Lietadlo U-2
Aktuality, Letectvo,

Americkí piloti špionážnych lietadiel používajú počas misií ruské a čínske satelitné navigačné systémy

USA, 7. marca 2020 ( Sputnik) – Generál amerického letectva odhalil, že piloti špionážnych lietadiel U-2 nosia navigačné hodinky schopné nájsť cestu pomocou čínskych a ruských satelitných sietí, pokiaľ je prerušený prístup k americkej sieti GPS.


 

Keď piloti špionážnych lietadiel U-2 Dragon Lady lietajú počas svojich misií vo veľkých výškach po celom svete, berú si so sebou vybavenie schopné používať navigačné siete práve v tých krajinách, kde vykonávajú špionáž, odhalil popredný americký generál.

 

“Moji chlapci na U-2 teraz lietajú s hodinkami, ktoré sú spojené s GPS, ale aj Beida a s ruským Glonass a európskym Galileo systémom tak, že ak niekto zruší GPS, stále tu budú tie ostatné,” povedal generál James M. Holmes na konferencii vo Washingtone.

 

Holmes oznámil málo podrobností, ale portál Defense One poznamenal , že letectvo kúpilo 100 navigačných hodiniek Garmin D2 Charlie pre svojich pilotov lietadiel U-2 v roku 2018.

“Letecké hodinky D2 Charlie budú neoddeliteľnou a funkčnou súčasťou sady nástrojov pilota U-2,” uviedla spoločnosť v tlačovej správe z februára roku 2018.

 

“D2 Charlie letecké hodinky boli navrhované pilotmi rôznych misií, sú vybavené farebnou a dynamickou pohyblivou mapou, ktorá zobrazuje letiská, cesty, vodné plochy, mestá a ďalšie miesta, ktoré ponúkajú väčšie situačné povedomie. Keď sú D2 Charlie spárované s Garmin Connect na pripojenom mobilnom zariadení, piloti môžu vidieť meteorologický radar v hornej časti zobrazenia mapy vzhľadom k informáciám o letovom pláne, “uviedla spoločnosť

Záujem o schopnosť napojiť sa na rôzne navigačné satelitné sietí však nie je výmysel Pentagonu: štúdie z rokov 2010 a 2012 zaznamenali praktické výhody plynúce z toho, že sa môžu piloti napojiť na 24 ruských satelitov GLONASS, na 30 satelitov Európskej únie Galileo pre rýchlejšie a presnejšie údaje o polohe v prípade, že je priama viditeľnosť satelitu GPS blokovaná, ako sa stať v mestskom prostredí. USA prevádzkuje 31 GPS satelitov v kompetencii s Vesmírnymi silami Spojených štátov amerických.

“Zahrnutie GLONASS ponúka niektoré významné výhody oproti integrovaným systémom GPS. Aj keď tu nie sú kvantifikované, podobné výsledky by sa očakávali aj zahrnutím údajov z iných GNSS (globálny navigačný satelitovom systém, pozn. Red.), Napríklad Galileo, “ sa píše v štúdii uverejnenej v časopise Sensors v roku 2012.

Čína tiež prevádzkuje globálny navigačný satelitný systém, Beida, ktorý sa skladá z dvoch skupín a celkom 33 satelitov.

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov