Stíhacie lietadlo 5. generácie F-22A Raptor a lietadlo priamej podpory A-10 Warthog zo stavu USAF
Aktuality, Letectvo,

USA plánujú kvôli rozpočtovým obmedzeniam veľké škrty vo vojenskom letectve, stovky lietadiel F-15, F-16 a B-1 tak majú byť vyradené

USA, 10. marca 2020 ( militarywatchmagazine) – Americké vojenské letectvo má v pláne výrazné zredukovanie počtu aktuálne zaradených stíhacích lietadiel a bombardérov, z ktorých väčšina pochádza ešte z čias Studenej vojny, a vďaka vyradeniu ktorých ráta následne so znížením celkových operačných nákladov na prevádzku vojenského letectva. Tento radikálny krok má postihnúť väčšinu lietadiel typu F-15C/D, stovky kusov F-16C/D a popri tom majú odísť na zaslúžený dôchodok aj strategické bombardéry B-1B Lancer a ďalšie staršie typy. Ušetrené prostriedky bude možné investovať do novšej generácie bojových lietadiel.


Hoci sa financie pre vojenský rozpočet USA v posledných rokoch výrazne navýšili, stále sú považované za obmedzené – rýchlosť akou prebieha modernizácia inventára leteckých síl totiž nezodpovedá predstavám vojenských predstaviteľov. Pôvodné plány vyraďovania lietadiel sice boli znížené, naďalej však zostáva prioritou vyradenie všetkých 250 viacúčelových stíhacích lietadiel pre vybojovanie vzdušnej prevahy F-15C/D, čo bude mať súčasne za následok zníženie flotily lietadiel pre vzdušnú nadvládu o 57%.

Americké letectvo sa už predtým snažilo vzdať svojich dronov MQ-9 Reaper, špionážnych lietadiel U-2 a prieskumných lietadiel RC-135, no tieto plány boli odmietnuté v americkom Kongrese. Rovnako skončili plány na vyradenie lietadiel priamej podpory A-10 Warthog, vzhľadom na ostrú kritiku tohto kroku, predovšetkým z dôvodu absencie náhrady za tieto takmer nezničiteľné lietadlá, bolo ich vyradenie v najbližšej budúcnosti pozastavené.

Strategický bombardér B-1B Lancer zo stavu USAF

Z troch hlavných kategórií bojových lietadiel, ktoré majú byť vyradené, budú mať všetky nástupcov z novej generácie. Tie by mali byť zaradené do stavu vojenského letectva v nasledujúcich rokoch tak, aby mohli začať plniť úlohy svojich predchodcov, hoci (zatiaľ) v menšom počte. Strategický bombardér B-1B Lancer má byť už v blízkej budúcnosti nahradený stealth bombardérom B-21 Raider, kým stíhacie lietadlá F-15C/D a F-16C/D budú nahradené lietadlami F-15X respektíve aktuálne vyrábaným a dodávaným viacúčelovým lietadlom 5. generácie F-35A. V pláne je tiež ďalšia generácia stíhacieho letectva vzdušnej nadvlády, ktorú má predstavovať šiesta generácia F-X, a ktorá má prevziať väčšiu časť úloh existujúcej flotily lietadiel F-15C Eagle a časom tiež aj časti flotily lietadiel F-22 Raptor, ktoré, aj vzhľadom na ukončenú produkciu, rovnako čaká vyraďovanie. F-15C a F-22A patria v súčasnosti medzi typy bojových lietadiel s najdrahšou prevádzkou a F-15X respektíve budúce lietadlo 6. generácie F-X by mali mať významne jednoduchšie nároky na prevádzku a údržbu.

Hoci väčšina týchto stárnucich lietadiel určených pre vyradenie bola od čias zaradenia do služby viackrát modernizovaná, i tak (žiaľ) platí, že lietadlá F-15 a F-16 sú prekonávané novšími a sofistikovanejšími typmi, akými sú napríklad ruský Suchoj Su-35S alebo čínsky Čchengtu J-10C, ktoré konkurenčné mocnosti zaraďujú do svojich vojenských letectviev vo zvyšujúcich sa počtoch. F-16 je, vrátane najstaršej verzie, v službe vyše 40 rokov a F-15 prekročí v roku 2021 už 45 rokov bojovej služby.

Článok: Čínsky torpédoborec laserom mieril na americké prieskumné lietadlo

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov