Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Prečo sa Polícia “bojí” dnes vykonať služobný zákrok

Slovensko, 2.2.2020 – V Zákone č.171/1993 Z.z. o Policajnom zbore sú v §2, ods.1 vymenované úlohy PZ a v písmene a.) sa píše, že PZ spolupôsobí pri ochrane základných práv a slobôd, najmä pri ochrane života, zdravia, osobnej slobody a bezpečnosti osôb a pri ochrane majetku. Toľko hovorí zákon, ale prečo má bežný občan pocit, že policajti radšej zatvoria oči v prípade narušenia verejného poriadku, alebo sú pri jeho riešení veľmi vágni. A naopak, prečo demonštrujú svoju silu tam kde ju vôbec netreba?


 

Odpovede môžme hľadať aj v týchto dôvodoch:

1.- Jeden z hlavných dôvodov je ten, že policajti nemajú žiadnu oporu vo svojich nadriadených! Nebudem sa teraz venovať odbornej úrovni jednotlivých riadiacich funkcionárov PZ lebo mi to neprináleží. Stačí sa opýtať samotných policajtov a keď sa nebudú báť, že za vyslovenie názoru budú postihovaní tak potvrdia katastrofálny stav riadenia a s tým spojenej nekompetencie. Dnes velitelia a riadiaci funkcionári chcú v kľude prečkať a dožiť sa výsluhového dôchodku. A preto zastať sa podriadeného, ktorý koná na základe zákona a právnych noriem je pre nich nemysliteľné.

 

2.- Policajti nemajú garantovanú právnu ochranu pri výkone právomocí, pri ktorých dochádza k zásahu do základných práv a slobôd. Majú síce postavenie verejných činiteľov v zmysle Trestného zákona, ale v prípade, že potrebujú napríklad pomoc obhajcu, tak toho si nemôžu dovoliť. Právna pomoc aj to nie v takom rozsahu aká by mala byť sa poskytuje iba policajtom, ktorí sú v odboroch. Ale ja sa pýtam, má snáď policajný odborár inú náplň práce? Plní snáď iné úlohy v zmysle Zákona č.171/1993 Z.z. o PZ ako policajt ktorý nie je v odboroch?

 

3.- Mediálny lynč a dehonestovanie ich práce pseudo ochrancami ľudských práv. Už sme si zvykli, že rómsku otázku na východe SR riešia “odborníci” z Bratislavy. Pri zákonnom použití služobnej zbrane na unikajúce vozidlo, ktoré nereaguje na výzvy a bezohľadnou jazdou ohrozuje životy ostatných účastníkov CP sa rieši, že bol zasiahnutý aj spolujazdec. Ale prečo taký spolujazdec vôbec sedel v aute, ktoré uniká pred políciou sa už nerieši. Nerieši sa ani strelecká príprava polície, či v súčasnej dobe zodpovedá podmienkam bezpečnostnej situácii, alebo nie.
Dnes média tlieskajú polícii keď na dievča, ktoré spáli a pomočí korán naskáče 10 po zuby ozbrojených policajtov a na výsluch ju vedú spútanú v reťaziach tak, že aj väzni na Guantanáme ju ľutujú. Ale ak by polícia vykonala služobný zákrok na prednáške kde Truban vysvetľuje študentom aké fascinujúce je užívanie drog a že je to vlastne úplne normálna činnosť v 21. storočí, tak by policajtov cez liberálne média zašliapali pod zem.

 

4.- Menovky na služobnej rovnošate, ktoré treba okamžite zrušiť! Číslo osobnej známky na rovnošate je dostatočný identifikátor na základe ktorého sa dá urobiť individuálna identifikácia policajta. Je paradoxom, že policajti pri zákrokoch napríklad proti demonštrantom sú označení len číslom, ale policajti (poriadková polícia), ktorí zabezpečujú súčinnosť zásahovým jednotkám alebo Lynx comanda pri zadržaní nejakej väčšej zločineckej skupiny sú opäť označení aj menovkou. A nieje ničím výnimočným fakt, že vagabundi sa na základe mena dokážu na sociálnych sietiach dopátrať nielen k policajtom ktorí vykonávali zákrok, ale aj k im rodinným príslušníkom a známym. A samozrejme im nerobí žiadny problém tieto osoby zastrašovať. A túto “maličkosť” pre policajtov je schopné okamžite zrealizovať aj súčasné vedenie PZ, samozrejme za predpokladu, že má záujem na zvýšení efektívnosti práce Polície.

 

Osobne som presvedčený, že policajti vedia a chcú pracovať tak ako im to ukladá služobná prísaha a zákon o PZ. Len ich treba nechať pracovať. Ruky im netreba “rozväzovať” len v prípadoch politickej objednávky, ale neustále. Ideálny stav bude ak ľudia budú vidieť v policajtovi niekoho, kto im ide pomôcť a nie niekoho, kto ich ide len sankcionovať. Polícia vždy bude represívnou zložkou štátu na zabezpečenie vnútorného poriadku, ale aj to sa dá zabezpečiť profesionálnym prístupom.

Mgr. Nagy Ernest, bezpečnostný expert strany Vlasť

Mgr. Nagy Ernest

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov