© Foto : Oscar Sosa
Aktuality, Letectvo,

USA úspešne otestovali plánovaný Hypersonický blok na Havaji. Video

USA, 21. marca 2020 ( Sputnik ) – USA 19.marca úspešne otestovali plánovaný Hypersonický blok na Havaji. Hovorí sa to v tlačovej správe Pentagonu. Počas testov bol spustený “štandardný Hypersonický blok (C-HGB), ktorý letel nadzvukovou rýchlosťou k označenému bodu zásahu. Americká protiraketová agentúra sledovala štart, aby mohla dáta použiť k vývoju systémov boja proti nadzvukovými zbraniam.


 

“Tieto skúšky sú vývojom úspechu, ktorý ukončil letecký experiment číslo jedna v októbri 2017, kedy C-HGB dosiahol stabilné hypersonické plánovanie na našich cieľových vzdialenostiach,” uviedol riaditeľ strategických programov amerického námorníctva viceadmirál Johnny Wolfe. 

Podľa jeho slov bol počas novej skúšky blok podrobený ďalším zaťaženiam, s ktorými sa vyrovnal.

“Dnes sme skontrolovali našu konštrukciu a teraz sme pripravení prejsť k ďalšej fáze smerom k umiestneniu hypersonického útočného arzenálu,” povedal Wolfe.

Otestovaný blok je univerzálny pre systémy vyzbrojenia pozemných síl a námorníctva. 

 

“Hypersonický blok, ktorý sme dnes testovali, je teraz pripravený na prechod k vývoju zbraní pre pozemné sily a námorníctvo, a to je jedna z niekoľkých aplikácií Hypersonickej technológie, ktoré vyvíja ministerstvo obrany,” vyhlásil v tejto súvislosti zástupca Pentagonu pre Hypersonické vývojové programy Mike White.

 

 

Ruské ministerstvo zahraničia skôr informovalo, že Moskva nevidí v amerických plánoch na testovanie hypersonických zbraní v roku 2020 žiadne problémy. Riaditeľ odboru nešírenia a kontroly zbraní ruského ministerstva zahraničných vecí Vladimir Jermakov uviedol, že sa jedná o reakciu na rozvoj technológií v Rusku.

Pripomenul, že v Spojených štátoch bol vývoj nadzvukových zbraní vykonávaný po mnoho desaťročí, a “keď prirodzene došlo k posúdeniu, že Rusko v tomto smere významne uspelo, Spojené štáty začali procesy urýchľovať”.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov