Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana, Ručné zbrane a výstroj,

Na Slovensku sa začala Petícia za legalizáciu tlmiča hluku na poľovné a športové účely

Slovensko, 17. februára 2020 (AM) – Na Slovensku odštartovala nová Petícia za legalizáciu tlmiča hluku na poľovné a športové účely, pripájame celý text :


Žiadame, aby bol tlmič hluku výstrelu legalizovaný ako povolený doplnok na poľovné a športové účely. Nákupné povolenie by bolo vystavené len osobe, ktorá je majiteľom zbrojného preukazu D, alebo E, po vzore Nemecka a Rakúska.
Používanie tlmiča na poľovné účely je zo zákona povolené v 56 štátoch sveta, z toho v 11tich Európskych. V žiadnej z nich nebolo preukázané rozšírenie pytliactva, alebo zvýšená miera kriminality páchanej so strelnými zbraňami, po zavedení povolenia. Pytliak, alebo kriminálnik si tlmič vyrobí, alebo zoženie, či je zákonom zakázaný, alebo nie.
Účel pre nás, poľovníkov a športových strelcov je ochrana sluchu strelca, poľovného psa a všeobecne životného prostredia v revíroch a v okolí strelníc.
Tlmič hluku nefunguje tak ako sa nám ho snažia prezentovať hollywoodske filmy. Výstrel z pušky vyvolá akustický tlak 160-170dB a ten je priam deštruktívny pre naše ušné bubienky. Záleží ako často a za akých okolností ste takémuto hluku vystavovaný, ale skôr, alebo neskôr, môžete prísť o sluch vo vysokých frekvenciách, prípadne ohluchnúť. Stačí sa spýtať starých lesníkov, takmer všetci majú problém so sluchom, nehovoriac o poľovných psíkoch, ktorí majú niekoľko násobne citlivejší sluch a trpia pri výstrele o to viacej. Tlmič hluku výstrelu tento akustický tlak dokáže zredukovať o 20-30dB, takže stále je výstrel počuť a to aj v diaľke, ale už nie je tak škodlivý našim ušiam.
Nemenej podstatný aspekt tejto problematiky je spätný ráz. Dnes je pomerne moderné poukazovať na etickú úroveň usmrtenia divej zveri, správny poľovník sa snaží vždy o umiestnenie strely tak, aby došlo k čo najrýchlejšej smrti, aby sa zver netrápila. Tlmič hluku toto výrazne zlepšuje pretože do značnej miery redukuje spätný ráz, čo v praxi znamená presnejšie strieľanie.
Každý štát má iné podmienky legalizácie, napr. vo Francúzku alebo Fínsku sa tlmiče predávajú na pultoch, alebo na dobierku, bez ďalšieho dokladovania. V Nemecku, ktoré povolilo používať tlmiče v roku 2015, si ho musíte dať zapísať do zbrojného preukazu.  V Rakúsku je táto možnosť od 1.1.2019 pre všetkých majiteľov zbrojného preukazu. V Čechách je takáto zmena zákona už v medzirezortnom pripomienkovom konaní a v Poľsku je síce tlmič podľa zákona ako zakázaný doplnok, ale zákon ho nepovažuje za súčasť zbrane a tým pádom nespadá pod nedovolené ozbrojovanie, tak ako u nás, a tým je takto ticho tolerovaný. 40 štátov v USA nejakou formou dovoľuje použitie tlmiča na poľovné účely.
Väčšina veľkých Európskych výrobcov prestížnych poľovných zbraní už  ponúka pre poľovníkov svoje modely tlmičov a niektorý dokonca predávajú aj pušky zo zabudovaným tlmičom – Blaser R8 Silence a Steyr Mannlicher Breeze.
Prečo by sme my, Slovenskí poľovníci, nemohli mať taktiež možnosť chrániť sluch sebe a našim psíkom?
Podľa platnej legislatívy u nás za držbu tlmiča hluku výstrelu hrozí trest odňatia slobody na 3-8 rokov, pretože tlmič je aktuálne považovaný za zbraň kategórie A. Do tej istej kategórie spadá nelegálny automatický kališníkov!
Podporte petíciu, šírte, zdieľajte, vysvetľujte… zmena, bez verejného tlaku, neprejde.

Zoznam krajín kde je tlmič na poľovné účely povolený, k 10.2.2019

56 štátov, 17 krajín, 11 európskych

Dánsko

Fínsko

Francúzsko

Lotyšsko

Írsko

Španielsko

Nemecko

Nórsko

Spojené Kráľovstvo

Švédsko

Rakúsko

 

Botswana

Grónsko

Island

Južná Afrika

Nový Zéland

USA(40 z 50 štátov)

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov