Vzdušné sily Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády (ČĽOA) a ich thajský náprotivok nedávno ukončili vojenské cvičenia Falcon Strike, zatiaľ posledné v rade spoločných cvičení vojenských letectiev týchto dvoch krajín.

 

Čínsko-thajská obranná spolupráca sa v posledných rokoch podstatne zlepšila a Thajsko ako tradičný klient Západu z obdobia Studenej vojny sa stále viac obracia k čínskej výzbroji a vojenskej technike tak v oblasti Vojenského námorníctva ako aj pozemných síl, ako sa vzťahy so Spojenými štátmi oslabili. Počnúc dvomi čínskymi fregatami triedy Type 25T (HTMS Naresuan a HTMS Taksin), štyrmi čínskymi fregatami triedy Type 053HT (HTMS Chao Phraya, HTMS Bangpakong, HTMS Kraburi a HTMS Saiburi) až po nové bitevné tanky VT-4, používajúce technológie z čínskeho tanku Type 99A , aktuálne najpokročilejšieho tanku ČLOA, sa Thajské ozbrojené sily stále viac spoliehajú na čínsku techniku a uvedené spoločné cvičenia Vzdušných síl oboch krajín nesporne zvyšujú interoperabilitu oboch vojenských letectviev.

Jednomotorové ľahké stíhacie lietadlá 4. generácie Vzdušných síl Thajska zastúpené švédskymi stíhacími lietadlami SAAB JAS-39C/D Gripen a americkými stíhacími lietadlami General Dynamics F-16A/B Fighting Falcon sa zúčastnili spoločného cvičenia s čínskymi ľahkými stíhacími lietadlami Čchengtu J-10C, novými lietadlami generácie 4++ obdobnej „hmotnostnej“ kategórie. Lietadlá J-10 a J-7 sú v súčasnosti jedinými ľahkými stíhacími lietadlami zaradenými do stavu Vzdušných síl ČĽOA, pričom však väčšinu bojových lietadiel Vzdušných síl ČLOA tvoria ťažké stíhacie lietadlá ako J-20 a J-11 (resp. tiež J-8IIJH-7AJ-15 či J-16), avšak kvôli výhodám nižších prevádzkových nákladov mnohé menšie krajiny, vrátane Thajska, viac uprednostňujú ľahšie stíhacie lietadlá.

Vzdušné sily ČĽOA vyslali na spomínané cvičenia taktiež lietadlo Y-9W (KJ-500), slúžiace ako lietadlo včasnej výstrahy (AWACS), poskytujúce jedinečné možnosti, akými Ozbrojené sily Thajska v súčasnosti nedisponujú.

Čínske lietadlo včasnej výstrahy (AWACS) – Šensi Y-9W / KJ-500

Viacúčelové stíhacie lietadlo Čchengtu J-10C, zaradené do služby vo Vzdušných silách ČĽOA v apríli 2018, je v súčasnosti najpokročilejšie čínske stíhacie lietadlo, ktoré sa zúčastnilo vojenských cvičení mimo územia Číny. Je extrémne ľahké, nakoľko pri jeho konštrukcii bol použitý vysoký podiel kompozitných materiálov. Disponuje rozsiahlymi schopnosťami manévrovania, ktoré ďalej výrazne zvyšuje nový motor s vektorovaním výstupnej trysky. Má taktiež moderný rádiolokátor s aktívnym skenovaním (typ AESA) a vo výzbroji má aj nové riadené strely PL-15 s dlhým doletom.

Zatiaľčo mali Vzdušné sily ČĽOA od 80. rokov 20. storočia vďaka svojim obranným vzťahom s Pakistanom dostatok času na štúdium lietadla F-16 a popri tom aj na trénovanie s ním, spoločné cvičenia Falcon Strike s Thajskom zas na druhej strane poslúžia a poskytnú možnosti pre upevňovanie vzťahov s Thajskom a súčasne napomôžu marketingovo uviesť na trh Thajska i celkovo juhovýchodnej Ázie viacúčelové stíhacie lietadlo generácie 4++ J-10C, ako aj ďalšie čínske lietadlá novej generácie, s podobnými technológiami.

Zdroj: https://militarywatchmagazine.com/

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov