.
Aktuality, Letectvo,

Americké stíhačky doprevádzali ruské Tu-142 pri Aljaške. Video

USA, 11. marec 2020 (AM) – Veliteľstvo Severoamerického obranného letectva vyhlásilo, že stíhačky F-22, CF-18, podporované lietadlami KC-135 Stratotanker a E-3 Sentry AWACS, doprevádzali v pondelok 9. marca dve ruské námorné prieskumné lietadlá Tu-142 vstupujúce do identifikačnej zóny protivzdušnej obrany Aljašky.


 

Dve diaľkové protiponorkové lietadlá Tu-142 (Označenia RF-34061,  RF-34057) ruského vojenského námorníctva vykonali plánovaný let nad neutrálnymi vodami Čukotského a Beaufortovho mora, oznámilo oddelenie informačného zabezpečenia Tichomorského loďstva tlačovej služby Východného vojenského okruhu.

 

 

Let trval asi 12 hodín. V jednotlivých etapách trasy boli ruské lietadlá sprevádzané stíhačkami F-22 a F-18 Letectva USA, oznámilo Velenie vzdušnej a vesmírnej obrany Severnej Ameriky (NORAD).

 

“Ruské lietadlo vletelo do zóny identifikácie protivzdušnej obrany severne od Aljašky a zostávalo v ich hraniciach asi štyri hodiny. Stíhačky NORAD sprevádzali lietadlo Tu-142 po celú dobu jeho letu v zóne identifikácie protivzdušnej obrany. Ruské lietadlo zostávalo v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Beaufortovým morom a priblížilo sa k pobrežiu Aljašky na vzdialenosť 50 morských míľ (asi 100 kilometrov). Ruské lietadlo nevletelo do zvrchovaného vzdušného priestoru Spojených štátov, alebo Kanady, “uvádza sa v správe velenia na Twitteri.

Tlačová služba Východného vojenského okruhu zdôrazňuje, že let sa konal v prísnom súlade s medzinárodnými pravidlami využitia vzdušného priestoru.V poslednej dobe bolo oznámených niekoľko cvičných operácií ruských Tu-142 . Minulý týždeň informovalo velenie Tichomorského flotily o cvičeniach s bombardovaním v Japonskom mori, koncom februára bol oznámený cvičný let dvoch týchto lietadiel nad neutrálnymi vodami Nórskeho a Barentsovho mora.

 

Minulý týždeň ruské lietadlá Tu-142 Severnej flotily preleteli v blízkosti Veľkej Británie, nad neutrálnymi vodami Barentsovho, Nórskeho a Severného mora a tiež Atlantického oceánu. K letu došlo pred začatím cvičenia NATO v Nórsku.

“Dve posádky diaľkových protilodných lietadiel Tu-142 Severnej flotily dnes nacvičili letové úlohy nad vodami Iberského Atlantiku,” oznámila Sputnika tlačová služba flotily.

Kvôli ruským lietadlám Británia vyslala do vzduchu stíhačky Typhoon, ktoré ruské stroje sprevádzali. Britské letectvo označilo sprievod za “bežnú akciu koordinovanú s niekoľkými spojencami z NATO”.

 

Na stránkach základne Lossiemouth na Twitteri bolo upresnené, že ruské lietadlá “nevstúpili do vzdušného priestoru Veľkej Británie,” ale priblížila sa “k priestoru britských záujmov”.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov