírov dodatočne ľahší typ uniformy. Generálporučík Petrovskij si raz zmyslel zaviesť na oficiánej úrovni zmeny ohľadom výstroje, rozhodol sa, že uniformy budú opatrené poznávacími znakmi a že budú z iného materiálu. Jeho návrhy sa však u velenia stretli s odporom – na frontoch Angoly zomierali ľudia a zaoberať sa v takých podmienkach otázkami uniformy bolo považované za ľahkomyseľnosť.

Zmena kurzu

Ilustračné foto

 

 

Angolu a ďalšie africké krajiny Sovietsky zväz stratil. Teraz je už (v Rusku, pozn. prekl.) možné o takýchto veciach hovoriť. Po rozpade Sovietskeho zväzu a zmene politického smerovania v krajine bol sovietsky vojenský kontingent stiahnutý z Afriky. Hovorí sa, že sväté miesto nikdy nezostane prázdne. José Eduardo dos Santos, prezident tej istej Angoly (ktorý má mimochodom univerzitné vzdelanie z Baku a za manželku má Rusku) si musel začať hľadať nových spojencov. A, čo vôbec neprekvapuje, stali sa nimi Spojené štáty.

 

Američania hneď prestali s podporou zväzu UNITA a prešli na stranu hnutia MPLA. Dnes pracujú v Angole americké ropné ťažobné spoločnosti, angolská ropa sa vyváža do Číny a svoje záujmy má v Angole aj taká Brazília. A samotná Angola pri tom všetkom zostáva naďalej jednou z najchudobnejších krajín sveta s mierou chudoby 60%, s prepukajúcimi epidémiami AIDS/HIV a absolútnou nezamestnanosťou.

Sovietska Afrika sa tak ukázala ako neuskutočnený sen a stovky sovietskych vojakov, ktorí sem prišli vykonať svoju „internacionálnu povinnosť” sa už nikdy nevrátia.

Článok: Medzištátne vojny a “medzinárodný terorizmus“ na príklade škandálu „Irancontras“

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov