MO ČR
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Českí vojaci nutne potrebujú ďalšie ručné zbrane – minister obrany žiada tisíce nových pušiek a pištolí

 


Česko, 31. marca 2020 ( AM, MO ČR ) – V pondelok 30. marca predložil český minister obrany Ľubomír Metnar Vláde Českej republiky informáciu o verejnej zákazke na obstaranie ručných zbraní od spoločnosti Česká zbrojovka Uherský Brod (Czuba). Táto verejná zákazka už vláde predložená bola v decembri 2018, potom však bola zadržaná kvôli sťažnosti inej neúspešnej spoločnosti Úradom pre ochranu hospodárskej súťaže.

“Vojaci ručné zbrane nutne potrebujú. Rámcová zmluva mala byť podpísaná už takmer pred rokom, k zdržaniu došlo vinou konkurenčného boja. Vládu som informoval o tejto zákazke znovu, pretože sa zvýšil maximálny počet požadovaných kusov. Preto došlo k navýšeniu ceny, hodnota jednotlivých zbraní však zostala rovnaká, “vysvetlil minister obrany Ľubomír Metnar.

BREN 2

Vzhľadom na dlhý odklad zákazky sa ukázalo, že sa potreby Armády Českej republiky zvýšili. Rámcová dohoda tak bude počítať nanovo s hranicou až vyše 39 tisíc pušiek a pištolí, takmer o 5 tisíc viac, resp. o 13% viac, než sa pôvodne plánovalo. Hodnota za kus však zostáva rovnaká, celková predpokladaná cena sa preto navýši iba o 10% na 2,35 mld. korún bez DPH s tým, že podľa znaleckého posudku ide o cenu v mieste a čase obvyklú.

BREN 2

Pri maximálnom plnení bude rezort MO môcť zaobstarať až viac ako 16 tisíc útočných pušiek BREN 2, cez 21 tisíc pištolí a tiež takmer 2 tisíc podvesných granátometov. K podpisu rámcovej dohody by malo dôjsť v apríli 2020 s tým, že až do roku 2025 bude môcť rezort obrany zhotovovať zbrane podľa aktuálnej potreby. Zákazka nadväzuje na zmluvy z rokov 2010-16, kedy bolo nadobudnutých skoro 40 tisíc ručných zbraní rovnakého výrobcu.

Vývoj CZ BREN 2 prebiehal od roku 2013. Je to rodina útočných pušiek vyrábaných v kalibroch 5,56 × 45 NATO,  7,62 × 39 a 7,62 × 51. Základným členom rodiny CZ BREN 2 je verzia pre náboj 5,56 × 45 NATO . V tomto kalibri je zbraň dostupná s 8 “, 11”, 14 “a 16” palcovou hlavňou.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov