© Sputnik / Sergey Malgavko
Aktuality, Námorníctvo,

Krym ako súčasť Ruska: Čiernomorská flotila ako hrozba pre NATO

Rusko, 19. marca 2020 ( Sputnik ) – Kompaktné lode a moderné ponorky, rakety s doletom až 2000 kilometrov a oveľa viac. Ruská flotila v Čiernom mori získava stále viac nových možností. Ale môžeme ju porovnávať s potenciálom NATO v regióne?


 

Tento týždeň ubehlo šesť rokov od udalostí na Kryme, ktorých následkom sa polostrov stal súčasťou Ruska. Na tento dátum upozornil Poľský inštitút medzinárodných vzťahov (Polski Instytut Sprawy Międzynarodowych / The Polish Institute of International Affairs). Organizáciou nedávno vydaný informačný bulletin uvádza , že po “anexii” Krymu začala Moskva intenzívne zvyšovať svoju vojenskú prítomnosť v Čiernom mori a podarilo sa jej dosiahnuť prevahy nad NATO.

 

V správe je Rusko tradične obviňované z militarizácie pohraničných území a okrem toho autor dochádza k záveru, že pre Severoatlantickú alianciu bude ťažké dosiahnuť parity v Čiernom mori. Zaujímavé a úplne realistické pozorovanie. Moskva samozrejme venuje veľkú pozornosť rozvoju Čiernomorskej flotily , ale to všetko začalo už pred krymskými udalosťami.

“Moskva” sa opravuje, ale existujú aj ďalšie tromfy

Čo je moderná Čiernomorská flotila ? V porovnaní so situáciou krátko po roku 2000 je jej zloženie výrazne aktualizované a teraz sa len málo podobá tomu, ako vyzerala v čase gruzínsko-osetského konfliktu v auguste 2008.

 

Vlajkovou loďou flotily je rovnako ako predtým raketový krížnik Moskva projektu 1164, vybavený 16 odpaľovacími zariadeniami silných protilietadlových rakiet P-1000 Vulkan a tiež protivzdušným obranným systémom S-300F . Áno, loď, ktorá bola vytvorená ešte v sovietskej dobe, je v Sevastopole už niekoľko rokov opravovaná, ale po oprave znovu získa svoj status serióznej bojovej jednotky. Rakety P-1000 Vulkan sú považované za jeden z najúčinnejších nástrojov na prelomenie obrany útočnej skupiny lietadlových lodí a môžu tiež zaútočiť na nepriateľské územie do hĺbky 700 km.

 

Ako hlavné hladinové lode Čiernomorskej flotily je možné nazvať tri fregaty projektu 11356R: Admirál Grigorovič, Admirál Essen a Admirál Makarov. Lode modernej konštrukcie, vybavené komplexom Kaliber-NK a niekoľkými delostreleckými a protilietadlovými komplexami, predstavujú veľmi významnú silu, ktorá môže zasiahnuť pozemné ciele na veľké vzdialenosti a vykonávať bojové operácie proti námorným alebo leteckým silám. 

Zvláštnosťou lodí projektu je vybavenie bojovým informačným systémom, ktorý môže zhromažďovať informácie z veľkého počtu zdrojov. To umožňuje, aby sa tieto lode stali informačnými centrami pre rôznorodé formácie flotily, v ktorých sa môžu nachádzať lode, ktoré na palube nemajú také silné informačné systémy. A takých lodí, ktoré boli postavené v 70. – 80. rokoch, je vo všetkých flotilách ruského námorníctva dosť.

 

Ale to ešte nie sú všetky lodné novinky Čiernomorskej flotily. V minulom roku sa začalo odovzdávanie do výzbroje malých raketových lodí (MRL) projektov 21631 Bujan-M a 22800 Karakurt, ktoré sú tiež vybavené raketovým systémom Kaliber-NK .

 

Karakurt je kompaktná loď s prakticky strategickými schopnosťami, lebo pomocou “kalibru” je možné zasiahnuť pozemné ciele nachádzajúce sa vo vzdialenosti 2000 kilometrov alebo i viac. V spojení s fregatou a ďalšími loďami flotily, ktoré zaisťujú cieľové označenie a obranu pred útokmi zo vzduchu, predstavujú tieto malé lode veľmi impozantnú silu.

Ponorky s raketami Kaliber, ktoré sa vyznamenali v Sýrii

Samostatne treba hovoriť o ponorkách. Zloženie podmorských síl Čiernomorskej flotily v rokoch 1990-2000 nebolo príliš dobré: niekoľko veľmi zastaraných lodí postavených v 70. rokoch a jedna viacmenej moderná nejadrová ponorka B-871 Alrosa s hydroreaktivnym motorom. Táto modifikácia je variantom známych lodí projektu 877 KILO, ktoré sú vo výzbroji všetkých flotíl vojenského námorníctva Ruska, Číny, Iránu a Poľska. Loď je od roku 1990 súčasťou flotily a už ju zrejme nemožno považovať za modernú.

 

V rokoch 2014-2015 začala Čiernomorská flotila dostávať nové ponorky projektu 06363, ktoré boli postavené špeciálne pre ruskú flotilu v lodenici Admirality v Petrohrade. Lode projektu 06363 sú najmodernejšie ruské nejadrové ponorky, ktoré sú vybavené raketovým systémom Kaliber (pre použitie okrídlených rakiet z torpéd) i najmodernejšími informačnými systémami.

 

Rakety Kaliber, ktoré sa osvedčili počas protiteroristickej operácie v Sýrii , môžu byť použité na likvidáciu pozemných cieľov a tiež nepriateľských lodí a dokonca aj ponoriek.

Na Čiernomorské loďstvo sa vsádzalo aj pred 10 rokmi

Do akej miery sú správne úvahy o tom, že ruská “militarizácia” Čierneho mora začala po zlúčení Krymu s Ruskom? Poďme sa na to pozrieť.

V roku 2010 začali Lodenice Admirality stavbu prvej nejadrovej ponorky B-261 Novorossijsk projektu 06363 zo série šiestich ponoriek, ktoré mali byť pôvodne odovzdané čiernomorskej flotile. Už v roku 2012 bolo jasné, že lode budú mať základňu v Novorossijsku, na čiernomorskom pobreží na Kaukaze, nie na Kryme, a boli tam začaté práce na prestavbe základne s cieľom prispôsobenia novým ponorkám. To bolo dlho pred udalosťami na Ukrajine.

Veľmi podobná situácia bola s fregatou projektu 11356R. Stavba série lodí pre vybavenie Čiernomorskej flotily začala v roku 2010 a už vtedy sa vedelo, že prvých šesť lodí projektu 11356R pre ruské vojenské námorníctvo je určené pre Čierne more. Očakávalo sa, že tieto lode budú mať základňu v Sevastopole, kde sa podľa vtedajších medzinárodných dohôd nachádzala základňa ruského vojenského námorníctva.

 

V lete roku 2010 bolo oznámené, že malými raketovými loďami projektu 21631 Bujan-M bude okrem Kaspickej flotily vybavené aj Čiernomorská flotila. 28. januára 2013, to znamená takisto pred udalosťami na Ukrajine, bola podpísaná zmluva o výstavbe “čiernomorských” lodí projektu.

 

Samozrejme, séria malých raketových lodí projektu 22800 Karakurt sa začala stavať, a to aj s využitím lodeníc na Kryme, až po zjednotení polostrova s ​​Ruskom. To je fakt. Myslím si však, že v porovnaní s ostatným obnovovaním flotily v posledných rokoch je to len malé, aj keď viditeľné doplnenie.

Prevaha alebo obnova?

Do akej miery sa bojové schopnosti moderného ruského Čiernomorskej flotily zvýšili v porovnaní s úrovňou z roku 2000? Pokiaľ ide o počet moderných lodí a ponoriek, je teraz Čiernomorská flotila zrejme na prednom mieste medzi ostatnými ruskými flotilami. Môže sa Čiernomorská flotila stať hrozbou pre NATO ? Lokálne, na jednom území a na nejakú dobu – áno. V skutočnosti by však konflikt s nejakým členským štátom NATO mal teoreticky vyvolať obranné mechanizmy celej Aliancie vrátane Spojených štátov, a to už znamená nutnosť čeliť takýmto skupinám síl námorníctva a letectva, ktorých útoky by Čiernomorská flotila ťažko mohla samostatne odrážať nekonečne dlhú dobu.

 

Silnejšie loďstvo, ktoré je navyše vybavené silnou protiraketovou obranou, samozrejme dáva Rusku väčšiu istotu na južných hraniciach, ale treba brať tiež do úvahy, že aj silná Čiernomorská flotila z roku 2020 má počet hlavných vojnových lodí výrazne nižší ako turecké vojenské námorníctvo. Takže je pravdepodobne predčasné hovoriť o “prevahe”. Skôr sa jedná o obnovenie niektorých možností ruského vojenského námorníctva v Čiernom mori.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov