Foto: avia.pro
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Ruský radarový dóm bude pokrývať aj Izrael

„REZONANS-NE“ je multifunkčný sledovací radar s dlhým dosahom a vysokým výkonom. Slúži na koordináciu úspešných protilietadlových bitiek, protilietadlových raketových plukov, stíhačiek a lietadiel ovládajúcich vzduch. Používa sa tiež na poskytovanie informácií v reálnom čase o všetkých oblastiach, na ktoré sa vzťahuje protivzdušná obrana. Radar „REZONANS-NE“ je multifunkčný kognitívny systém VHF, ktorý úplne spĺňa všetky vyššie uvedené požiadavky. Radar „REZONANS-NE“ je 3D pevný radar PESA s paralelným skenovaním na všetkých povrchoch a digitálnou interpretáciou prijatých údajov.


Pred niekoľkými dňami sa zistilo, že Rusko na území Blízkeho východu nasadí svoje radary včasného varovania za horizontom. Predpokladalo sa umiestnenie v Iráne a SAE, avšak ako sa ukázalo, hovoríme o Egypte, kde nasadené zariadenie včasného varovania proti raketám pokrýva Izrael, čím ho zbavuje schopnosti účinne využívať svoje balistické rakety.

Radar REZONANS-NE v Egypte, foto: Foto: kad ghani

Ako vyplýva z predložených údajov, inštalácia radaru presahujúceho horizont –  „REZONANS-NE“, na jednej z egyptských vojenských základní už začala a podľa predloženého diagramu je polomer pokrytia pomerne veľký, pretože zachytáva väčšinu južného Turecka a Sinajského polostrova.

Izrael má dnes balistické strely a jadrové zbrane. Avšak vďaka ruskému radaru včasného varovania za horizontom sú tieto rakety pod kontrolou, čo okrem iného zaisťuje aj bezpečnosť Ruska. Predpokladá sa, že v Iráne sa objaví najmenej jeden radar presahujúci horizont, ktorý umožní kontrolu celého Blízkeho východu, najmä potom, čo Spojené štáty tu chcú nasadiť svoje balistické rakety.

Alžírsko získalo v roku 201a nový ruský radar s horizontálnym horizontom Rezonans-NE, ktorý ponúka alžírskej protivzdušnej obrane veľmi rozsiahle možnosti sledovania a najmä centralizáciu a správu údajov zhromaždených všetkými radarmi, foto: ww.menadefense.net

Podľa výskumných údajov je detekovateľné odrazenie elektromagnetických vĺn od štruktúrnych prvkov leteckých cieľov pozorovateľné vo vlnovom pásme 35 – 70 MHz. „REZONANS-NE3“, ktorý pokrýva tento rozsah, je schopný neutralizovať “stealth” funkcie, a tak môže detekovať “neviditeľné” lietadlá, ako sú F-117, B-2, F-22 a F-35, ako aj stealth riadené strely. Ďalším rysom tohto radaru je vysokorýchlostné skenovanie kvôli prítomnosti pevných radarových anténnych systémov (na rozdiel od rotujúcich radarov).

Špecifickejšou črtou radaru „REZONANS-NE“ je jeho vysoká spoľahlivosť a dlhá životnosť. Absencia rotačných štruktúr v napájacom zariadení radarovej antény a univerzálne použitie digitálnych a polovodičových technológií v radarových zariadeniach umožňuje radar nepretržite prevádzkovať mnoho mesiacov s dlhou životnosťou.

Skutočnou pridanou hodnotou produktu „REZONANS-NE“ je jeho kvalita ako platformy pre centralizáciu leteckých informácií z vlastných možností alebo z iných zdrojov. Preto je kompatibilný s rôznymi rozhraniami C2, C3, C4 a C5 rôznych vetiev armády. Aby sa zvýšila presnosť klasifikácie cieľa a znížilo sa výpočtové zaťaženie, bol kombinovaný s radarom, prijímačom ADS-B, Lira VME, ktorý dokáže detekovať značky ADS-B, keď sú aktivované, a optoelektronickým komplexom OBZOR-E, ktorý zachytáva obraz rôznych zariadení a projektilov vo vzduchu, cez deň aj v noci, na veľké vzdialenosti.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov