© AFP 2019 / Pool / Ludovic Marin
Aktuality, Bezpečnosť,

Ministri obrany krajín NATO sa dohodli na posilnení misie v Iraku

Washington 13. februára 2020 (zdroj: Sputniknews) – Ministri obrany krajín NATO sa dohodli na posilnení misie Aliancie v Iraku v koordinácii s Bagdadom. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.


Stoltenberg už skôr uviedol, že NATO plánuje obnoviť výcvikový program pre armádu v Iraku, ak o to požiada iracká strana. Podľa jeho slov Aliancia organizuje vhodné konzultácie s irackou vládou, a to aj na úrovni predsedu vlády, ministra zahraničia a prezidenta.

 

“NATO zintenzívňuje boj proti medzinárodnému terorizmu. Ministri obrany sa dohodli na posilnení výcvikovej misie NATO v Iraku v úzkej spolupráci a koordinácii s irackou vládou, “napísal Sotltenberg na Twitteri.

 

 

Situácia na Blízkom východe
Výcviková misia NATO v Iraku bola pozastavená v januári 2020 po atentáte na iránskeho generála Kásima Sulajmáního, ku ktorému došlo pri letisku v Bagdade. Už predtým ale došlo k istému zostreniu situácie na Blízkom východe, a to po útoku amerických vojsk na objekty šiitského hnutia Katáib Hizballáh v Sýrii a Iraku koncom decembra. Stúpenci tohto hnutia následne zahájili útok na diplomatickú misiu USA v Bagdade.

 

Práve potom došlo k útoku na už spomínaného generála Sulajmáního. Okrem neho bol zabitý tiež námestník veliteľa irackej šiitskej domobrany Abú Mahdi al-Muhandis. Obidvaja podľa názoru Spojených štátov zorganizovali útok na veľvyslanectvo. V noci 8. januára zaútočil Irán raketami na americké základne v Iraku a označil to za pomstu za Sulajmáního vraždu.

 

Donald Trump a velenie Pentagonu najprv tvrdili, že pri útoku nebol nikto zranený, avšak po nejakej dobe museli predsa len uznať, že k istým zraneniam došlo. Treba podotknúť, že ich počet sa pritom neustále zvyšoval. Najprv sa uvádzalo, že zranených vojakov je 11, neskôr 34, o niekoľko dní neskôr 50. Posledný januárový deň však v Pentagone oznámili, že ich bolo zranených 64.

 

V rovnaký deň došlo tiež k tragédii, kedy lietadlo spoločnosti Ukraine International Airlines, ktoré letelo z Teheránu do Kyjeva, havarovalo skoro po odlete. Zahynulo všetkých 176 ľudí na jeho palube. Iránski vojaci vyhlásili, že ukrajinský Boeing bol zostrelený náhodou a že to zavinil ľudský faktor. Lietadlo totiž bolo považované za “nepriateľský cieľ, teda raketu s plochou dráhou letu. V Iráne pritom podotkli, že sa očakával útok zo strany USA, v súvislosti s tým boli systémami protivzdušnej obrany uvedené do bojovej pohotovosti.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov