©pronews.gr
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Erdogan obkľučuje Grécko migrantmi – vyslal ich 30 tisíc do Albánska, to vyhlásilo vojnový stav

Albánsko, 22. marec 2020 ( AM, Pronews) – Do oblastí, kde v Albánsku sídli grécka menšina, sa podľa dohody albánskeho premiéra Ediho Ramy a tureckého prezidenta Recepa Erdogana už sťahujú moslimskí migranti! Ďalší sú na ceste letecky. Presúvajú sa podľa dohody medzi tureckým prezidentom Erdoganom a albánskym premiérom Edi Ramomom o premiestnení 30 000 moslimských prisťahovalcov z Turecka (!) Na albánske územie, konkrétne do severného Epiru okolo hraničných priechodov s Gréckom – Kakaviá, Rípesi, Mavromáti, Treis Géfyres, Kapestítsa.


 

Nedávne informácie zo severného Epiru hovoria nielen o vytvorení “ubytovacích štruktúr” v pohraničných oblastiach, ale o usadení moslimských osadníkov v obciach Vouliaratis a Pepeli v gréckej menšinovej obci Dropoli.
50 prisťahovalcov sa vraj už usadilo v malej dedine Arsi Lego neďaleko Argyrokastra. Kým správy o usídľovaní nelegálnych prisťahovalcov prichádzajú aj z iných komunít.

 

Mapa Severný Epirus

 

Táto oblasť na pomedzí Albánska a Grécka – Epiros – je osídlená prevažne gréckou menšinou. Zdá sa teda, že albánska vláda po dohode s Tureckom chce zmeniť demografické zloženie obyvateľstva – čo dobre poznáme z územia, ktoré Turci obsadili inde, napríklad v Sýrii – Afrin, Rojava, Jarablus, predtým v roku 1974 severný Cyprus.

 

Grécky server pronews.gr upozorňuje, že za tejto situácie môže byť zneužitý aj najnovšie albánsky zákon o vlastníctve, schválený v roku 2018 albánskym parlamentom, k vyvlastneniu majetku gréckej národnostnej menšiny.

 

Albánsko dnes navyše vyhlásilo vojnový stav. Oficiálne z dôvodov Koronavírusovej krízy, hoci zatiaľ zaznamenalo len 76 prípadov a iba 2 úmrtia. Počas režimu vojnového stavu sa zároveň previedli stovky nelegálnych prisťahovalcov do gréckych dedín severného Epiru z Turecka.

 

Albánska vláda tiež dnes nasadila vojenské jednotky, najmä v gréckych regiónoch, aby sprevádzali autobusy s nelegálnymi moslimskými prisťahovalcami, a ďalej kvôli návratu 120 000 Albáncov z Talianska, ktoré utrpelo zo všetkých štátov sveta koronavírusom najviac. A to 12 dní pred prerušením leteckého a námorného spojenia medzi Albánskom a Gréckom, ktoré spolu susedia na brehu Jadranského mora.

 

Server pronews.gr dodáva, že hranica medza Albánskom a Gréckom je ďaleko horšie strážiteľná ako oblasť okolo hraničnej rieky Evros.

Video: Turecko sa snaží dostať svojich nebezpečných militantov do EÚ – kedy si to uvedomíme? 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov