© extraboyaca
Aktuality, Bezpečnosť,

Haftarova armáda oznámila útok na letisko Mitiga a likvidáciu tureckej armády. Video

Libia, 15. marca 2020 ( Sputnik ) – Líbyjská národná armáda uviedla, že zaútočila na letisko Mitiga a zlikvidovala niekoľko tureckých vojakov.


 

 

“V posledných dňoch sme zaútočili na vojenské zariadenia letisko Mitiga v Tripolise – nie na skupiny Misra, ale priamo na turecké ozbrojené sily. Boli zničené, radary, systémy protivzdušnej obrany. V dôsledku tejto operácie sú medzi tureckou armádou obete, “ povedal na tlačovej konferencii v Káhire hovorca Líbijskej vlády ( LNA ) –  Ahmad al-Mismar.

Podľa neho LNA dodržiava prímerie a vykonáva operácie iba ako reakciu na provokácie síl vlády národnej jednoty (VNJ).

“Teraz prebiehajú boje v Líbyi, po dobu 40 hodín, s cieľom zabrániť zneužívaniu prímeria zo strany nepriateľa,” povedal Al-Mismar.

Poznamenal, že LNA zaútočila na oblasť Misra a zničila “všetko, čo sa týka tureckej prítomnosti”, vrátane vojenských skladov.

 

Situácia v Líbyi

V roku 2011 vykonala medzinárodná koalícia vedená USA a NATO v Líbyi operáciu, ktorej výsledkom bolo zabitie Muammara Kaddáfího a zvrhnutie režimu, ktorý trval viac ako 40 rokov. Odvtedy v krajine vládne akútna kríza. Na východe, v meste Tobruk, pôsobí parlament zvolený ľuďom. Podporuje ho LNA na čele s generálom Haftarem. Na západe Tripolisu pôsobí s podporou OSN a Európskej únie opozičná VNJ na čele s Fayez Sarrádžem.

Dvojvládie a kolaps v bezpečnostnom systéme viedli k rastúcej aktivite ozbrojených povstaleckých skupín a teroristických organizácií. Kvôli nedostatku centralizovanej moci a jednotné armády sa Líbya premenila v centrum pašovania a tiež v tranzitný bod nelegálnych migrantov z Afriky do Európy.

 

V Berlíne sa 19. januára roku 2020 konala medzinárodná konferencia o Líbyi za účasti Ruska, USA, Turecka, Egypta a niekoľkých ďalších krajín, ako aj EÚ a OSN. Hlavným výsledkom konferencie bola výzva jej účastníkov k prímeriu v Líbyi a záväzok zdržať sa zasahovania do konfliktu a dodržiavať embargo na dodávky zbraní všetkým stranám. Okrem toho účastníci stretnutia navrhli vytvorenie monitorovacieho výboru s cieľom kontroly plnenia dohody o zastavení streľby.

Článok: Turecko vyslalo sýrskych džihádistov do bitky s Haftarom v Líbyi

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov