© AP Photo / Vahid Salemi
Aktuality, Bezpečnosť,

Irán pohrozil USA a Izraelu útokom v prípade chyby z ich strany

Irán 14. februára 2020 (Sputniknews) – “Ak urobíte chybu, zaútočíme na vás oboch (USA a Izrael – red.),” Cituje agentúra Tasnim slová vysoko postaveného iránskeho dôstojníka, ktorý to vyhlásil počas 40. dňa (uctenia pamiatky) odo dňa smrti generála IRGC Kásima Sulajmáního v dôsledku operácie USA .


 

Vyostrenie situácie na Blízkom východe
Dňa 3. januára Spojené štáty zabili v Bagdade iránskeho veliteľa špeciálnych síl Kuds Kásima Sulajmáního a ďalších desať ľudí, vrátane dôstojníkov Iránskych revolučných gárd a vysoko postavených činiteľov šiitskej domobrany Iraku. Washington svoj krok odôvodnil tým, že iránsky veliteľ stál za útokmi proti americkým silám v Iraku. Vražda vysoko postaveného generála vyvolala novú vlnu napätia na Blízkom východe.

 

Bagdad označil americký útok za porušenie podmienok prítomnosti amerických vojakov v Iraku a začal prípravu mechanizmu ich stiahnutia. NATO pozastavilo svoju výcvikovú misiu v krajine.

 

Irán na vraždu Sulajmáního zareagoval tým, že ostreľoval raketami základňu EJN al-Asad na západe Iraku, kde sú dislokovaní americkí vojaci. Prezident USA Donald Trump a vedenie Pentagonu spočiatku vyhlásili, že pri ostreľovaní nebol nikto zranený. Americký prezident na to kládol osobitný dôraz, keď odôvodňoval svoje rozhodnutie neútočiť odvetou na Irán a obmedziť sa len na ďalšie sankcie.

 

Neskôr americkí vojenskí príslušníci uznali, že zranenia predsa len sú. Ich počet sa pritom neustále zvyšoval. V Pentagonu to vysvetľovali tým, že symptómy pomliaždenie hlavy sa neprejavujú hneď a že pôvodné hodnotenie zdravotného stavu vojakov sa môže líšiť od definitívnej diagnózy.

 

Raketový útok na americkú ambasádu
Tri rakety dopadli večer 26. januára na území veľvyslanectva USA v Bagdade, jedna z nich zasiahla jedáleň diplomatickej misie, oznámila televízna stanica Al-Arabíja s odvolaním sa na zdroj v irackých bezpečnostných službách. Televízna stanice Alsumaria neskôr oznámila, že pri ostreľovaní raketami zelenej zóny a veľvyslanectva USA v Bagdade bolo zranených niekoľko ľudí.

 

Zelená zóna v Bagdade, kde sa nachádzajú vládne úrady a veľvyslanectva, býva periodicky terčom raketových útokov. Podobné incidenty si spravidla nevyžiadajú ľudské obete a nespôsobujú veľké škody.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov