foto: Topwar
Aktuality, Pozemná technika,

Nórsko získalo prvý 155 mm samohybný kanón K9 z Južnej Kórey

Ozbrojené sily v Nórsku dostali prvú húfnicu K9 s vlastným pohonom 155/52 mm. Prvé dve samohybné zbrane a jedno vozidlo na prepravu munície K10 dorazili do Nórska do prístavu Drammen (Oslo) koncom novembra. Dodané zariadenie bolo 4. decembra oficiálne odovzdané delostreleckej divízii nórskej motorovej pešej brigády Sever.


 

Prvé zbrane s vlastným pohonom K9 155 mm pre nórsku armádu boli vyvezené 19. septembra tohto roku v Hanwha Techwin v juhokórejskom Changwone, neskôr boli prvé samohybné zbrane a nabíjacie vozidlo prepravené do Nórska po mori. Preprava väčšiny zariadení je naplánovaná na rok 2020 a do roku 2021. V Nórsku bola samohybná húfnica K9 pomenovaná VIDAR.

 

Podľa dohody podpísanej v roku 2017 nórskym ministerstvom obrany a juhokórejskou spoločnosťou Hanwha Land Systems dodá nórskej armáde 24 nových húfnic typu K9 ​​Thunder s vlastným pohonom kalibru ráže 155/52 mm. Súčasne je k dispozícii možnosť dodávky ďalších 24 samohybných zbraní. V zmluve sa okrem samotných húfníc dodáva aj šesť obrnených vozidiel na prepravu munície K10 na tom istom podvozku, strelivo, simulátory, príslušenstvo, ako aj výcvik a úplná technická podpora samohybných zbraní po celú dobu ich životnosti.

 

K9 Thunder nahradí zastarané samohybné delá M109A3GNM. Juhokórejská húfnica zvíťazila v súťaži, v ktorej sa predstavil aj nemecký Panzerhaubitze 2000 od Krauss-Maffei Wegmann, francúzsky Caesar z Nexteru a moderná úprava M109 Krait od švajčiarskej spoločnosti RUAG.

 

 

Húfnica K9 Thunder (Thunder) s výkonom 155 mm / 52 bola vyvinutá a vyrobená juhokórejskou asociáciou Samsung Techwin (teraz Hanwha Land Systems). Celkovo juhokórejská armáda dostala od roku 1999 do roku 2014 1 136 samohybných zbraní K9. Od roku 2004 sa tento systém vyrába na základe licencie v Turecku (napríklad T-155 Firtina).

 

K9 Thunder váži 47 ton, výkonný dieselový motor s výkonom 1000 koní poskytuje rýchlosť až 67 km / h. Cestovný dosah 480 km. Vyzbrojená zbraňou K9 155 mm má rýchlosť streľby 15 výstrelov za minútu. Posádku tvorí 5 osôb. Systém môže zasiahnuť ciele s vysokou presnosťou zo vzdialenosti viac ako 40 km a pri používaní inteligentných striel Excalibur zo vzdialenosti viac ako 50 km.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov