© Military Watch
Aktuality, Letectvo,

Americkí novinári porovnávali stíhačky Su-35 a MiG-35 a ich západných konkurentov

USA, 26. februára 2020 (Military Watch, AM) – Novinári medzi sebou porovnali ruské stíhacie lietadlá Su-35 a MiG-35. Následne došlo tiež k porovnaniu s ich americkými analógmi. Informuje o tom portál Military Watch.


 

Military Watch poznamenáva , že Su-35 je navrhnutý tak, aby čelil F-15C Eagle a F-22 Raptor, a bojovník MiG-35 je porovnateľný s americkým F-18 Hornet.

 

SU-35

 

Analytici zdôraznili, že MiG-35 a Su-35 používajú rovnakú triedu streliva a sú kompatibilné s novou hypersonickou raketou typu vzduch-vzduch R-37M. Vďaka tomu sú schopné zostreliť lietadlá na vzdialenosť až 400 kilometrov. Táto raketa umožňuje ruským bojovníkom podľa odborníkov prekonať všetkých potenciálnych protivníkov, pretože najnovšie čínske a americké rakety vzduch-vzduch sú oveľa pomalšie a majú kratší dolet. Stíhacie lietadlá Su-35 sú schopné niesť až 12 rakiet a MiG osem.

MIG-35

 

Obe stíhačky používajú dvojokruhové motory s trojrozmerným ťahovým vektorom, čím sú skvele ovládateľné. Zároveň má Su-35 väčší dolet. Na Su-35 je nainštalovaný radar Irbis, ktorý dokáže detekovať nepriateľské stíhacie lietadlá vo vzdialenosti viac ako 400 kilometrov a neviditeľné lietadlá vzdialené 80 kilometrov. Je schopný súčasne sledovať až 30 leteckých cieľov. Menej je známe o detekčnom dosahu MiG-35, ale typy streliva, ktorými je vybavený, poukazujú na to, že dokáže sledovať nepriateľské lietadlá na dlhú vzdialenosť, píše Military Watch.

Hoci sa všeobecne Su-35 javí ako silnejší bojovník, MiG-35 si zachováva množstvo dôležitých výhod. Prevádzkové náklady stíhača sú o 20 percent nižšie ako u MiG-29 a nižšie požiadavky na údržbu mu umožňujú vykonávať viac letov a lietať z kratších vzletových a pristávacích dráh.

“Su-35 a MiG-35 majú mnoho podobných vlastností, ale sú navrhnuté pre rôzne úlohy, z ktorých každá má svoje vlastné výhody. Su-35 je platforma vyššej triedy, na ktorú sa môžete spoľahnúť, keď čelíte elitným lietadlám, ako je Raptor, ale aj MiG-35 im môže čeliť, v mnohom predbehne západné stíhacie lietadlá, ako sú Gripen-E, F-16V, F -18E a Rafale, “dodáva portál.

Su-35 je ruský viacúčelové stíhacie lietadlo, ide o modernizáciu stroja Suchoj SU-27. Pôvodne sa volal Su-27M, postupne však boli zmenené motory, radary, zbraňové systémy i navigácia. Prvý prototypu lietadla vzlietol v roku 1988.

 

MIG-35je tiež ruské viacúčelové stíhacie lietadlo. Bol navrhnutý v konštrukčnej kancelárií Mikojan. Prvý let sa uskutočnil v roku 2007.

Súvisiace články:

Prečo sa Spojené arabské emiráty zaujímajú o ruský Su-35? Rokovania o veľkom nákupe pokračujú

Rusko je pripravené dodať Turecku stíhacie lietadlá generácie 4++, Suchoj Su-35

Rusko predalo Egyptu 50 stíhačiek MiG-35

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov