foto: weaponnews
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Legálne držanie zbraní vo Švajčiarsku

Útočná puška SIG 550 alebo 751 a pištoľ Glock 21. To sú zbrane, ktorými sú vybavení všetci muži vo veku od 19 rokov vo Švajčiarsku.


Každý dospelý muž po dosiahnutí 19 rokov “vyfasuje” od štátu spomínané zbrane a k nim tisíc kusov nábojov. K tomu kompletnú výstroj. Od uniforiem, topánok, stanu, lopatky až po bicykel. Túto základnú výzbroj a výstroj má doma každý vojak, ktorý absolvuje základný výcvik v dĺžke 18 – 21 týždňov (podľa konkrétnej zbrane). Viac než milión tristo tisíc vojakov sú schopní Švajčiari mobilizovať do plnej bojovej pohotovosti behom 12 hodín! Pre netrestaných mužov je služba povinná. Pre ženy je otvorená a dobrovoľná. Ten, kto slúžiť v zbrani odmietne alebo nemôže (zo zdravotných dôvodov alebo preto, že bol potrestaný pre úmyselný trestný čin), musí počítať so službou v civilnej obrane a 2% prirážkou k platným sadzbám dane z príjmu. Aby platil na tých, ktorí slúžia VLASTI.

 

Okrem základného výcviku sa každý Švajčiar vo veku 19-42 rokov musí zúčastňovať cvičenia alebo bojového nasadenia v rozsahu 3 týždne každý rok. Už niekoľko rokov sa v rámci tohto systému Švajčiari striedajú v trojdňových až týždenných intervaloch pri ochrane svojich hraníc. Hranice Švajčiarska sú fakticky obložené vojakmi v palebných líniách. Zastavujú všetkých, ktorí by chceli hranice prekročiť inde ako je legálny hraničný priechod. Každého, kto by chcel nelegálne vstúpiť do Švajčiarska, vykáže po zuby ozbrojená skupina vojakov. A dovolím si povedať, že v prípade neposlúchnutia výzvy by nezaváhali ani na sekundu použiť zbrane. A v prípade streľby by za vojakmi stál celý národ.

 

Na vlnu migrantov sa Švajčiari ako jediní v Európe začali pripravovať už v roku 2012. Ich spravodajské služby vyhodnotili toto riziko ako akútne. Narozdiel od nás a celej EU, Švajčiari ako jediní adekvátne zareagovali. V roku 2012 usporiadali cvičenie Stabilo Due, v rámci ktorého uzavreli hranice s Francúzskom. Francúzsko vtedy diplomatickou cestou vznieslo protestnú notu. Z tej si však Švajčiari ťažkú hlavu nerobili. V roku 2013 už cvičili uzavretie všetkých hraníc v rámci Duplex Barbara. Opäť za hlasného protestu, teraz už priamo z Bruselu, že to narušuje Schengenský priestor, ktorého sú aj Švajčiari súčasťou. A potom to prišlo. V roku 2014 sa počet ilegálnych migrantov prúdiacich do Európy dostal nad státisícové hodnoty. V rámci série cvičenia Conex, zriadili Švajčiari sústavu palebných postov, ktoré sú schopné streľbou pokryť celú hranicu.

 

Keď na pozvanie kancelárky Merkelovej vyrazili do Európy milióny migrantov, tak Švajčiari prešli na trvalé stráženie svojich hraníc. Všetci príslušníci armády sa pritom striedajú. Brusel a ostatné členské štáty EU však už mlčia. Najskôr to bude tým, že majú dosť svojich starostí, práve s tými miliónmi migrantov, ktorí znásilňujú, kradnú a vraždia.

Švajčiari sa nespoliehajú ani na EU ani na NATO, ale len a len sami na seba. A svoju zem si bránia! Lebo ako sa ukazuje, uvedené organizácie sú v tomto prípade k ničomu. Práve naopak, EU chce v rámci svojej smernice svojich občanov ešte aj odzbrojiť.

Jedine Švajčiarska cesta sa ukázala ako účinná. Aj maďarský premiér Viktor Orbán by k tomu v rámci V4 vedel čo to povedať. Áno, švajčiarska ochrana svojich hraníc nie je lacná, dávajú na svoju obranu 1% svojho HDP (ktoré je niekoľko krát vyššie ako naše), ale Švajčiari do toho hlavne dávajú seba a svoj čas. Asi ako jediní v Európe totiž chápu, že nikto iný to za nich neurobí.

SR nútia spojenci investovať do obrany 2% HDP,pritom naše hranice a obrana sú deravé ako ementál. A pokiaľ o našej bezpečnosti budú rozhodovať politici ako je Andrej Danko, ktorého minister obrany posiela svojich vojakov nie na naše hranice ale na Ruské, tak dovtedy sa nič nezmení. Ak Slovensko bude zastupovať minister zahraničia ako je Miroslav Lajčák, tak bezpečnostná situácia sa nezlepší, ale bude ďalej eskalovať.

Mgr. Ernest Nagy, bezpečnostný expert strany Vlasť

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov