.
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Európska komisia práve podviedla strelcov, poľovníkov, policajtov a rybárov

Európska komisia práve odhodila masku, a v tichosti zavesila na web presný časový plán plošného zákazu olova do r 2022, hoci vraj nič “nechystala”.


Ako prví prinášame správu, veľmi nepríjemnú pre milióny ľudí, ktorých zasiahne plošný zákaz oloveného streliva a rybárskych oloviek. Bohužiaľ celé tie dlhé roky mali pravdu všetci tí, ktorí mali obavy a na problém upozorňovali, a to napriek dezinformáciám a popieraniu zo strany Európskej komisie. Chlácholiace  dezinformácie bohužiaľ preberali aj niektoré verejnoprávne médiá. Na chystaný kompletný plošný zákaz brokov aj guľového oloveného streliva a rybárskych oloviek aj mimo mokrade opakovane upozorňovali aj organizácie Liga Libe a ČMMJ, a pred mnohými rokmi dokonca presne a pravdivo predpovedali rok zákazu 2022. Príprava zákazu postúpila teraz do ďalšej fázy – od mnohoročného popierania k dnešnému “priznaniu” vo forme oficiálneho “cestovného poriadku” chemickej agentúry Európskej komisie ECHA – čierne na bielom s konečným dátumom reštrikcie 2022 zdroj. Samotná agentúra Európskej komisie ECHA zákaz olova nazýva ako “najhorúcejšiu vedeckú tému” a vyzvala na “predkladanie pripomienok a dôkazov”.

“Keď českí aktivisti v januári priniesli trom najvyšším ústavným činiteľom výzvu organizácií reprezentujúcich takmer 1 milión českých občanov proti plánovanému zákazu olova, tak úradníci Európskej komisie ihneď pribehli s vyjadrením, že vraj ich výzva je nepravdivá. Proste všetko popreli s tým, že vraj žiadny zákaz oloveného streliva a rybárskych oloviek mimo mokrade sa nechystá, a že vraj robia hoax či »búrku v malom českom pohári vody«. Teraz to už ale nemohli ďalej úplne tajiť, tak aspoň neúprimní úradníci v tichosti poodhalili masku pokrytectva, a zavesili nenápadne na web podrobnosti o zákaze olova, a to iba dva pracovné dni pred očakávaným prerokovaním v rade EÚ , a len týždeň pred verejným online prerokovaním. Vlastnému zákazu, ako býva zvykom, samozrejme bude predchádzať internetová fraškoidná »verejná konzultácia« s odbornou i laickou verejnosťou, ktorá slúží úradníkom komisie ako alibi, že »my sme predsa návrh opatrení prerokovali s odbornú i laickú verejnosť, kde každý mohol dať svoje pripomienky«. Z minulosti žiaľ na niekoľkých príkladoch vieme, že podobné verejné konzultácie formou ankety bývajú úradníkmi pripravované a interpretované úplne tendenčne a účelovo, a keď už náhodou odpovede občanov nevychádzajú podľa priania úradníkov komisie, tak sa výsledky ankety »z dôvodov štatistickej nereprezentativnosti« stornujú, tak ako sa to už stalo v r. 2013 s anketou vtedajšej eurokomisárky Malmströmovej, ktorá požadovala drastické sprísnenie legálneho držania zbraní, “uvádza Dr. Ing. Bohumil Straka, viceprezident ľudskoprávno bezpečnostnej organizácie LIGA LIBE reprezentujúcej práva 304 tisíc českých legálnych držiteľov zbraní.

Verejnú konzultáciu formou internetovej ankety spustila Európska komisia vo štvrtok 3. 10. 2019, a do 16. 12. 2019. sa jej môže zúčastniť každá fyzická aj právnická osoba v EÚ vyplnením formulára. Ako sa zdá, opäť sa potvrdzuje legendárny výrok šéfa Európskej komisie Junckera :

“Na niečom sa dohodneme, necháme to ležať a čakáme, čo sa stane. Pokiaľ nikto nezapríčini rozruch, pretože väčšina ľudí nerozumie tomu, čo bolo rozhodnuté, pokračujeme krok za krokom, až kým nie je cesty späť.”

Protest proti zákazu oloveného streliva obsahuje tiež petíciu s fyzickými podpismi cez 103 000 občanov vážiacimi 100 kg “Za zachovanie práv bezúhonných českých občanov v oblasti legálnych zbraní”, ktorú od júna prejednáva senát parlamentu ČR. Petíciu občanov proti zákazu oloveného streliva podpísali postupne aj všetci najvyšších ústavní činitelia: prezident Zemana s manželkou, premiér Babiš, predseda snemovne Vondráček, predsedu senátu Kubera, ako aj mnoho senátorov a poslancov.

“Veď ešte pred týždňom 24. 9. 2019, keď snemovňa prejednávala pozíciu ČR k chystanému plošnému zákazu oloveného streliva a oloviek, niektorí poslanci v priamom prenose klamali, chlácholili a ostrakizovali tých, ktorí upozorňovali na problém. Niektorí klamali úmyselne, iní z neznalosti a nekompetencie – neviem čo je horšie. a čo bude v praxi plošný zákaz olova oi. znamenať? Veľké zhoršeniu bezpečnosti streľby vplyvom oveľa väčšej odrazivosti náhradných striel, narušenie schopnosti poľovníkov viac regulovať zver v lesoch, po ktorej sa teraz toľko volá, zdraženie streliva – len políciu to bude stáť stámilióny navyše a ostatných strelcov miliardy, likvidáciu streleckých športov – olympijskí víťazi a majstri sveta v streľbe z pištole, brokovnice, vzduchoviek i malorážky-biatlonu nebudú mať šancu trénovať, pričom ekologický prínos je vo hviezdach , a môže byť nakoniec aj kontraproduktívny. Náhrady na báze medi, zinku, cínu, ocele a bizmutu totiž, na rozdiel od olova, korodujú, a majú spôsobilosť byť ešte toxickejšie pre životné prostredie. Proste vyháňame malého čerta, ktorého poznáme od dôb husitov, veľkým diablom, ktorého nepoznáme, a menom výzvy milióna naštvaných českých občanov žiadame vládu, príslušných ministrov a zákonodarcov, aby plošnému zákazu olova mimo mokrade zabránili, ako predtým sľúbili, “uzavrel Dr. Ing. Bohumil Straka, člen zahraničnej komisie Českomoravskej poľovníckej jednoty reprezentujúci 60 tisíc poľovníkov.

zdroj 1) Přesný časový plán Evropské komise ohledně zákazu olova v r. 2022

https://echa.europa.eu/cs/hot-topics/lead-in-shot-bullets-and-fishing-weights

zdroj 2) Tisková zpráva agentury Evropské komise ECHA ze dne 3. 10. 2019 a výzva EK – ECHA k předkládání připomínek a důkazů:

https://echa.europa.eu/cs/-/call-for-evidence-on-possible-restriction-of-lead-in-shot-bullets-and-fishing-tackle

https://echa.europa.eu/cs/calls-for-comments-and-evidence/-/substance-rev/24001/term

zdroj 3) Informace o výzvě milionu občanů proti zákazu olova

https://ligalibe.cz/2019/01/15/protestni-nota-ligy-libe-a-partneru-za-temer-1-000-000-ceskych-obcanu-ve-veci-hroziciho-zakazu-olova

Celé znění mezinárodní protestní nóty organizací a svazů reprezentujících milion občanů i s četnými argumenty proti zákazu olova je zde:

https://ligalibe.cz/wp-content/uploads/2019/01/spojene-prohlaseni-organum-ceske-republiky-13-1-2018.pdf

zdroj 4) Již od pondělí 7. října 2019 zasedá Rada EU (Justice and Home Affairs – tj. ministři spravedlnosti a ministři vnitra EU). Dle oficiální agendy má je na programu nejen boj EU proti terorismu a “zlepšení kontrol palných zbraní”, ale dne 8. 10. 2019 v bodě “různé” bude také projednána česká iniciativa ohledně pozice sněmovny parlamentu ČR ze dne 24. 9. 2019 proti zákazu olova:

www.consilium.europa.eu/cs/meetings/jha/2019/10/07-08

https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-12424-2019-INIT/en/pdf

zdroj 5) Program online veřejného jednání – webináře pro média a veřejnost 10 10. 2019:

https://echa.europa.eu/-/call-for-evidence-on-a-possible-restriction-on-the-placing-on-the-market-and-use-of-lead-in-ammunition-shot-and-bullets-and-fishing-tackle

zdroj 6) Formulář veřejné konzultace/ankety Evropské komise ohledně zákazu olova 3. 10. až 16. 12. 2019:

https://comments.echa.europa.eu/comments_cms/CallForEvidence.aspx?RObjectId=0b0236e184015b61

zdroj 7) Výrok šéfa EK Junckera
www.welt.de/wirtschaft/article112948572/Junckers-Tricks-in-den-langen-Bruesseler-Naechten.html  nebo www.spiegel.de/spiegel/print/d-15317086.html

zdroj 8) Celé znění Petice je k dispozici zde www.ligalibe.cz/ke-stazeni/nova-petice

 zdroj 9) TZ ČTK 24. 9. 2019: Sněmovna odmítla snahu plošně zakázat v EU olověnou munici

www.ceskenoviny.cz/zpravy/nulova-tolerance-k-alkoholu-u-vodaku-a-cyklistu-bude-dal-platit/1801144

zdroj 10) Rozhořčení lidí na sociálních sítích, jak občanům celá léta někteří úředníci EK a někteří evropští i někteří čeští politici lhali:

www.facebook.com/LIGA.LIBE/posts/2957843534227256

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov