Zdroj: MO SR
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Príslušníci práporu ISTAR uskutočnili cvičné zoskoky nad prešovským letiskom

Prešov (21.11.2019) – Na prešovskom letisku vrcholí v predposlednom novembrovom týždni výsadková príprava vybraných príslušníkov práporu ISTAR. Zástupca veliteľa útvaru major Marián Brinček konštatuje, že cieľom a zmyslom zamestnaní z výsadkovej prípravy pre vybrané jednotky, pre ktoré je to jeden z hlavných druhov bojovej prípravy, je zabezpečiť spôsobilosť a stálu pohotovosť vojakov a materiálu v prípade ich nasadenia vzduchom k plneniu bojových úloh v predurčenom priestore.


 

.

 

„Je koniec výcvikového roka 2019 a preto naša výsadková príprava vrcholí. Všetky denné i nočné zoskoky uskutočňujeme výlučne s materiálom. Ide o materiál určený pre výsadkára na plnenie úloh. Teda zásoby minimálne na tri dni, okrem toho tam má svoju primárnu i sekundárnu zbraň. Máme v útvare skúsenejších i menej skúsenejších vojakov – výsadkárov. Postupne prebieha prirodzená obmena. Noví príslušníci, ktorí prišli k útvaru sa musia do neho začleniť, čím skôr získať potrebné skúsenosti,“ zdôrazňuje major Brinček.

 

.

Preto nad prešovským letiskom pri zoskokoch z vrtuľníkov Mi-17 LPZS zažil jeden z nich premiéru. Podľa inštruktorov výsadkovej prípravy, ktorí robili na palube vrtuľníkov výsadkových sprievodcov a ich pomocníkov nadrotmajstra Rastislava Rázca a rotmajstra Martina Kopačku prvoskokan podľa predpisu skáče svoj prvý zoskok z výšky 600 metrov nad zemou. Prvý zoskok znamená pre neho necelé tri minúty pobytu vo vzduchu (záleží od poveternostných podmienok, lebo klesanie padáka je závislé od prúdenia vzduchu, smeru a sily vetra). Pre plnenie zložitejších úloh na okrúhlych padákoch OVP 80.08-1 je minimálna výška zoskoku len 300 metrov. Je to padák určený pre výsadkárov, ktorí skáču s upútaným vakom vrchlíka vo vrtuľníku. Skúsenejší, najmä inštruktori a tí, ktorí sa na túto pozíciu pripravujú skáču na krídlach, práve oni v útvare riadia výsadkovú prípravu a výcvik.

 

.

Major Brinček dopĺňa, že inštruktori výsadkovej prípravy útvaru boli preškolení a prakticky si vyskúšali aj zoskoky z vrtuľníka Black Hawk UH-60M. „V priebehu roka 2020 sa naplno rozbehne výsadková príprava a zoskoky aj z toho typu vrtuľníka. Veľmi dobrú skúsenosť príslušníci útvaru získali na nedávnom cvičení prieskumných jednotiek Clear Sign 2019 v priestoroch centra výcviku Lešť na ktorom pôsobili spoločne s vojakmi prostejovského 102. prieskumného práporu Armády ČR. Do priestoru cvičenia boli zasadení po zoskoku z lietadla českých vzdušných síl CASA C-295M na padákoch OVP-12 SL-1.“ 

 

.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov