© Sputnik / Vitalij Aňkov
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

Pentagon uverejnil mapu aktivity ruského vojenského námorníctva

Washington 12. februára 2020 (zdroj: Sputniknews) – Pentagon uverejnil mapu, na ktorej sú vyznačené zóny zvýšenej aktivity vojenského námorníctva Ruska a Číny. Dokument bol uverejnený v rámci príprav vojenského rozpočtu USA na finančný rok 2021.


 

Vysoká aktivita Rusov bola zaznamenaná pri juhovýchodnom pobreží Spojených štátov, na severe Atlantiku a v Karibskom mori. Okrem toho sa zaznamenáva značná prítomnosť ruských vojensko-námorných síl v Arktíde.

 

Čína je podľa tejto mapy najaktívnejšia v Čukotskom a Juhočínskom mori a v západnej časti Pacifiku. Pentagon pritom neuvádza, aké obdobie mapa odráža.

“Naši svetoví odporcovia naďalej zvyšujú svoje vojensko-námorné sily a rozširujú zóny svojich operácií a vzájomnú spoluprácu. Napríklad čínske vojnové loďstvo vyrástlo v poslednom desaťročí z 262 na 335 hladinových lodí, zatiaľ čo Rusko investuje aj naďalej do pokročilých ponoriek s možnosťami nepozorovanej aktivity, “uvádza sa v dokumente.

Iní súperi USA vrátane Iránu a KĽDR využívajú “asymetrické možnosti”, aby rozsievali “nestabilitu a neistotu”. Nespresňuje sa ale, čo vlastne majú autori na mysli.

Mapa aktivity ruského vojenského námorníctva z dokumentu Ministerstva obrany USA. © Foto: U.S. Dept of Defense

 

“Máme veľa vecí, ktoré musíme brániť pred stále efektívnejšími nepriateľmi na mori, ktorí spôsobia problémy našej hospodárskej bezpečnosti a pravdepodobne aj nášmu spôsobu života,” podotýka sa v publikácii.

Ako bolo oznámené, na boj proti týmto a iným hrozbám navrhla americká administratíva zvýšiť vojenský rozpočet na finančný rok 2021 zo 438 na 740,5 miliardy dolárov.

 

Posilnenie prítomnosti v oceánoch je jednou z priorít vojensko-námorných síl RF. Ako vyhlásil asi pred rokom vrchný veliteľ vojenského námorníctva Vladimir Koroľov, ruské vojnové lode sa majú nachádzať v dôležitých oblastiach “v počte, ktorý umožní vylúčiť akékoľvek hrozby z týchto smerov”.

Zvýšenie aktivity NATO v blízkosti ruských hraníc, rozmiestnenie námorných systémov PRO a strategických nejadrových systémov vysoko presných zbraní považujú v ruskom vojenskom námorníctve za ohrozenie bezpečnosti krajiny.

 

Kto má najsilnejšie námorníctvo
V decembri časopis National Interest vymenoval päť najsilnejších námorníctiev: Spojené štáty, Čína, Rusko, Veľká Británia a Japonsko.

Na prvom mieste je americké námorníctvo. Podľa autora článku majú USA viac lodí ako ktorýkoľvek iný štát. “Žiadne iné námorníctvo nemá také celosvetové pokrytie ako americké námorníctvo, ktoré pôsobia pravidelne v Tichom, Atlantickom a Indickom oceáne, rovnako ako v Stredozemnom mori a v Perzskom zálive,” píše. Americké námorníctvo má desať lietadlových lodí, deväť útočných lodí, 22 krížnikov, 62 torpédoborcov, 17 fregát a 72 ponoriek.

 

Na druhom mieste je čínske námorníctvo. Rozvoj čínskej flotily umožnil rast ekonomiky, čo viedlo k desaťnásobnému nárastu obranného rozpočtu od roku 1989. Čína má dnes jednu lietadlovú loď, tri výsadkové lode, 25 torpédoborcov, 42 fregát, 8 atómových a asi 50 obyčajných ponoriek.

 

Tretie miesto na zozname je obsadené ruským námorníctvom. Autor píše, že Rusko je tradične suchozemská mocnosť, ale zdedila väčšinu sovietskej flotily. Súčasne sú nové lode postupne zavádzané do prevádzky a staré sú modernizované. Ruské námorníctvo má 79 veľkých lodí, vrátane jednej lietadlovej lode, päť krížnikov, 13 torpédoborcov a 52 ponoriek.

 

Na štvrtom mieste je britské námorníctvo. Britská flotila má teraz tri veľké útočné lode, 19 fregát a torpédoborcov, sedem atómových útočných ponoriek a štyri raketové ponorky.

 

Na piatom mieste sú japonské námorné sily. Skladajú sa zo 114 lodí a jadro tvorí torpédoborce ​​v počte 46 kusov. Japonská ponorková flotila disponuje 16 ponorkami, zostáva jednou z najlepších na svete.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov