©armory.sk
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

ACCURACY INTERNATIONAL AX .338 LAPUA MAGNUM

Zbraň bola vyvinutá ako evolúcia AW špeciálne pre náboj .338 Lapua Magnum. AX bola oproti predchodkyni predĺžená, bol modifikovaný jej záver a vyťahovač. Úplne nová je pažba, pažbička a predpažbie. Zásobník má teraz kapacitu 10 rán oproti 5 u modelu AW. Hlavnou výhodou a vlastne aj dôvodom vývoja je schopnosť spoľahlivej funkcie so strelivom .338 Lapua Magnum i v jeho maximálnej prípustnej dĺžke 93,5 mm podľa CIP štandardov. V modeli AW toto strelivo spôsobovalo zádržky v podávaní kvôli kompaktnému zásobníku modelu AW, ktorého dĺžku už nebolo možné navýšiť bez rozsiahlej rekonštrukcie pažby a vlastne celej zbrane.


USA, 29. februára 2020 (AM, Ondrej Antolik, www.armory.sk) – Model AX absolvoval svoju premiéru na Shot Show Las Vegas v roku 2010.

 

V modeli AW bolo pužívané iba strelivo s dĺžkou 91,44 mm, ktoré funguje spoľahlivo. Model AX spoľahlivo strieľa teda s akoukoľvek muníciou kalibru .338 Lapua Magnum. Predpažbie je osemuholníkového tvaru s dlhým Picatinny railom na hornej ploche umožňuje montáž prakticky akejkoľvek zámernej optiky prípadne i s predsadeným adaptérom na nočné videnie. Predpažbie umožňuje voľné kmitanie 27“ hlavne z nehrdzavejúcej ocele počas výstrelu. Zbraň je vybavená veľmi pevným centrálnym nosným prvkom z legovanej zliatiny leteckého alumínia, na ktorý sa upínajú ďalšie konštrukčné celky. Pažbenie z vystuženého nylonu odolného voči vplyvu environmentu a väčšine chemikálii, olejov, mazadiel a podobne sa zredukovalo na pištoľovú pažbičku a ergonomické časti naliehajúce na pažbu z bokov a na lícnicu, čo zvyšuje komfort pri streľbe. Pištoľové pažbičky je možné vymieňať podľa veľkosti rúk strelca. Systém disponuje presným alumíniovým beddingom umožňujúcim isté, pevné a presné ukotvenie systému do pažby. Za príplatok montovaná sklopná pažba umožňuje skrátenie celkovej dĺžky o 240 mm pri navýšení celkovej hmotnosti o 0,2 kg. Výhodou sú lepšie možnosti pri transporte a preprave, výsadkových operáciách a podobne.

 

©armory.sk

Záver s pozdĺžne kanelovaným telom sa uzamyká pomocou šiestich uzamykacích zubov usporiadaných po 3 v dvoch radoch, na otváranie záveru postačuje 60° uhol. Konštrukcia záveru je odolná voči havárii spôsobenej zlyhaním munície (blowback).  Dimenzovanie stien ako aj výber materiálu sú podriadené vysokým tlakom vznikajúcim pri streľbe magnumovým strelivom .338 Lapua aj nadpriemernou bezpečnostnou rezervou. Presná terčová hlaveň s dlhou životnosťou – Match grade barrel – nerez hlaveň v súťažnej kvalite je vybavená na ústí závitom s dĺžkou cca 40 mm a stúpaním vývrtu 1-12“ (305mm). Na želanie je možné aj iné stúpanie. Podľa želania zákazníka sa inštaluje štandardná alebo taktická úsťová brzda. Profil hlavne u tohto typu je možný iba kanelovaný. Priemer hrubostennej hlavne na ústí činí 22,5 mm. Hlaveň v súťažnej kvalite zabezpečuje stálosť nástrelu bez ohľadu na jej teplotu, t.j. výstrel z chladnej hlavne má rovnaký bod dopadu ako následné výstrely z hlavne zahriatej. Výmena hlavne i v poľných podmienkach trvá menej ako 10 minút.

 

 

 

Hlaveň je vyrobená z nehrdzavejúcej (Stainless) ocele a jej povrch je ošetrený matným čiernym lakom kvôli zamedzeniu demaskujúcich reflexov. Montáž je v prípade štandardného záveru jednodielna od spoločnosti Accuracy International.  Spúšť je dvojodporová, s nastaviteľným celkovým odporom od 1,5 do 2,0 kg. Je ľahko vynímateľná bez nutnosti odbornej demontáže.
Poistka je trojpolohová. Zadná poloha blokuje pohyb záveru i úderníka, stredná umožňuje manipuláciu so záverom, bezpečné vybitie zbrane a vyňatie záveru. Predná poloha umožňuje streľbu.
Zásobník má kapacitu 10 rán, je z oceľového plechu so špeciálnou povrchovou úpravou odolnou voči korózii a s autolubrikačnými vlastnosťami znižujúcimi trenie. Konštrukcia záveru i zásobníka umožňujú zasúvanie jednotlivých nábojov zhora, čo predstavuje jasnú taktickú výhodu v prípade nutnosti použiť napríklad priebojné strelivo.

 

 

Butt spike je sériovo montovaný, táto „tretia noha“ umožňuje dlhodobú observáciu záujmového priestoru len s minimálnou námahou strelca.
Farbu pažbenia – zákazník si volí medzi čiernou, zelenou a hnedou,
Lícnicu so štandardným alebo za príplatok Quick Adjust – Push Button nastavením
Pätku – fixnú, za príplatok Adjust – Target Adjustable Butt Plate alebo Quick Adjust – PushButton
Predpažbie – bez railov, alebo za príplatok s jedným až tromi Picatinny railami

 

 

Visier 10/2010 uverejnil test zbrane AI AX .338 Lapua Magnum. Podľa názoru redaktorov Visieru sa AI AWM umiestnila na prvom mieste vďaka konštantným výkonom s rôznymi druhmi streliva. Zbraň dosiahla subMOA nástrely so všetkými testovanými druhmi munície na 300 metrov, pričom na 100 metrov v jednom prípade prekročila MOA limit. U ďalšieho streliva presnosť na 300 metrov prerátaná na MOA bola lepšia na 300 metrov ako na 100 metrov, čo viedlo redaktorov k predpokladu, že projektily v ráži .338 Lapua potrebujú na dosiahnutia maxima stability viac ako 100 metrovú vzdialenosť.

 

 

Accuracy International je duševným dieťaťom manželov Sarah a geniálneho Malcolma Cooperovcov ktorí spolu s Malcolmovým otcom Douglasom založili spoločnosť v 1978 v Portsmouthe sa za relatívne krátky čas stala pojmom v svete presných pušiek. Malý rodinný podnik sa stal behom niekoľkých rokov globálnym hráčom na svetovom trhu so zbraňami. Posledných dvadsať rokov sa zbrane podieľali asi na každom ozbrojenom konflikte a stáli v prvej línii od konfliktov na Balkáne, cez Afriku až po vojny na Blízkom východe. Modely PM a AW si medzičasom objednalo a zaviedlo do výzbroje svojich ozbrojených zložiek na 60 štátov. Úspešné ťaženie začala Accuracy International zavedením modelu PM do výzbroje Veľkej Británie ako odstreľovaica puška L96.

 

 

Malcolmov model porazil ostatných konkurentov vynikajúcou presnosťou a spoľahlivosťou nezávisiacimi od streliva – dokonca s klasickým armádnym strelivom dokázala L96 strieľať pod 1 MOA – teda na 100 metrov mala rozptyly menšie ako 29 mm. Postupne sa rozrastala rodina zbraní ako aj sa rozširovala škála úprav a ponúkaných doplnkov či kalibrov. Model AW je spájaný predovšetkým s tendrom na nákup odstreľovacích zbraní pre Švédov. Model PM bol ďalej vylepšený – AI pristúpila k úpravám úderníka, ktorý mal pri silnom znečistení tendenciu ostať v prednej polohe a pri následnom prebití zbrane došlo k neúmyselnému výstrelu, . Úpravy záveru a vyťahovača spočívali v optimalizácii pre severské mrazivé podnebie Švédska. Tolerancie boli mierne zväčšené a pohyblivé časti boli potiahnuté vrstvou hydrofóbnych materiálov odolných voči namŕzaniu, aby sa zabránilo k prípadným zlyhaniam zbraní i pri veľmi nízkych teplotách. Testy prebiehali za polárnym kruhom, konkurencia bola výberová: Parker-Hale, Mauser, SteyeLakelander.

 

 

Zbrane AI AW (2 kusy) absolvovali testy behom 4 dní, pričom celkovo z nich bolo vystrelených 10 000 výstrelov . Zbrane počas dňa neboli vôbec čistené ani inak ošetrované. Obe boli vyčistené až večer. Behom hodiny z nich bolo strieľané až 400 rán, denne cca 2500 výstrelov, chladené boli vo vode v prierube ľadu. Obe zbrane absolvovali testy bez zádržky, poruchy a viditeľného opotrebenia. Aj po vypálení 10 000 rán obe zbrane dokázali produkovať sústrely z 5 rán pod 1MOA, čo je v súlade s tvrdeniami výrobcu o presnosti s výberovou muníciou po 5000 výstreloch do 20 mm, po 10 000 výstreloch do 1 MOA. Testy NATO odhalili i ďalšie prednosti zbraní Accuracy International – prvý výstrel tzv. cold bore shot vystrelený zo studenej hlavne má rovnaký bod dopadu ako výstrely následné, prípadne výstrely produkované horúcou hlavňou (zbraňou). Stredná doba medzi poruchami činí 20 000 výstrelov a viac. AI AWM .338 Lapua Magnum a Craig Harrison Corporal of Horse sú držiteľmi rekordu potvrdeného zabitia na veľkú vzdialenosť – v novembri 2009 počas operácii v Afganistane Craig Harrison zo svojej zbrane L115 Long range (teda Accuracy International Arctic Warfare Magnum) rifle usmrtil protivníka na vzdialenosť 2 475 metrov (2 707 yardov). Presnosť a spoľahlivosť zbraní Accuracy International bola mnohokrát potvrdená v bojových operáciách, čo hrdo hlása i úvodná internetová stránka Accuracy International: zbrane sú CombatProven. 


Accuracy International dnes predstavuje ťažko prekonateľný fenomén, ktorý stanovil nové štandardy v triede presných terčovníc. Accuracy International je držiteľom certifikátu kvality ISO 9011:2008.



Malcolm Cooper – do spoločnosti priniesol desaťročia skúseností získaných v oblasti streleckého športu. Geniálny strelec a konštruktér narodený v roku 1947 absolvoval svoje prvé medzinárodné preteky ako 14-ročný. Od roku 1970 patril k britskému Národnému streleckému tímu. 1977 si vystrieľal svoj prvý titul Majstra Európy. K jeho najväčším úspechom sa rátajú dve olympijské medaily získané na olympiádach v Los Angeles a Soule – Malcolm Cooper je jediným človekom, ktorému sa doteraz podarilo zopakovať zlato v streleckej disciplíne na olympiáde, 9 (!) titulov Majstra sveta, 5x sa stal Vicemajstrom a 14x nenašiel premožiteľa na Majstrovstvách Európy. V priebehu svojej skvelej streleckej kariéry ustanovil 12 svetových rekordov, z ktorých 3 neboli dodnes prekonané. Z medzinárodných pretekov si odniesol 160 medailí, väčšinou vystrieľaných zbraňou vlastnej konštrukcie.

Redaktori časopisu Caliber otestovali v čísle 12/2017 model Accuracy International AXMC v troch kalibroch .308 Win, .300 WinMag a .338 Lapua Magnum . Odpor spúšte činil 1364 gramov s vynikajúcou charakteristikou s krátkym resetom. Redaktori považujú zbraň za ideálnu voľbu pre dynamickú streľbu, pričom jej využiteľnosť je ďaleko väčšia najmä s ohľadom na vynikajúce výsledky v teste presnosti.  Ocenili aj elegantný vyvážený dizajn a excelentnú povrchovú úpravu.

 

Test presnosti prebiehal na vzdialenosť 100 metrov a 300 metrov pre každú ráž, pričom boli strieľané 5-ranové položky. Rozptyl bol meraný od stredu k stredu zásahu.

Typ streliva  v kalibri .338 Lapua Magnum               Rozptyl 5. rán na 100 m      na 300 m
250 grs Hornady BTHP. 338 Match továrenské strelivo                     18 mm                   49 mm
250 grs RWS HPBT .338 Target Elite Plus   továrenské strelivo      15 mm                  62 mm
250 grs MEN HPBT .338 Sniper Line   továrenské strelivo                 22 mm                   68 mm
250 grs Lapua Scenar. 338 + 94 grs Ramshot Magnum                    13 mm                   55 mm
252 grs SM P-Ball FMJ .338 továrenské strelivo                         14 (10) mm        45 mm
285 grs Hornady BTHP . 338 Match továrenské strelivo                    19 mm                  46 mm
300 grs Sierra HPBT .338  + 94 grs Ramshot Magnum                     15 mm                   59 mm

 

Typ streliva  v kalibri .300 Win Mag                            Rozptyl 5. rán na 100 m        na 300 m
154 grs MEN SFC Sniper Line   továrenské strelivo                  12 mm        54 mm
167 grs Lapua Scenar.308 + 82 grs Ramshot Magnum           25 mm       65 mm
167 grs Lapua Scenar.308 + 84 grs Ramshot Magnum          19 mm      54 mm
168 grs Nosler HPBT .308 + 82 grs Ramshot Magnum         10 mm        59 mm
168 grs Nosler HPBT .308 + 84 grs Ramshot Magnum        7 mm           49 mm
195 grs Hornady BTHP  Hornady Match továrenské strelivo        18 mm           55 (33) mm
200 grs RWS Match S .308 Target Elite Plus továrenské strelivo       11 mm                49 mm

Ondrej Antolik

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov