© Sputnik / Alexey Malgavko
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

USA – temná ríša hackerov

Čína, 18. februára 2020 (zdroj: MZ ČĽR, Sputnik ) – Spojené štáty si ako najväčší špionážny štát na svete v kybernetickom priestore zaslúži názov “ríše hackerov”, povedal na pondelkovom brífingu hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Geng Shuang.


 

Predtým noviny Tribune de Geneve vo zverejnenom vyšetrovaní uviedli , že Ústredná spravodajská služba USA (CIA) prostredníctvom švajčiarskej spoločnosti pre šifrovanie správ viac ako 50 rokov monitorovala tajnú vojenskú a diplomatickú korešpondenciu viac než 100 štátov. Jednalo sa o spoločnosť Crypto AG , ktorá od roku 1952 sídli vo švajčiarskom kantóne Zug. Poskytovala štátom šifrovacie zariadenia na ochranu pri odovzdávaní tajných údajov a správ. Písali sme o tom tu.

“Cynizmus Spojených štátov vo veciach kybernetickej bezpečnosti nemôže byť ešte zreteľnejší. Spojené štáty nemajú ani česť, ani právo vystupovať pred inými krajinami. Fakty a čas opakovane potvrdili, že Spojené štáty si ako najväčší štátny aktér vo špionáži v kybernetickom priestore zaslúžia názov, ríše hackerov ‘, “ vyhlásil Geng Shuang na briefingu v rámci komentára správ o spoločnosti Crypto AG.

 

Dodal, že Spojené štáty denne odpočúvajú asi päť miliárd mobilných telefónov po celom svete, viac ako 10 rokov odpočúvali telefónne rozhovory nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, každoročne monitorujú viac ako tri milióny čínskych počítačov a každoročne inštalujú vírusové programy na viac ako 3 600 čínskych webových stránok.

“Je to taký lacný trik, keď USA konajú týmto spôsobom a zároveň vystupujú ako obeť kybernetických útokov, ako zlodej, ktorý kričí, chyťte zlodeja ‘,” povedal Geng Shuang a dodal, že “rozsiahla, organizovaná plošná špionáž” zo strany USA vo vzťahu k vládam cudzích štátov, spoločnostiam a jednotlivcom je všetkým dobre známa skutočnosť.

 

“Ešte sa neusadil zvírený prach z odhalenia WikiLeaks a Snowdena, na vysvetlenie sa stále čaká. Teraz k tomu pribudol incident s Crypto AG, čo je ďalší záležitosť, ktorú by USA mali svetu objasniť, “uzavrel čínsky diplomat.

 

Šifrovacie zariadenia vytvorené spoločnosťou Crypto AG boli používané počas vojen,alebo pri odovzdávaní citlivých informácií medzi veľvyslanectvami a vládami. Súčasne americké a nemecké spravodajské služby mohli tieto správy sledovať pomocou špeciálne vytvorených “dier” v šifrovacím zabezpečovacom systéme. Článok uvádza, že služby Crypto AG využívalo asi 130 krajín.

V roku 1993 nemecká spravodajská služba prestala kontrolovať Crypto AG, ale Spojené štáty pokračovali vo svojich operáciách minimálne do roku 2012.

 

V roku 2018 bola spoločnosť Crypto AG rozdelená na dve časti, z ktorých jedna začala slúžiť výhradne švajčiarskym klientom. Druhá spoločnosť sa nazýva Crypto International a je zameraná na zahraničnú klientelu. Na jej webových stránkach je teraz uverejnené vyhlásenie, že nemá nič spoločné s Crypto AG alebo americkými a nemeckými spravodajskými službami, ale je súkromnou spoločnosťou, ktorá v roku 2018 kúpila značku a aktíva spoločnosti z Zugu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov